Περιστερόμορφα - Ορνιθοπανίδα Περιστερόμορφα

Περιστερόμορφα

Περιστερόμορφα (columbiformes)
Τάξη πτηνών η οποία περιλαμβάνει περίπου 320 είδη, διαδεδομένα σε όλες τις ηπείρους.
Το σώμα τους, μεσαίου μεγέθους, είναι κάπως χοντρό και στηρίζεται σε κοντά πόδια, τα οποία δεν επιτρέπουν στο πουλί να βαδίζει άνετα στο έδαφος· τα πόδια τους καλύπτονται από λέπια και έχουν τρία δάχτυλα γυρισμένα προς τα εμπρός και ένα προς τα πίσω.
Το κεφάλι τους είναι μικρό και ο λαιμός τους κοντός· το ράμφος τους είναι επίσης κοντό, μαλακό στη βάση και σκληρό στην άκρη. Οι μακριές πτέρυγες τους κινούνται από ισχυρό μυϊκό σύστημα, που παρέχει στα περιστερόμορφα μεγάλη αντοχή στην πτήση.
Τρέφονται κυρίως με σπόρους και φρούτα.
Τα περιστερόμορφα διαιρούνται σε τρεις οικογένειες: τις ραφίδες (raphidae), με τα γένη Pezophaps και Raphus, τα οποία έχουν εκλείψει,
τις πτεροκλιδίδες (pteroclididae), με τα γένη Pterocles και Syrrhaptes, τα οποία είναι τυπικά των στεπικών και ερημικών ζωνών της Αφρικής, της Ασίας και της παραμεσόγειας Ευρώπης, μοιάζουν με τους αγριόγαλους στον χρωματισμό τού πτερώματός τους και στην κατασκευή τού κεφαλιού και τών ποδιών, πίνουν όμως νερό με αναρρόφηση σαν τα περιστέρια
και τις περιστερίδες (columbidae), που περιλαμβάνουν τα γνωστά περιστέρια.


Τρία είναι τα πιο διαδεδομένα είδη στη χώρα μας.
Φάσσα
Το είδος Columba palumbus, γνωστό με την κοινή ονομασία φάσα, έχει μήκος πάνω από 40 εκ.· το φτέρωμά του είναι σκούρο γκρίζο στη ράχη, πράσινο με μεταλλικές ανταύγειες στα πλευρά του λαιμού και ιώδες στο στήθος.
Η φάσα είναι διαδομένη σε όλη την Ευρώπη και διαχειμάζει στη βορειοανατολική Αφρική· ονομάζεται και π. των δασών γιατί ζει στα δέντρα, απ’ όπου κατεβαίνει μόνο για αναζήτηση τροφής.
Το π. αυτό, που το κυνηγούν για το εύγευστο κρέας του, είναι αρκετά κοινό στους κήπους και στα πάρκα πολλών πόλεων της νότιας Ευρώπης.
Φασοπερίστερο
Το είδος Columba oenas συναντάται σε σημαντικό τμήμα της Ευρώπης και της δυτικής Ασίας. Έχει γκριζογάλανο χρώμα στη ράχη, κόκκινο στη ζώνη του πρόλοβου και το χρώμα του σχιστόλιθου με μαύρες κηλίδες στις πτέρυγες.
Τρυγόνι
Το είδος Columba livia, γνωστό και με τις κοινές ονομασίες πετροπερίστερο και αγριοπερίστερο, είναι ευρύτατα διαδομένο στην Ευρώπη, στην παραμεσόγειο Αφρική και στην Ασία, όπου και φωλιάζει σε απρόσιτα μέρη, στις βραχώδεις ακτές και στα βουνά.
Έχει μεταλλικά χρώματα στον λαιμό και ποικίλα χρώματα στο υπόλοιπο σώμα, με επικράτηση του γκρίζου ή του λευκού στη ράχη· οι φτερούγες του φέρουν δύο μαύρες λωρίδες.
Στο είδος αυτό ανήκει και η ημιεξημερωμένη μορφή π. που προσαρμόζεται και ζει στις πόλεις· από αυτό προέρχονται και οι πολυάριθμες φυλές των εξημερωμένων π. (ταχυδρομικά π., ταωνίδες κλπ.).

Ένα ιδιαίτερο είδος είναι το Treron waalia της κεντρικής Αφρικής και της Αραβικής χερσονήσου, το οποίο ζει κατά κύριο λόγο στις συκομουριές, από τους καρπούς των οποίων τρέφεται.
Το μήκος του είναι μόλις 30 εκ. και το φτέρωμά του έχει διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, κόκκινο, κίτρινο και μαύρο.
Ετικέτες: Οικογένεια, Περιστερόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Περιστερόμορφα

Back To Top