Βομβυκίλα - Ορνιθοπανίδα Βομβυκίλα

Βομβυκίλα

Βομβυκίλα, Βομβυκίλλα (Bombycilla) Βομβυκίλα
Βομβυκίλλα (Bombycilla). Γένος στρουθιόμορφων πτηνών της οικογένειας των βομβυκιλιδών. Περιλαμβάνει πτηνά μέτριου μεγέθους, τα οποία ζουν σε ανοιχτές περιοχές και ξέφωτα των δασών των βόρειων ψυχρών χωρών. Αριθμεί τρία παρόμοια είδη που συναντούνται στη βόρεια Ευρώπη, τη Σιβηρία την βορειοανατολική Ασία, την κεντρική και τη βόρεια Αμερική, τα β. τη φλύαρο (Bombycilla garrulus), β. των κέδρων (Bombycilla cedrorum) και β. της Ιαπωνίας (Bombycilla japonica). Τα πουλιά αυτά έχουν μαλακό φτέρωμα και στο κεφάλι φέρουν κοκκινωπό λοφίο, το οποίο ανασηκώνεται όταν εξάπτονται. Το φτέρωμά τους έχει γκριζοκάστανο χρώμα στο σώμα, κιτρινωπό στο στήθος και στην κοιλιά και μαύρο στον λαιμό και γύρω από τα μάτια, το άκρο της ουράς είναι κίτρινο, ενώ οι φτερούγες τους έχουν χαρακτηριστικές κόκκινες κηλίδες. Οι Βομβυκίλλες ζουν κατά ομάδες, εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής. Τρώνε άφθονα φρούτα, τόσο λαίμαργα που ορισμένες φορές δυσκολεύονται να πετάξουν, καθώς επίσης και έντομα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Επειδή αγαπούν πολύ τα σταφύλια, λέγονται και αμπελίδες.

Γεννούν τρία έως έξι αυγά, τα οποία επωάζονται για 12 έως 14 ημέρες. Οι νεοσσοί μπορούν να πετάξουν μετά από 15 έως 19 ημέρες.

Τα παρακάτω είδη ανήκουν στο γένος Βομβυκίλλα:
Βομβυκίλλα, Bohemian Waxwing (Bombycilla garrulus)



Το είδος Bombycilla garrulus ζει στις βόρειες χώρες της Ευρώπης και στη Σιβηρία, τον χειμώνα μεταναστεύει νοτιότερα φτάνοντας μέχρι και την Ελλάδα. Έχει μήκος σώματος περίπου 20 εκ. και κοντή ουρά. Το πουλί αυτό παράγει ένα χαρακτηριστικό τρεμουλιαστό κελάηδημα. Τα δύο φύλα δεν διαφέρουν σε μέγεθος και χρώμα.
Η Βομβυκίλλα ζεί σε αποικίες σε όλη τη ζώνη της τάιγκα, από τη βόρεια Σκανδιναβία έως το Hudson Bay στον Καναδά. Το βόρειο όριο συμπίπτει με τη ζώνη μετάβασης από την τάιγκα στην τούνδρα.
Το θηλυκό γεννά τέσσερα έως έξι αυγά, γκριζομπλέ με μαύρες κηλίδες. Επωάζονται για 13 έως 14 ημέρες από το θηλυκό, ενώ το αρσενικό παρέχει σε όλη τη διάρκεια της επώασης τροφή στο θηλυκό, κυρίως διάφορα έντομα και φρούτα. Οι νεοσσοί μπορούν να πετάξουν μετά από περίπου 15 έως 17 ημέρες.
Συχνά συναντούνται σε ανθρωπογενή περιβάλλοντα σε περιαστικές περιοχές όπως πάρκα και κήπους. Δεν φοβάται τον άνθρωπο, γεγονός που εξηγεί την αδρανή συμπεριφορά του, όταν το πλησιάζουν για να το πιάσουν.

Japanese Waxwing (Bombycilla japonica)



Το είδος Bombycilla japonica ζει αποκλειστικά στην ανατολική Ασία.
Το μέγεθός του είναι περίπου 18 εκατοστά και έχει καφέ-κοκκινωπό φτέρωμα. Έχει μαύρο στο λαιμό, μια μαύρη λωρίδα στα μάτια και μαύρη ουρά με κόκκινες άκρες. Οι φτερούγες έχουν μαύρες-γκρι-λευκές ρίγες και κόκκινο-καφέ μοτίβο στη βάση. Τα δύο φύλα δεν διαφέρουν σε μέγεθος και χρώμα.
Συναντάται συχνά σε μικτά κοπάδια με Βομβυκίλλες (Bombycilla garrulus) από τις οποίες διαφέρουν από το ελαφρώς μικρότερο μέγεθος. Η άκρη της ουράς είναι κόκκινη στην Bombycilla japonica και κίτρινη στην Βομβυκίλλα (Bombycilla garrulus) επιπλέον δεν έχει τις κόκκινες ρίγες στις φτερούγες.

Διανομή και ενδιαίτημα: Προτιμά τα δάση κωνοφόρων της Ανατολικής Ρωσίας και της βορειοανατολικής Κίνας. Το χειμώνα μεταναστεύει στην Ιαπωνία, την Κορέα και την ανατολική Κίνα. Η ακριβής κατανομή είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιφέρονται σε μεγάλα σμήνη σε αναζήτηση τροφής σε μεγάλες αποστάσεις.
Περιστασιακά εμφανίζεται στο Χονγκ Κονγκ, την Κεντρική Κίνα και την Ταϊβάν, παρατηρήσεις στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε αιχμάλωτα πουλιά.

Αναπαραγωγή: Το ζευγάρωμα αρχίζει στα τέλη του χειμώνα. Το θηλυκό γεννά από 2 έως 7 γκριζομπλέ αυγά τα οποία επωάζει για 12 έως 16 ημέρες. Στη διατροφή των νεοσσών συμμετέχουν και οι δύο γονείς.

Cedar Waxwing (Bombycilla cedrorum)


Το είδος Bombycilla cedrorum, λίγο μικρότερο από το προηγούμενο, το μέγεθός του είναι περίπου 15 εκατοστά, συναντάται στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στον Καναδά και στις βόρειες ΗΠΑ, απ’ όπου μεταναστεύει νοτιότερα τον χειμώνα. Έχει μαύρο στο λαιμό, μια μαύρη λωρίδα στα μάτια με λευκές άκρες και κίτρινη ουρά.
Ετικέτες: Πουλιά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Βομβυκίλα

Back To Top