Πτηνά - Ορνιθοπανίδα Πτηνά

Πτηνά

Πτηνά
Σύμφωνα με το Κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων σπονδυλοζώων της Ελλάδας, τα πτηνά που συναντώνται στον ελλαδικό χώρο ανέρχονται σε 407 είδη. Άλλοι κατάλογοι ανεβάζουν τον αριθμό τους ακόμη περισσότερο, προσθέτοντας κάποια είδη που έχουν παρατηρηθεί περιστασιακά ή τα τελευταία χρόνια.
Τα πτηνά της ελληνικής π. ταξινομούνται σε 190 γένη και 65 οικογένειες. Τα μεγαλύτερα από αυτά είναι ο γυπαετός (Gypaetus barbatus), με μήκος σώματος 102-114 εκ., ο ροδοπελεκάνος (Pelecanus onocrotalus), με συνολικό μήκος 140-180 εκ., και ο αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus), με μήκος 160-180 εκ.
Το μεγαλύτερο άνοιγμα πτερύγων έχει ο γυπαετός, που φθάνει τα 2,30-2,80 μ., και ακολουθούν ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus), το όρνιο (Gyps fulvus), ο ροδοπελεκάνος, ο αργυροπελεκάνος κ.ά.

Τα πιο μικρά πουλιά της ελληνικής πτηνοπανίδας, μήκους περίπου 9 εκ., είναι ο βασιλίσκος (Regulus ignicapillus), ο χρυσοβασιλίσκος (Regulus regulus) και ο τρυποφράχτης (Troglodytes troglodytes).

Τα πουλιά της Ελλάδας διακρίνονται σε τέσσερις μεγάλες ομάδες, ανάλογα με τις συνήθειές τους: αυτά που μένουν μόνιμα στη χώρα μας, όπως ο κότσυφας (Turdus merula), ο σπουργίτης (Passer domesticus), η δεκαοχτούρα (Streptopelia decaocto), ο χρυσαετός (Aquila chrysaetos) κ.ά.·

αυτά που φτάνουν από τον βορρά στην Ελλάδα για να ξεχειμωνιάσουν, όπως διάφορα είδη κύκνων, χηνών, παπιών, κ.ά.· αυτά που έρχονται την άνοιξη από την Αφρική για να ζευγαρώσουν και να αναπαραχθούν, όπως οι πελαργοί, ο καλαμοκανάς (Himantopus himantopus), το τρυγόνι (Streptopelia turtur), τα χελιδόνια, οι σταχτάρες κ.ά.·

αυτά που εμφανίζονται περιστασιακά στην περιοχή μας, προερχόμενα από γειτονικές γεωγραφικές περιοχές, όπως ο πρασινομέροπας (Merops superciliosus), η σμυρνοαλκυόνα (Halcyon smyrnensis), το φοινικοπερίστερο (Streptopelia senegalensis) κ.ά.
Μεταξύ των ειδών που ήταν κάποτε αρκετά κοινά στην Ελλάδα, αλλά σήμερα έχουν εξαφανιστεί, αναφέρονται ο φραγκολίνος (Francolinus francolinus), η στικτόπαπια (Marmaronetta angustirostris), η σουλτανοπουλάδα (Porphyrio porphyrio), η χαμωτίδα (Tetrax tetrax) κ.ά. Η δεκαοχτούρα (Streptopelia decaocto) αποτελεί έναν από τους μόνιμους κάτοικους της χώρας μας.
Ιερακόμορφα

Ερωδιίδαι

Ορνιθόμορφα

Παρυδάτια

Θαλλασοπούλια

Σκολοπακίδες

Θρησκειορνιθίδαι

Ραλλίδες

Κεφαλάδες

Μυγοθηρίδες

Αποδόμορφα

Στρουθιονόμορφα

Προυνελίδες

Ρεμιζίδες
Αετίδαι

Κορακόμορφα

Γλαυκόμορφα

Κορυδαλοί

Γλάροι

Χαραδριίδες

Κύκνοι

Γερανόμορφα

Χελιδόνια

Σουσουράδες

Συλβιίδες

Δρυοκολαπτόμορφα

Αλκυονίδες

Κερθιίδες
Γεράκια

Στρουθιόμορφα

Περιστερόμορφα

Τσίχλες

Γλαρόνια

Πελεκανίδες

Ανωρραµφίδες

Τσιχλόνια

Σπιζίδες

Παρίδες

Στουρνίδες

Ψιττακόμορφα

Κοκκυγίδες

Σιττίδες
Ετικέτες: Πουλιά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Πτηνά

Back To Top