Χιονίς - Ορνιθοπανίδα Χιονίς

Χιονίς

Χιονίς (Chionis)
Γένος χαραδριόμορφων πτηνών, που μοιάζουν με περιστέρια, μοναδικός εκπρόσωπος τής οικογένειας χιονιδίδες (Chionididae) με δύο είδη. Αναπαράγονται αποκλειστικά στην Ανταρκτική, την περίοδο του χειμώνα ένα είδος κινείται βόρεια έως την Παταγονία. Το φτέρωμά τους είναι λευκό και είναι τα μόνα πουλιά της Ανταρκτικής που ζουν αποκλειστικά στη στεριά.
Είναι κλεπτοπαρασιτικά (Kleptoparasitismus) είδη και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις αποικίες άλλων θαλάσσιων πτηνών.
Το μήκος σώματος κυμαίνεται από 34 έως 41 εκατοστά, Το βάρος κυμαίνεται από 540 γραμμάρια στα θηλυκά έως 850 γραμμάρια στα αρσενικά.
Χαρακτηριστικό και για τα δύο είδη είναι το γυμνό δέρμα στο πρόσωπο, στη βάση του ράμφους και στην περιοχή γύρω από τα μάτια με σαρκώδεις αποφύσεις.
Διατροφή
Τρέφονται με ασπόνδυλα, αυγά και νεοσσούς άλλων πουλιών, συνήθως πιγκουίνων και κορμοράνων. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου των πιγκουίνων, κάνουν επιδρομές κατά ζεύγη, το ένα παρενοχλεί τους ενήλικους πιγκουίνους, ενώ το άλλο αρπάζει τα αυγά από τις φωλιές ή το φαγητό από τους νεοσσούς.
Όταν δεν καταδιώκονται από τα άλλα πουλιά, είναι ήσυχα και περίεργα, περπατώντας ανάμεσα στις αποικίες των άλλων πουλιών.
Αναπαραγωγή
Γεννούν 2 έως 3 λευκά αυγά σε κοιλότητες βράχων. Οι φωλιές είναι πρόχειρα φτιαγμένες, επενδυμένες με ξερά φύκια και φτερά. Η επώαση διαρκεί από 28 έως 32 ημέρες, οι νεοσσοί ανεξαρτοποιούνται μετά από 50 έως 60 ημέρες. Συνήθως επιζεί μόνο ένας νεοσσός.
Υποκλίνονται το ένα στον άλλο όταν ερωτοτροπούν και - όταν τσακώνονται - μάχονται με αιχμηρά τσιμπήματα.

Χαρακτηριστικά κλεπτοπαρασιτικά (Kleptoparasitismus) είδη, είναι οι Φρεγατίδες μαζί με τους Στερκοραριίδες (Stercorariidae).

Το γένος αριθμεί δύο είδη:
◾Chionis albus, μήκους 40 εκατοστών και κίτρινο ράμφος.
◾Chionis minor, είναι ελαφρώς μικρότερο με μήκος περίπου 38 εκατοστά και μαύρο ράμφος.
Ετικέτες: Χαραδριόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Χιονίς

Back To Top