Λευκόλαιμο Αηδόνι - Ορνιθοπανίδα Λευκόλαιμο Αηδόνι

Λευκόλαιμο Αηδόνι

Λευκόλαιμο Αηδόνι, Ασπρολαίμης (Irania gutturalis)
Το Λευκόλαιμο Αηδόνι είναι ένα μικρό μεταναστευτικό πουλί που αναπαράγεται στη δυτική Ασία και ξεχειμωνιάζει στην Ανατολική Αφρική. Παλιότερα ταξινομημένο στην οικογένεια των τσίχλών Turdidae, αλλά τώρα θεωρείται ότι ανήκει στην οικογένεια Μυγοθηρίδες Muscicapidae.
Το στήθος του είναι πορτοκαλί, τα πλαινά του κεφαλιού μαύρα, λευκό φρύδι, κάτω από τον λαιμό έχει άσπρη στενή λωρίδα που ξεκινάει από τη βάση του ράμφους και καταλήγει στο στήθος, το πάνω μέρος είναι γκριζόμαυρο, η ουρά και το ράμφος μαύρα.
Το θηλυκό έχει ανοιχτότερα χρώματα. Το μήκος του κυμαίνεται από 15 έως 17 εκατοστά και το βάρος του από 18 έως 30 γραμμάρια.
Το αρσενικό κελαδάει συνήθως καθισμένο σε ένα θάμνο ή κατά την πτήση. Το κελάηδημά του μοιάζει με της Λευκοσουσουράδας (Motacilla alba).
Είναι κυρίως εντομοφάγο, αλλά το φθινόπωρο τρέφετε και με διάφορα άγρια φρούτα.
Οικογένεια: Μυγοθηρίδες (Muscicapidae) | Γένος (Luscinia) (11 είδη)





Είναι μεταναστευτικό είδος, αναπαράγεται από την Τουρκία έως το Αφγανιστάν και σε όλη τη δυτική Ασία, ξεχειμωνιάζει στην ανατολική Αφρική. Στην Ευρώπη είναι σπάνιος επισκέπτης, αναπαράγεται στην Λέσβο και στην Κύπρο.
Ο βιότοπος αναπαραγωγής είναι ξηρές βραχώδεις πλαγιές με λιγοστούς θάμνους, συχνά σε κάποιο υψόμετρο. Χτίζει τη φωλιά του σε θάμνους και γεννά από 4 έως 5 αυγά, τα οποία επωάζονται για 12 έως 14 ημέρες.

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο Γένος (Luscinia):
Γένος Luscinia (11 είδη)
Αηδόνι (Luscinia megarhynchos)
Τσιχλαηδόνι (Luscinia luscinia)
Κουφαηδόνι, (Cercotrichas galactotes)
Λευκόλαιμο Αηδόνι, (Irania gutturalis) Κύπρος
Ετικέτες: Μυγοθηρίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Λευκόλαιμο Αηδόνι

Back To Top