Ασπροπάρης, γυψ ο περκνόπτερος (Neophron percnopterus) 
Περκνόπτερος είναι η κοινή ονομασία των αρπακτικών ιερακόμορφων πτηνών του είδους Neophron percnopterus της οικογένειας των ακιπιτριδών. Πρόκειται για μικρό γύπα ο οποίος ζει στη Μεσόγειο, στην Αφρική και σε τμήμα της Ασίας. Ονομάζεται και γύπας της Αιγύπτου ή όρνεο του Φαραώ ενώ στην Ελλάδα αναφέρεται με την ονομασία ασπροπάρης.
Έχει μήκος 85 εκ. και άνοιγμα πτερύγων 1,7 μ. Το κεφάλι του είναι γυμνό και κίτρινο· τα ενήλικα άτομα έχουν λευκό και μαύρο φτέρωμα, ενώ τα νεαρά σκούρο καστανό, το οποίο προοδευτικά γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο.
Ο Περκνόπτερος τρέφεται με πτώματα και απορρίμματα κάθε είδους και σε μερικές χώρες είναι πολύ χρήσιμος γιατί καθαρίζει περιοχές όπου ζουν άνθρωποι. Επειδή έχει λεπτό ράμφος, τρέφεται συνήθως με τα υπολείμματα των πτωμάτων που αφήνουν οι μεγαλύτεροι γύπες. Στην Αφρική χρησιμοποιεί πέτρες για να σπάει τα αβγά των στρουθοκαμήλων.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τον λάτρευαν ως θεότητα του ήλιου.
Ράμφος: Λεπτό και γαμψό, με κίτρινη βάση και μαύρη άκρη, ιδανικό για να φτάνει σε σημεία που οι μεγάλοι γύπες δεν μπορούν.
Μέγεθος: Άνοιγμα φτερών 155-170 εκατοστά και βάρος 1.6-2.2 κιλά. Είναι σημαντικά μικρότερος από το Όρνιο ή τον Γυπαετό.
Νεαρά άτομα: Τα νεαρά πουλιά είναι εξ ολοκλήρου καφετιά και αποκτούν το λευκό φτέρωμα των ενηλίκων σταδιακά, μετά το 5ο έτος της ηλικίας τους.
Μετανάστευση: Είναι δεινός ταξιδιώτης. Τα πουλιά που αναπαράγονται στην Ελλάδα διανύουν πάνω από 5.000 χιλιόμετρα για να φτάσουν στο Σαχέλ της Αφρικής (π.χ. Τσαντ, Σουδάν, Αιθιοπία).
Στην Ελλάδα: Δυστυχώς, ο πληθυσμός του έχει καταρρεύσει. Παλαιότερα ήταν κοινό είδος, αλλά σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστα ζευγάρια, κυρίως στη Θράκη (Δαδιά) και στα Μετέωρα.
Χρήση Εργαλείων: Στην Αφρική, έχει παρατηρηθεί να χρησιμοποιεί πέτρες τις οποίες κρατά με το ράμφος του και τις εκτοξεύει πάνω σε αυγά στρουθοκαμήλου για να τα σπάσει και να τραφεί με το περιεχόμενό τους.
Δηλητηριασμένα δολώματα: Η κύρια αιτία εξαφάνισης. Τα πουλιά πεθαίνουν καταναλώνοντας τροφή που προορίζεται για σαρκοφάγα θηλαστικά.
Ηλεκτροπληξία: Προσκρούσεις σε ηλεκτροφόρα καλώδια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.
Απώλεια τροφής: Η μείωση της ελεύθερης κτηνοτροφίας περιορίζει τις πηγές τροφής του.


Περκνόπτερος είναι η κοινή ονομασία των αρπακτικών ιερακόμορφων πτηνών του είδους Neophron percnopterus της οικογένειας των ακιπιτριδών. Πρόκειται για μικρό γύπα ο οποίος ζει στη Μεσόγειο, στην Αφρική και σε τμήμα της Ασίας. Ονομάζεται και γύπας της Αιγύπτου ή όρνεο του Φαραώ ενώ στην Ελλάδα αναφέρεται με την ονομασία ασπροπάρης.
Έχει μήκος 85 εκ. και άνοιγμα πτερύγων 1,7 μ. Το κεφάλι του είναι γυμνό και κίτρινο· τα ενήλικα άτομα έχουν λευκό και μαύρο φτέρωμα, ενώ τα νεαρά σκούρο καστανό, το οποίο προοδευτικά γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο.
Ο Περκνόπτερος τρέφεται με πτώματα και απορρίμματα κάθε είδους και σε μερικές χώρες είναι πολύ χρήσιμος γιατί καθαρίζει περιοχές όπου ζουν άνθρωποι. Επειδή έχει λεπτό ράμφος, τρέφεται συνήθως με τα υπολείμματα των πτωμάτων που αφήνουν οι μεγαλύτεροι γύπες. Στην Αφρική χρησιμοποιεί πέτρες για να σπάει τα αβγά των στρουθοκαμήλων.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τον λάτρευαν ως θεότητα του ήλιου.
