Χαραδριόμορφα - Ορνιθοπανίδα Χαραδριόμορφα

Χαραδριόμορφα

Χαραδριόμορφα (Charadriiformes)
Σημαντική τάξη ευρέως διαδεδομένων πτηνών, με 312 περίπου είδη, κατανεμημένα σε 16 οικογένειες και 3 ανομοιογενείς υποτάξεις.
Απαντούνται σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στις κρύες περιοχές κοντά στους πόλους. Τα περισσότερα Χαραδριόμορφα ζουν κοντά στο νερό στις ακτές της θάλασσας, τις λίμνες, τα ποτάμια και τους βάλτους, αλλά και σε ξηρές ερημικές περιοχές και μερικά σε πυκνά δάση.
Το φτέρωμα στα περισσότερα είδη είναι λευκό, γκρι, καφέ και μαύρο, κάποια έχουν σκουρόχρωμα ή ανοιχτόχρωμα μοτίβα. Πολλά έχουν έντονα κόκκινα ή κίτρινα πόδια, ράμφη, ή δαχτύλιους στην περιοχή των ματιών.
Φωλιάζουν στο έδαφος και τρέφονται με ασπόνδυλα ή άλλα μικρά ζώα στο νερό ή κοντά σε αυτό. Η εξάπλωσή τους είναι παγκόσμια, ορισμένα είδη εκτελούν τις πιο εκτεταμένες μεταναστεύσεις από οποιοδήποτε πουλί. Σχεδόν όλα τα είδη είναι αποδημητικά.
Κάθε μία από τις μεγαλύτερες οικογένειες (λαρίδες, χαραδριίδες, σκολοπακίδες) έχουν σχεδόν παγκόσμια κατανομή, εξαίρεση η οικογένεια σκολοπακίδες που δεν αναπαράγεται στην Αυστραλία.
Οι στερκοραριίδες συναντούνται σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και των δύο ημισφαιρίων και είναι εκτεταμένοι σε όλους τους ωκεανούς.
Οι αλκίδες είναι ευρέως διαδεδομένοι στους ωκεανούς, τα νησιά και τις ακτές του Βόρειου Ημισφαιρίου.
Οι αιµατοποδίδες ζουν στις ακτές όλων των ηπείρων, αλλά και στην ενδοχώρα στην Ευρώπη και την Ασία, απουσιάζουν από την Ανταρκτική.
Μια άλλη ομάδα οικογενειών συναντάται σε τροπικές και εύκρατες περιοχές του ανατολικού και δυτικού ημισφαιρίου: ανωρραµφίδες, οιδηκνηµίδες, ρυγχοπίδες, jacanidae και rostratulidae.
Οι γλαρεολίδες ζουν σε όλες τις τροπικές και εύκρατες περιοχές του Παλαιού Κόσμου, ενώ οι δρομαδίδες περιορίζονται στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού.
Οι χιονιδίδες ζουν στα νησιά του Ατλαντικού και των δυτικών ινδικών ωκεανών και στη νότια ακτή της Νότιας Αμερικής και της γειτονικής Ανταρκτικής.
Οι θινοκορίδες ζούν στη νότια Νότια Αμερική και βόρεια έως στις Άνδεις.
Η ονομασία χαραδριόμορφα προέρχεται από την Αρχαία ελληνική, χαραδριός το πουλί που ζει σε χαράδρες και κοιλάδες ποταμών.
Αιµατοποδίδες‎ | Αλκίδες‎ | Ανωρραµφίδες | Λαρίδες‎ | Οιδηκνηµίδες | Σκολοπακίδες | Στερκοραριίδες‎ | Χαραδριίδες


Ετικέτες: Χαραδριόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Χαραδριόμορφα

Back To Top