Στρουθιόμορφα - Ορνιθοπανίδα Στρουθιόμορφα

Στρουθιόμορφα

Στρουθιόμορφα (passeriformes)
Η πιο πολυάριθμη και πιο σύνθετη τάξη πουλιών, που περιλαμβάνει πάνω από 5000 είδη, συνήθως μικρά ή μέτρια. Το σχήμα του σώματος, το ράμφος, ο χρωματισμός του πτερώματος και το κελάδημα ποικίλλουν πολύ. Οι φτερούγες, πολύ αναπτυγμένες, έχουν 9-11 πρωτεύοντα κωπαία φτερά· στα περισσότερα στρουθιόμορφα η ουρά είναι εφοδιασμένη με 12 πηδαλιώδη.
Τα κάτω άκρα, ιδιαίτερα προσαρμοσμένα για να πιάνονται στα μικρά κλαδιά, έχουν 4 δάχτυλα, 3 από τα οποία είναι στραμμένα μπροστά, αλλά όλα στο ίδιο επίπεδο· το νύχι του μεγάλου δάχτυλου είναι συνήθως πιο αναπτυγμένο από τα άλλα.
Τα στρουθιόμορφα κατασκευάζουν τη φωλιά τους με μεγάλη φροντίδα, αλλά με αρκετά διαφορετικά σχήματα, ανάλογα με τα είδη· γεννούν συνήθως 4 - 6 αβγά· όταν γεννιούνται, τα μικρά είναι γυμνά, τυφλά και ανίκανα να πετάξουν.
Τα στρουθιόμορφα έχουν όλα σχεδόν μεγάλη ικανότητα στο πέταγμα.
Συνήθως ζουν σε περιοχές με άφθονη βλάστηση· η διατροφή τους είναι ποικιλότατη, ανάλογα με τα γένη.
Τα στρουθιόμορφα, που αποτελούν τα τρία πέμπτα περίπου όλων των σημερινών πτερωτών, είναι διαδομένα σε όλα τα μέρη της γης.
Η τόσο ετερογενής αυτή τάξη πουλιών διαιρείται σε τέσσερις υποτάξεις: Ωδικά, που περιλαμβάνουν 54 οικογένειες, μηνούρους, τυράννους και ευρύλαιμους: η τελευταία αποτελείται από μια μόνο οικογένεια. ¨Αλλες οι οικογένειες είναι οι εξής, Νεκταρινιίδες, Μελιφαγίδες.
Η τάξη στρουθιόμορφα περιλαμβάνει πιο γνωστά είδη όπως τα σπουργίτια, τις σπίζες, τα χελιδόνια, κιχλίδες, Κορακόμορφα όπως οι κουρούνες, Κόραξ ο γνήσιος (κοράκι), κόραξ ο καρπολόγος (σιταροκόρακας), κίσσα η μακρόουρος (καρακάξα), ψαρ ο κοινός (ψαρόνι), χλωρίας ο γνήσιος (συκοφάγος), αετομάχοι, κορυδαλλλούς, παπαδίτσες, αηδών η μελανοπώγων (αηδόνι), χελιδών η αγριοδίαιτος (χελιδόνι) τα αηδόνια, καναρίνια, τις καρδερίνες κ.ά., τών οποίων κύρια χαρακτηριστικά είναι οι φωνητικές τους δυνατότητες και η ικανότητά τους να κουρνιάζουν.


Ετικέτες: Οικογένεια, Πουλιά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Στρουθιόμορφα

Back To Top