Σταυλοχελίδονο - Ορνιθοπανίδα Σταυλοχελίδονο

Σταυλοχελίδονο

Σταυλοχελίδονο (Hirundo rustica) Σταυλοχελίδονο
Το Σταυλοχελίδονο φτάνει σε μήκος τα 21 εκατοστά και προτιμά αγροτικές περιοχές. χτίζει την μεγαλόσχημη, ανοιχτή, καλαθωτή φωλιά σε σκεπές, χαλάσματα, και σε κτίσματα. Έχει την χαρακτηριστική εμφάνιση του χελιδονιού, μαύρα μακριά φτερά, και την χαρακτηριστική μακριά ψαλιδωτή ουρά. Το χρώμα στο πάνω μέρος του φτερώματος είναι μεταλλικό σκούρο μπλέ. Το μέτωπο και ο λάρυγγας έιναι καστανοκόκκινα, έχει μία φαρδιά μαύρη-μπλέ λωρίδα κάτω από τον λάρυγγα και το υπόλοιπο κάτω μέρος του φτερώματος είναι λευκό. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη διχαλωτή ουρά του, το μικρό ράμφος και το μεγάλο άνοιγμα του στόματος.
Το Χελιδόνι πετάει πάρα πολύ γρήγορα, με ταχύτητα που μπορεί να ξεπεράσει και τα 150 χιλιόμετρα την ώρα.

Βιότοπος – εμφάνιση: Είναι αποδημητικό πουλί που κάνει την εμφάνιση του στα μέσα Μαρτίου και φεύγει στις αρχές Οκτωβρίου για να διαχειμάσει στην Αφρική. Παρατηρείται σε μεγάλους πληθυσμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Θα το συναντήσουμε σε ανοιχτές καλλιεργημένες περιοχές με αγροικίες, σε λιβάδια και τέλματα. Ζει κοντά στον άνθρωπο και περιφέρεται σε κατοικημένες περιοχές και κοντά σε νερά. Αφήνει ένα μελωδικό «τσβιτ» ενώ το τραγούδι του είναι ένα πολύ ευχάριστο και γρήγορο τερέτισμα ανακατεμένο με γρήγορες τρίλιες. Είναι ίσως ο πιο ταλαντούχος τραγουδιστής στην οικογένεια.

Αναπαραγωγή: Κατασκευάζει τη φωλιά του σε σχήμα ανοιχτού κυπέλλου χρησιμοποιώντας λάσπη, άχυρο και πούπουλα. Επιλέγει για το σκοπό αυτό συνήθως θέσεις κάτω από μπαλκόνια, στέγες σπιτιών και αποθηκών.
Συνήθως χρειάζεται περίπου οκτώ ημέρες για να χτιστεί μια νέα φωλιά, αλλά σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις εβδομάδες. Μια φωλιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια δεκαετία ή περισσότερο, ανακαινίζεται κάθε χρόνο.
Γεννά δύο φορές την περίοδο Απριλίου-Αυγούστου, 4-6 αυγά με κόκκινα στίγματα, την κάθε φορά. Συνήθως μόνο τα θηλυκά επωάζουν, αν και το αρσενικό μπορεί επίσης να συμμετάσχει, ειδικά στα αμερικανικά υποείδη.

Τροφή: Τρέφεται με μικρά έντομα κυρίως κουνούπια, που πιάνει κατά τη διάρκεια της πτήσης του.
Καθεστώς προστασίας: Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.
Το σταυλοχελίδονο είναι ένα δημοφιλές πουλί για πολλούς ανθρώπους. Σε περιοχές της Ευρώπης θεωρείται οιωνός καλής τύχης και προάγγελος της άνοιξης. Ζει εδώ και χιλιετίες σε στενή σχέση με τον άνθρωπο και πιθανότατα επωφελήθηκε από αυτήν τη σχέση και αυξήθηκε ο πληθυσμός του. Είναι καλοδεχούμενο από τους αγρότες επειδή τρώει πολλά επιβλαβή έντομα που επηρεάζουν τα ζώα και τις καλλιέργειες.





Η οικογένεια αποτελείται από τα εξής είδη.
Χελιδόνια (Hirundinidae)
Σταυλοχελίδονο (Hirundo rustica)
Μιλτοχελίδονο (Hirundo daurica)
Βραχοχελίδονο (Ptyonoprogne rupestris)
Ορθοχελίδονο (Riparia riparia)
Σπιτοχελίδονο (Delichon urbica)
Ετικέτες: Χελιδόνια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Σταυλοχελίδονο

Back To Top