Θρησκειορνιθίδαι - Ορνιθοπανίδα Θρησκειορνιθίδαι

Θρησκειορνιθίδαι

Θρησκειορνιθίδαι (Threskiornithidae)
Τα είδη που ανήκουν σε αυτή την τάξη είναι παρόντα στους μύθους και τις δοξασίες των περισσότερων αρχαίων πολιτισμών. Σε μερικούς από αυτούς τα ανυψώνανε σε θεότητες, όπως οι Αιγύπτιοι τον Threskiornis aethiopicus, ενώ είναι γνωστή η δοξασία του Πελαργού που φέρνει τα μωρά.
Το μήκος σώματος κυμαίνεται από 50 έως 110 εκατοστά, έχουν κοντόχοντρο σώμα μακρύ λαιμό και μακριά πόδια που καταλήγουν σε μακριά ανισοδάχτυλα.
Η οικογένεια περιλαμβάνει δύο τύπους πουλιών που χωρίζονται σε δύο υπο-οικογένειες: Θρησκιόρνιθες, Ibises
(Threskiornithinae) και στις Χουλιαρομύτες Πλαταλείναι (Plataleinae). Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο είδη είναι ευδιάκριτες, το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι το σχήμα του ράμφους. Το ράμφος στις Χουλιαρομύτες είναι μακρύ και η άκρη του είναι πλατιά σαν κουτάλι (χουλιάρη, εξού και το όνομα Χουλιαρομύτες). Οι Θρησκιόρνιθες έχουν μακρύ ράμφος λυγισμένο προς τα κάτω.

Τα είδη που ανήκουν στις Θρησκειορνιθίδες έχουν το χαρακτηριστικό ότι δεν χρησιμοποιούν την όραση για να κυνηγήσουν αλλά το ράμφος τους που είναι πολύ ευαίσθητο όταν έρχεται σε επαφή με τα αντικείμενα και μπορούν να ξεχωρίσουν εάν πρόκειται για λεία ή όχι. Κατά την πτήση έχουν τον λαιμό και τα πόδια τεντωμένα. Τα περισσότερα είδη ζουν και φωλιάζουν σε αποικίες χρησιμοποιούν κυρίως τα δέντρα.
Τρέφονται με ψάρια, ασπόνδυλα, αμφίβια και μικρά ερπετά.
Ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη με ευρεία εξάπλωση είναι η Χαλκόκοτα (Plegadis falcinellus), γνωστό με την κοινή ονομασία χαλκοκότα. Παλαιότερα, το πουλί αυτό φώλιαζε την άνοιξη και το φθινόπωρο στους περισσότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, κυρίως της βόρειας, αλλά με την υποβάθμιση των βιοτόπων του έχει περιοριστεί σημαντικά και θεωρείται απειλούμενο είδος. Η Χαλκόκοτα φτάνει σε μήκος τα 56 εκ. και έχει σκούρο γυαλιστερό φτέρωμα με καστανοκόκκινες αποχρώσεις.
Άλλο τυπικό μέλος της ομάδας είναι το είδος Θρησκιόρνιθα Αιθιοπική (Τhreskiornis aethiopicus). Το σώμα του, μήκους περίπου 70 εκ. μαζί με την ουρά, καλύπτεται από λευκό φτέρωμα, ενώ το κεφάλι και ο λαιμός είναι γυμνά, με κατάμαυρο δέρμα· τα πόδια του έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα. Τα μπροστινά δάχτυλα συνδέονται με μια μεμβράνη, ενώ τα πίσω είναι ελεύθερα. Το είδος αυτό είναι διαδεδομένο στην Αφρική (εκτός από τις νοτιοανατολικές περιοχές της) και σε μερικές ζώνες της νοτιοανατολικής Ασίας. Ζει σε αγέλες, κοντά σε γλυκά νερά και τρέφεται κυρίως με καρκινοειδή, μαλάκια, ερπετά και έντομα. Στην αρχαιότητα, η ιερή ί. ήταν πολύ κοινή στην κοιλάδα του Νείλου. Επειδή μετανάστευε στην Αίγυπτο όταν ανέβαινε η στάθμη του ποταμού, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι το πουλί αυτό προκαλούσε τις πλημμύρες του Νείλου που καθιστούσαν την περιοχή γόνιμη· το λάτρευαν, επίσης, επειδή πίστευαν ότι η παρουσία του απομάκρυνε τα φίδια. Η μορφή της είχε αποδοθεί στον αιγυπτιακό θεό της σοφίας Θωθ.
Το συγγενικό είδος (Threskiornis spinicollis) συναντάται κυρίως στις εύκρατες περιοχές.
Το είδος (Eudocimus Albus) είναι κατάλευκο με μαύρο γυμνό πρόσωπο και εκτείνεται από τις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ μέχρι τη Νότια Αμερική, ιδιαίτερα στις περιοχές γύρω από την Καραϊβική και το Περού. Στην τροπική Αμερική συναντάται το συγγενικό είδος (Εudocimus ruber), γνωστό και ως κόκκινη ίβις, λόγω του ζωηρού κόκκινου φτερώματός του.
Στη βόρεια και ανατολική Αφρική και στην Αραβική χερσόνησο ζει το είδος Ίβις η Ερημίτης (Geronticus eremita), το οποίο ονομάστηκε έτσι (ερημίτης) επειδή ζει κατά μεμονωμένες ομάδες, σε ορεινές και απρόσιτες περιοχές. Είναι μεγαλύτερο από την Αιθιοπική Θρησκιόρνιθα και το φτέρωμά του είναι μαύρο και γυαλιστερό. Το είδος αυτό απειλείται με εξαφάνιση.
Στην Ελλάδα συναντούμε 2 είδη: τη Χαλκόκοτα και τη Χουλιαρομύτα.
Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Πελαργόμορφα | Θρησκειορνιθίδαι

Οικογένεια Θρησκειορνιθίδαι (Threskiornithidae)
1. Χαλκόκοτα (Plegadis falcinellus)
Εντυπωσιακό πουλί, διακρίνεται από το ομοιόμορφο μαύρο πτέρωμά του. Από κοντά και ιδιαίτερα την περίοδο της αναπαραγωγής...


2.Χουλιαρομύτα (Platalea leucorodia)
Είναι ψηλά πουλιά που φτάνουν τα 86εκ. Έχουν λευκό χρώμα ενώ τα ενήλικα έχουν κιτρινωπό φτέρωμα στη βάση του λαιμού τους...


3.Θρησκιόρνιθα Αιθιοπική (Threskiornis aethiopicus)
Η Threskiornis aethiopicus έχει μήκος σώματος 65 με 75 εκατοστά και έχει άνοιγμα φτερών 112-124 cm. Έχει ένα κατά κανόνα λευκό...


4.Ίβις η Ερημίτης
Η Threskiornis aethiopicus έχει μήκος σώματος 65 με 75 εκατοστά και έχει άνοιγμα φτερών 112-124 cm. Έχει ένα κατά κανόνα λευκό...
Ετικέτες: Θρησκειορνιθίδες, Οικογένεια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Θρησκειορνιθίδαι

Back To Top