Γύπες - Ορνιθοπανίδα Γύπες

Γύπες

Γύπες (Gyps)
Γένος μεγάλων πτωματοφάγων αρπακτικών πουλιών με χαρακτηριστικό γυμνό λαιμό. Το μεγαλύτερο είδος είναι ο Γύπας των Ιμαλαίων (Gyps himalayensis) και φθάνει σε άνοιγμα φτερών έως 2,89 εκατοστά και βάρος έως και 12 κιλά.
Εχουν μακρύ κυρτό και δυνατό ράμφος. Τα φτερά είναι μακριά και φαρδιά, η ουρά είναι σχετικά μικρή και ίσια με ελαφρώς στρογγυλεμένα άκρα. Όλα τα είδη τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με ψοφίμια.
Χωρίζεται σε 8 είδη και είναι ενδημικά στην Νότια Ευρώπη, την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Στην Ευρώπη ζεί το είδος Όρνιο (Gyps fulvus).
Οι γύπες είναι αργοκίνητα και αδηφάγα πουλιά με μικρό κεφάλι, γυμνό γενικά λαιμό, ράμφος μακρύ και γυρισμένο στην άκρη σαν άγκιστρο και με λίγο κυρτά νύχια.
Ο γύπας ο τεφρός αιγυπτιός έχει άνοιγμα στις φτερούγες 2 μ., το χρώμα του είναι σκούρο και ζει στην Ασία, στη βόρεια Αφρική και στη νότια Ευρώπη.
Στην Ελλάδα συναντάται σε πολλές περιοχές και ονομάζεται μαύρο όρνιολυκόρνιο.
Ο γύπας ο πυρόχρους έχει άνοιγμα 2,50 μ., το χρώμα του είναι κιτρινοκόκκινο, έχει περιλαίμιο από λευκά φτερά και ζει στις ορεινές περιοχές της Ασίας, της βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης· είναι διαδεδομένος κυρίως στη Βαλκανική χερσόνησο, στη Σικελία, στη Σαρδηνία και στην Ελλάδα, όπου ονομάζεται κόκκινο όρνιο.Το πέταγμά του είναι συγκρατημένο και μεγαλοπρεπές.
Ο κόνδορας, τυπικό είδος της οροσειράς των Άνδεων, θεωρείται ο γίγας των αρπακτικών: το άνοιγμα στις φτερούγες του φτάνει τα 3 μ. και πετά σε μεγάλα ύψη, πάνω από 6.000 μ. Έχει περιλαίμιο από λευκά φτερά και στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού ένα μεγάλο κόκκινο λοφίο. Όλοι αυτοί οι γ. τρέφονται με ψόφια ζώα.
Ο γύπας ο πωγωνίας λευκοκέφαλος είναι το μεγαλύτερο αρπακτικό της Ευρώπης: το άνοιγμα στις φτερούγες του φτάνει τα 2,60 μ. Έχει ισχυρό ράμφος, κάτω από το οποίο κρέμονται φτερά σαν γενειάδα. Παλαιότερα το συναντούσε κανείς συχνά στις δυτικές Άλπεις και στα βουνά των περιοχών της Μεσογείου· τώρα όμως σπανίζει. Στην Ελλάδα εμφανίζεται σε πολλές περιοχές.

Οι γύπες, όπως ονομάζονται διάφορα αρπακτικά ημερόβια πτηνά μεγάλων διαστάσεων, τρέφονται με ψόφια ζώα.
Ο βασιλικός γύπας οφείλει την ονομασία του στα εντυπωσιακά του χρώματα και στις μεγάλες διαστάσεις του· ζει σε πολυπληθείς ομάδες στα τροπικά δάση της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής. Ο γύπας ο πυρόχρους έχει άνοιγμα 2,50 μ., το χρώμα του είναι κιτρινοκόκκινο γι’ αυτό και στην Ελλάδα, αποκαλείται «κόκκινο όρνιο».
Ιερακόμορφα | Αετίδαι, (Accipitridae) | Γύπες (Gyps)


Γένος: Gyps
Όρνιο, Griffon Vulture (Gyps fulvus)
Είδος που σχηματίζει αποικίες, το όρνιο συναντάται σε ανοιχτές εκτάσεις με αραιή βλάστηση ενώ φωλιάζει σε απότομα βράχια χαμηλού συνήθως υψόμετρου...


White-backed Vulture, Gyps africanus




White-rumped Vulture, Gyps bengalensis



Himalayan Griffon Vulture Gyps himalayensis



Rüppell's Vulture, Gyps rueppellii




Indian Vulture, Gyps indicus - formerly Long-billed Vulture


Slender-billed Vulture, Gyps tenuirostris - formerly included in G. indicus


Cape Griffon, Gyps coprotheres



Genus Necrosyrtes
Hooded Vulture, (Necrosyrtes monachus)



Genus Sarcogyps
Red-headed Vulture, (Sarcogyps calvus)



Genus Torgos
Lappet-faced Vulture, (Torgos tracheliotus)



Genus Trigonoceps
White-headed Vulture, (Trigonoceps occipitalis)



Genus Gypohierax
Palm-nut Vulture, (Gypohierax angolensis)


Ετικέτες: Γύπες, Ιερακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Γύπες

Back To Top