Πεδιονόμος - Ορνιθοπανίδα Πεδιονόμος

Πεδιονόμος

Πεδιονόμος (Pedionomus)
Γένος μικροσκοπικών πουλιών τής Αυστραλίας που μοιάζουν με ορτύκια και ανήκουν στην τάξη γερανόμορφα, ως το μοναδικό είδος του γένους στην μονοτυπική οικογένεια Πεδιονομίδες (Pedionomidae).
Το ύψος του κυμαίνεται από 15 έως 19 εκατοστά, Οι πτέρυγες έχουν άνοιγμα από 28 έως 36 εκατοστά. Το βάρος κυμαίνεται από 40 έως 80 γραμμάρια στο αρσενικό και 55 έως 95 γραμμάρια στο θηλυκό.
Το φτέρωμά του είναι καφετί. Η κάτω πλευρά είναι κρεμ μέχρι το στήθος. Στις πλευρές και
στο στήθος έχει μαύρα μοτίβα σε σχήμα ημισελήνου. Οι φτερούγες έχουν σκούρα μοτίβα. Το άνω μέρος του κεφαλιού (μέχρι το άνω βλέφαρο) και ο λαιμός είναι σκούρος καφέ, το πρόσωπο είναι ανοιχτό με μεγάλα, κίτρινα μάτια. Το ράμφος θυμίζει τσίχλα και τα πόδια είναι γκριζωπά καφέ έως κίτρινα.
Τα θηλυκά είναι ανοιχτότερα από τα αρσενικά και έχουν ένα λευκό κολάρο με μαύρες κηλίδες και ένα κόκκινο-καφέ (μερικές φορές σε σχήμα ρόμβου) στήθος. Τα άκρα των φτερούγων είναι σκούρα καφέ έως μαύρα.

Ενηλικιώνονται κατά το δεύτερο έτος. Το προσδόκιμο ζωής στην φύση είναι άγνωστο, σε αιχμαλωσία ζούν μέχρι δέκα χρόνια.

Αναπαραγωγή και διατροφή
Τρέφετε με διάφορους σπόρους, χορταράκια και ασπόνδυλα όπως ακρίδες, αράχνες, μυρμήγκια και σκαθάρια.
Απειλή και προστασία:
Η ύπαρξή του απειλείται από την συστηματικό καλλιέργεια των οικοτόπων του, την εξάπλωση των ανθρώπινων οικισμών και του οδικού δικτύου. Δηλαδή την καταστροφή και τον κατακερματισμό του οικοτόπου του.
Πολλά ζώα που εισήχθησαν από τους Ευρωπαίους όπως η κόκκινη αλεπού, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο.
Οι φυσικοί εχθροί είναι μόνο τα αρπακτικά πουλιά της αυστραλιανής ηπείρου. Επιπλέον, ο βιότοπός του περιορίζεται από τη φυσική εξάπλωση των δασών και των αγριοκούνελων, υποβαθμίζοντας περαιτέρω τις ήδη ξηρές περιοχές.
Από το 1920 αναφέρθηκε δημόσια η μείωση των αποθεμάτων του πληθυσμού. Στην περιοχή Riverina υπάρχει ο μεγαλύτερος πληθυσμός με 5000 πουλιά. Στο Queensland περίπου 1.000 πουλιά και μέχρι 500 στη Νότια Αυστραλία.
Από το 2007 είναι στην κόκκινη λίστα της IUCN ως απειλούμενος είδος.

Παλαιότερα κατατασσόταν στην οικογένεια Ορνιθόμορφα. Νεότερες αναλύσεις DNA το κατατάσσουν στα Χαραδριόμορφα.


Ετικέτες: Γερανόμορφα, Ορνιθόμορφα, Χαραδριόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Πεδιονόμος

Back To Top