Περιγραφή του περκνόπτερου από τον Αριστοτέλη
Ἔτι δ᾽ ἕτερον γένος περκνόπτερος, λευκὴ κεφαλή, μεγέθει δὲ μέγιστος, πτερὰ δὲ βραχύτατα καὶ οὐροπύγιον πρόμηκες, γυπὶ ὅμοιος· ὀρειπέλαργος καλεῖται καὶ ὑπάετος. Οἰκεῖ δ᾽ ἄλση, τὰ μὲν κακὰ ταὐτὰ ἔχων τοῖς ἄλλοις, τῶν δ᾽ ἀγαθῶν οὐδέν· ἁλίσκεται γὰρ καὶ διώκεται ὑπὸ κοράκων καὶ τῶν ἄλλων· βαρὺς γὰρ καὶ κακόβιος καὶ τὰ τεθνεῶτα φέρων, πεινῇ δ᾽ ἀεὶ καὶ βοᾷ καὶ μινυρίζει.
Ο Ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας της Ευρώπης που μεταναστεύει στην Αφρική για να ξεχειμωνιάσει. Είναι γνωστός για την ευφυΐα του, καθώς είναι ένα από τα λίγα πουλιά στον κόσμο που χρησιμοποιούν "εργαλεία".
Ἔτι δ᾽ ἕτερον γένος περκνόπτερος, λευκὴ κεφαλή, μεγέθει δὲ μέγιστος, πτερὰ δὲ βραχύτατα καὶ οὐροπύγιον πρόμηκες, γυπὶ ὅμοιος· ὀρειπέλαργος καλεῖται καὶ ὑπάετος. Οἰκεῖ δ᾽ ἄλση, τὰ μὲν κακὰ ταὐτὰ ἔχων τοῖς ἄλλοις, τῶν δ᾽ ἀγαθῶν οὐδέν· ἁλίσκεται γὰρ καὶ διώκεται ὑπὸ κοράκων καὶ τῶν ἄλλων· βαρὺς γὰρ καὶ κακόβιος καὶ τὰ τεθνεῶτα φέρων, πεινῇ δ᾽ ἀεὶ καὶ βοᾷ καὶ μινυρίζει.
Μορφολογία και Αναγνώριση
Εμφάνιση Ενηλίκου: Το φτέρωμά του είναι κυρίως λευκό, με εξαίρεση τα πρωτεύοντα φτερά των φτερούγων που είναι κατάμαυρα. Το πρόσωπό του είναι γυμνό από πούπουλα και έχει ένα έντονο κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα.Ράμφος: Λεπτό και γαμψό, με κίτρινη βάση και μαύρη άκρη, ιδανικό για να φτάνει σε σημεία που οι μεγάλοι γύπες δεν μπορούν.
Μέγεθος: Άνοιγμα φτερών 155-170 εκατοστά και βάρος 1.6-2.2 κιλά. Είναι σημαντικά μικρότερος από το Όρνιο ή τον Γυπαετό.
Νεαρά άτομα: Τα νεαρά πουλιά είναι εξ ολοκλήρου καφετιά και αποκτούν το λευκό φτέρωμα των ενηλίκων σταδιακά, μετά το 5ο έτος της ηλικίας τους.
Βιότοπος και Εξάπλωση
Προτιμήσεις: Ζει σε ανοιχτές εκτάσεις, ημιερημικές περιοχές και βουνά με χαμηλή βλάστηση. Φωλιάζει σε κοιλότητες βράχων ή μικρές σπηλιές σε γκρεμούς.Μετανάστευση: Είναι δεινός ταξιδιώτης. Τα πουλιά που αναπαράγονται στην Ελλάδα διανύουν πάνω από 5.000 χιλιόμετρα για να φτάσουν στο Σαχέλ της Αφρικής (π.χ. Τσαντ, Σουδάν, Αιθιοπία).
Στην Ελλάδα: Δυστυχώς, ο πληθυσμός του έχει καταρρεύσει. Παλαιότερα ήταν κοινό είδος, αλλά σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστα ζευγάρια, κυρίως στη Θράκη (Δαδιά) και στα Μετέωρα.
Διατροφή και Χρήση Εργαλείων
Διατροφή: Είναι "ρακοσυλλέκτης". Τρέφεται με πτώματα, υπολείμματα τροφής, έντομα, ερπετά, ακόμα και περιττώματα ζώων.Χρήση Εργαλείων: Στην Αφρική, έχει παρατηρηθεί να χρησιμοποιεί πέτρες τις οποίες κρατά με το ράμφος του και τις εκτοξεύει πάνω σε αυγά στρουθοκαμήλου για να τα σπάσει και να τραφεί με το περιεχόμενό τους.
Καθεστώς Προστασίας και Απειλές
Ο Ασπροπάρης χαρακτηρίζεται ως Κρισίμως Κινδυνεύον (Critically Endangered) στην Ελλάδα και Κινδυνεύον παγκοσμίως.Δηλητηριασμένα δολώματα: Η κύρια αιτία εξαφάνισης. Τα πουλιά πεθαίνουν καταναλώνοντας τροφή που προορίζεται για σαρκοφάγα θηλαστικά.
Ηλεκτροπληξία: Προσκρούσεις σε ηλεκτροφόρα καλώδια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.
Απώλεια τροφής: Η μείωση της ελεύθερης κτηνοτροφίας περιορίζει τις πηγές τροφής του.
Ιερακόμορφα | Αετίδαι, (Accipitridae) | Γύπες (Gyps)