Ιερακόμορφα 🦅 - Ορνιθοπανίδα Ιερακόμορφα 🦅

Ιερακόμορφα 🦅

Ιερακόμορφα (Falconiformes) 🦅
Τάξη ημερόβιων αρπακτικών πτηνών. Η ταξινόμηση της δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη αλλά η πιο αποδεκτή συμπεριλαμβάνει 4 οικογένειες. Σε αυτή την Τάξη υπάγονται όλα τα ημερόβια αρπακτικά που είναι γύρω στα 300 είδη. Περιλαμβάνει σαρκοφάγα ή πτωματοφάγα πουλιά, το μέγεθος και η μορφή των οποίων ποικίλλει ανάλογα με το είδος. Τα συναντάμε σε όλες τις ηπείρους.
Περιγραφή: Τα Ιερακόμορφα χαρακτηρίζονται από το κυρτό ράμφος, το κίτρινο κήρωμα στη βάση του, τα μακριά και κυρτά νύχια, την ιδιαίτερα ανεπτυγμένη όραση και τις μεγάλες και πλατιές φτερούγες τους. Το φτέρωμά τους έχει συνήθως καφέ, γκρίζο ή λευκό χρώμα. Το σχήμα της ουράς τους ποικίλλει ανάλογα με την πτητική τους συμπεριφορά και μπορεί να είναι στενή, πλατιά ή ψαλιδωτή. Τα θηλυκά έχουν συνήθως μεγαλύτερο μέγεθος από τα αρσενικά και γεννούν 1-6 αυγά σε φωλιές που κατασκευάζουν ή βρίσκουν έτοιμες.
Στην τάξη των ιερακόμορφων ανήκουν περίπου 300 σύγχρονα είδη, τα οποία κατατάσσονται, σύμφωνα με ένα από τα προτεινόμενα συστήματα ταξινόμησης, σε πέντε οικογένειες: Αξιπιτρίδες (accipitridae), ιερακίδες (falconidae), πανδιονίδες (pandionidae), σαγκιταριίδες (sagittariidae) και καθαρτίδες (cathartidae).
Οι τρεις πρώτες οικογένειες έχουν παγκόσμια εξάπλωση και περιλαμβάνουν τους αετούς, τα γεράκια, τους γύπες και τον ψαραετό του είδους Pandion haliaetus.
Η οικογένεια των σαγκιταριιδών (sagittariidae) περιλαμβάνει το αφρικανικό είδος Sagittarius serpentarius, γνωστό με την κοινή ονομασία γυπογερανός, ενώ η οικογένεια των καθαρτιδών περιλαμβάνει τους γύπες του Νέου Κόσμου ή κόνδορες.

Ιερακόμορφα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα συναντώνται 3 οικογένειες με 38 είδη που ανήκουν σε 16 γένη

Αετίδαι (Accipitridae)     


Θαλασσαετοί (Sea eagle)


Γύπες (Gyps)                   


Κιρκίνες (Circinae)         


Αετίνες (Buteo)               


Ιερακίδες (Falconidae)   


Αστούριοι (astur)            
Ετικέτες: Ιερακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ιερακόμορφα 🦅

Back To Top