Μυγοθηρίδες - Ορνιθοπανίδα Μυγοθηρίδες

Μυγοθηρίδες

Μυγοθηρίδες (Muscicapidae)
Οι Μυγοθηρίδες είναι μια μεγάλη οικογένεια πτηνών που ανήκει σε μια υποκατηγορία στα ωδικά πτηνά (Passeri) της τάξης (Passeriformes) η οποία υπάρχει μόνο στον Παλαιό Κόσμο. Η συστηματική αυτής της ομάδας είναι συχνά αμφιλεγόμενη και είναι στενά συνδεδεμένες με την τσίχλες. Οι Μυγοθηρίδες είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους πουλιά με μήκος που κυμαίνεται από 10 έως 21 εκατοστά, με σχετικά μεγάλα κεφάλια και μεγάλα μάτια. Το ράμφος τους είναι επίπεδο και φαρδύ στη βάση με τρίχες. Τα πόδια είναι κοντά και τα φτερά σχετικά μακρυά. Τρέφονται με διάφορα εντόμα που ζουν σε δέντρα.
Βιότοπός τους τα δάση, πάρκα ανοιχτές εκτάσεις με δέντρα, ακόμη και τα ορεινά δάση των Ιμαλαΐων. Τα είδη που ζούν βόρεια σε ψυχρά κλίματα μεταναστεύουν νοτιότερα το χειμώνα, εξασφαλίζοντας έτσι τη συνεχή διατροφή, αφού τρέφονται με έντομα.
Οι φωλιές τους είναι καλαθόσχημες τις κατασκευάζουν σε δέντρα, ή σε τρύπες δέντρων ή σε βράχους. Τα αυγά είναι μπλε κατά κανόνα, τα είδη που αναπαράγονται σε ανοικτές φωλιές τα αυγά έχουν καφέ κηλίδες. Συνήθως μόνο το θηλυκό επωάζει. Οι νεοσσοί έχουν σκούρα γκρι πούπουλα και κίτρινο λαιμό.


Μυγοχάφτες (Muscicapa)





Γένος Αηδόνια (Luscinia)


Γένος Σαξικόλη (Saxicola)


Γένος Μοντικόλη (Monticola)


Γένος Οινάνθη (Oenanthe)

Ετικέτες: Μυγοθηρίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μυγοθηρίδες

Back To Top