Καλοβάμονα ή Καλοβατικά - Ορνιθοπανίδα Καλοβάμονα ή Καλοβατικά

Καλοβάμονα ή Καλοβατικά

καλοβάμονα ή καλοβατικά
Ομάδα πτηνών με χαρακτηριστικά μεγάλα πόδια, τα οποία τους επιτρέπουν να βαδίζουν εύκολα στα βαλτώδη και λασπώδη εδάφη. Άλλα ειδικά γνωρίσματα των ειδών αυτής της ετερογενούς ομάδας –που σήμερα δεν αναγνωρίζεται πια από τους ορνιθολόγους– είναι τα εξής: αρκετά μεγάλο μήκος του ράμφους και του λαιμού –χρήσιμο για να πιάνουν τη λεία τους (σκουλήκια και μαλάκια) που είναι χωμένη μέσα στη λάσπη–, κοντή ουρά, ταρσοί σκεπασμένοι από μικρά κεράτινα λέπια, δάχτυλα πολύ μακριά και συνδεδεμένα με μεμβράνη, φτέρωμα με χρώματα όχι και τόσο εντυπωσιακά.
Τα πουλιά αυτά φτιάχνουν τη φωλιά τους στο έδαφος ή ανάμεσα σε υδροχαρή φυτά και μερικά πάνω σε στέγες. Πολλά από τα κ. είναι αποδημητικά και εμφανίζονται κυρίως στις εύκρατες ζώνες κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν περνούν από τις βόρειες προς τις νότιες περιοχές και αντίθετα.

Τα καλοβάμονα ή καλοβατικά υποδιαιρούνται σήμερα στις τάξεις
πελαργόμορφα, γερανόμορφα και χαραδριόμορφα.

καλοβάμονα ή καλοβατικά
Τα πουλιά αυτά αποτελούν μία μεγάλη ομάδα, με κύριο χαρακτηριστικό της τα μεγάλα πόδια. Η νεότερη συστηματική δεν τα παραδέχεται όμως ως ομάδα, εξαιτίας άλλων διαφορών τους.
1) στενόρρυγχος· 2) Αnthropoides virgo· 3) Ciconia maguari (είδος πελαργού)· 4) γερανός ο τεφρόχρους· 5) καλίδρις η κυρτόρραμφη· 6) νήσσα η σπαθιδόμορφη (χουλιαρόπαπια ή κουταλάς)· 7) φοινικόπτερος ο ροδόχρους· 8) τάνταλος· 9) ουμπρέτα· 10) βαλανίσεψ ο βασιλικός· 11) ράλιος ο φίλυδρις· 12) χαραδριός ο χρυσόνωτος (βροχοπούλι)· 13) ελόρνις (νερόκοτα)· 14) χλαμυδιώτις· 15) τρίγκας (γαϊταρίφι)· 16) ερωδιός ο ερυθρός (τσικνιάς)· 17) πελαργός ο μέλας (μαύρο λελέκι)· 18) ερωδιός ο τεφρός (τρυγονοκράχτης)· 19) τρεξ η γνήσια (σταρόκοτα)· 20) πάρη η αφρικανίδα· 21) φαλαρίδα η μέλαινα (μπάλιτζα)· 22) ερωδιός ο πολύστικτος.
Οι κυριότερες οικογένειες, στις οποίες χωρίζεται κάθε τάξη και τα αντίστοιχα είδη, αναφέρονται στη συστηματική κατάταξη των πτηνών.
Τα πελαργόμορφα χαρακτηρίζονται από το πολύ μακρύ και δυνατό ράμφος, από τον αρκετά λεπτό και ευλύγιστο λαιμό, από τις πολύ φαρδιές πτέρυγες, κατάλληλες για μακρινές πτήσεις, και από τα πόδια των οποίων τα δάχτυλα βρίσκονται όλα στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο.

Τα γερανόμορφα, που εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία σε μέγεθος και μορφή, βαδίζουν τα περισσότερα πολύ καλά: το πρώτο από τα 4 δάχτυλα, γυρισμένο προς τα πίσω και συνήθως υποτυπώδες, δεν αγγίζει το έδαφος, γιατί βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από τα μπροστινά δάχτυλα. Αντίθετα προς την προηγούμενη τάξη, τα γερανόμορφα γεννιούνται με το φτέρωμά τους και είναι αρκετά εύρωστα, ώστε να μπορούν γρήγορα να απομακρυνθούν από τη φωλιά τους.

Τα χαραδριόμορφα –των οποίων η ταξινόμηση παραμένει ακόμα αντικείμενο πολλών αμφισβητήσεων– είναι πολυάριθμα και περιλαμβάνουν πολλά θαλάσσια είδη. Ενώ ως προς τη διάταξη και το μέγεθος του μεγάλου δαχτύλου μοιάζουν προς τα κ. της προηγούμενης τάξης, τα χαραδριόμορφα διακρίνονται πάντοτε από τη σημαντική ανάπτυξη των 3 μπροστινών δαχτύλων, που μπορεί να συνδέονται ή να μη συνδέονται με μεμβράνη.
Ορισμένα είδη κ. που δεν έχουν την ικανότητα να πετούν, αλλά ζουν συνεχώς στο έδαφος, έχουν συνήθως μεγάλη αντοχή στο βάδισμα και στο τρέξιμο.
Χαρακτηριστικό είδος πουλιού που ανήκει στα καλοβάμονα. Η καλίδρις η μικρά, καλοβατικό πουλί της οικογένειας των σκολοπακιδών.

Πελαργόμορφα (Ciconiiformes)

Γερανόμορφα (Geniformes, Gruiformes)
Ραλλίδες, Πουλάδες (Rallidae)

Χαραδριόμορφα (Charadriiformes)
Ετικέτες: Πουλιά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Καλοβάμονα ή Καλοβατικά

Back To Top