Αξιπιτρίδες - Ορνιθοπανίδα Αξιπιτρίδες

Αξιπιτρίδες

Πουλιά: Αετίδαι, Αξιπιτρίδες, ακιπιτρίδες (Accipitridae) Αετός
Οικογένεια πτηνών της τάξης των ιερακομόρφων, της υφομοταξίας των ατροπιδοφόρων. Η οικογένεια περιλαμβάνει 260 είδη περίπου που κατανέμονται σε 76 έως 82 γένη και είναι μετά τα γεράκια (Falconidae), η δεύτερη μεγαλύτερη οικογένεια αρπακτικών πτηνών. Στην οικογένεια ανήκουν οι αετοί, οι θαλασσαετοί, οι γερακίνες και οι γύπες. Ζούν σχεδόν σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ανταρκτική, και πολλά νησιά του ωκεανού, σε κάθε σημαντικό οικοσύστημα στη γη, εξαίρεση οι πολύ ξηρές έρημοι και η αρκτική τούνδρα στο βόρειο ημισφαίριο. Η μεγαλύτερη ποικιλία των ειδών βρίσκεται σε τροπικές περιοχές. Εχουν ισχυρό και γαμψό ράμφος, προσαρμοσμένο για να κόβουν και να σκίζουν τις σάρκες της λείας τους. Τα πόδια τους καταλήγουν σε δυνατά νύχια, με τα οποία τα περισσότερα είδη αρπάζουν ή σκοτώνουν το θήραμά τους.


Οι ακιπιτρίδες περιλαμβάνουν τις οκτώ ακόλουθες υποοικογένειες:
Ελανίδες. Είναι αρπακτικά πουλιά, που τρέφονται με ερπετά, αμφίβια και έντομα και κυνηγούν μόνο την αυγή και τη δύση. Φτιάχνουν τη φωλιά τους με στρώματα από φύλλα και τα αβγά τους τα κλωσσούν και οι δύο γονείς επί έναν μήνα.
Περνίνες. Ο κυριότερος αντιπρόσωπος της υποοικογένειας αυτής είναι ο μελιέρακας,που ονομάστηκε έτσι επειδή τρέφεται βασικά με τις προνύμφες των μελισσών. Τα πουλιά αυτά τρέφονται με διάφορα τρωκτικά και έντομα και ζουν μεμονωμένα, εκτός από την περίοδο της μετανάστευσης, οπότε συγκεντρώνονται σε σμήνη. Το θηλυκό γεννά 2 με 3 αβγά, τα οποία κλωσσάει χωρίς τη βοήθεια του αρσενικού για περίπου έναν μήνα.
Μιλβίνες. Είναι αρπακτικά και πτωματοφάγα, ζουν μεμονωμένα ή κατά αποικίες και φτιάχνουν τις φωλιές τους σε βράχια και σε δέντρα. Τυπικός αντιπρόσωπος της υποοικογένειας αυτής είναι ο μαύρος μίλβος.
Ακιπιτρίνες. Ζουν σε δασώδεις περιοχές και έχουν τη χαρακτηριστική δυνατότητα να μεταβάλλουν απότομα την πορεία τους, πράγμα που τα διευκολύνει ιδιαίτερα στην αρπαγή της λείας τους. Τρέφονται με μικρά θηλαστικά και πουλιά και ο τυπικός τους εκπρόσωπος είναι ο ακιπίτορας.
Βουτονίνες. Στην υποοικογένεια αυτή, τα γένη της οποίας παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφορές, ανήκουν γεράκια, ικτίνοι και αετοί.
Αιγυπιίνες. Ζουν στα ζεστά μέρη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής και είναι εξαιρετικά μεγαλόσωμα. Το άνοιγμα των φτερών τους φτάνει τα 2,50 μ. και σε μερικές περιπτώσεις τα 3 μ. ενώ έχουν βάρος γύρω στα 10 κιλά. Είναι κυρίως πτωματοφάγα και μπορούν, χάρη στις μεγάλες φτερούγες τους, να πετούν πολλές ώρες σε αναζήτηση της τροφής τους.
Κιρκίνες. Τα πουλιά που ανήκουν στην υποοικογένεια αυτή έχουν μεγάλα πόδια και η μορφή του σώματός τους τα κάνει να μοιάζουν με κουκουβάγιες. Η λεία τους, την οποία εντοπίζουν κυρίως με την εξαιρετικά ευαίσθητη ακοή τους, αποτελείται από μικρά θηλαστικά, πουλιά και ερπετά.
Κιρκαετίνες. Στην υποοικογένεια αυτή ανήκουν οι αετοί που τρέφονται κυρίως με αμφίβια και ερπετά. Ο κιρκαετός, πτηνό που συγκαταλέγεται στις ακιπιτρίδες. Πολλά είδη των ακιτριδών αφθονούν στην ελληνική πανίδα, όπως ο κίρκος ο κoινός ή, αλλιώς, τσιχλογέρακας.
Οι αετίδες στην Ελλάδα: (στοιχεία από EKΠAZΠ) Yπάρχουν 2 είδη που δεν φωλιάζουν πλέον στην Eλλάδα, ο Ψαραετός και Βασιλαετός (από το πρώτο έχουν παραληφθεί 12, από το δεύτερο 9, όλα τουφεκισμένα). Tο επόμενο υποψήφιο είδος να χαθεί είναι ο μεγαλειώδης Θαλασσαετός, με 3 ζευγάρια στην επικράτεια –έχουμε πάρει 1 πυροβολημένο νεαρό– σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι αριθμοί του Σπιζαετού, του Κραυγαετού και του Σταυραετού. Oι Χρυσαετοί, ενώ είναι πιο πολυπληθείς μειώνονται συνεχώς, ενώ οι Φιδαετοί παρουσιάζουν κάποια σταθερότητα με 300 περίπου ζευγάρια. Eπιπλέον ελάχιστοι Στικταετοί και Στεπαετοί ξεχειμωνιάζουν εδώ.
Κατηγορία: Ιερακόμορφα (Falconiformes) | Αετίδαι, Αξιπιτρίδες (Accipitridae)



Ετικέτες: Αετίδες, Ιερακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αξιπιτρίδες

Back To Top