Σπιτοχελίδονο - Ορνιθοπανίδα Σπιτοχελίδονο

Σπιτοχελίδονο

Σπιτοχελίδονο (Delichon urbica)
Το Σπιτοχελίδονο είναι το πιο κοινό είδος χελιδονιού. Σχετικά είναι μικρόσωμο πουλί, το μέγεθός του κυμαίνεται από 13 έως 15 εκατοστά. Τα φτερά είναι μαύρα, η κορώνα, ο μανδύας και οι ώμοι γυαλιστερό μπλε-μαύρο. Η κοιλιά και το το ουροπύγιο λευκά σε αντίθεση με το πάνω μέρος του σώματος. Τα πόδια του είναι κοντά και καλύπτονται από λευκά φτερά. Η ουρά κοντή και ελαφρώς ψαλιδωτή. Εμφανίζεται στην Ελλάδα από τα μέσα του Φλεβάρη και αναπαράγεται κυρίως σε αστικές περιοχές, χτίζει την φωλιά του σε μπαλκόνια και γεφύρια. Τα παρατηρούμε συχνά να κάθονται κατά ομάδες στα ηλεκτρικά σύρματα.
Οικογένεια: Χελιδόνια (Hirundinidae)





Βιότοπος – εμφάνιση: Όπως και τα άλλα δύο είδη Χελιδονιών είναι αποδημητικό πουλί που εμφανίζεται στις αρχές της άνοιξης για να αναπαραχθεί στην περιοχή, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου αναχωρεί για την Αφρική όπου και διαχειμάζει. Παρατηρείται σε σημαντικούς αριθμούς σε όλες τις κατοικημένες περιοχές, στα υγρολίβαδα και στις αγροτικές περιοχές.

Αναπαραγωγή: Γεννά δύο φορές το χρόνο, την περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου, 4-5 αυγά την κάθε φορά. Και τα δύο φύλα επωάζουν τα αυγά. Κατασκευάζει τη φωλιά του κάτω από τα γείσα και τις βεράντες των κτιρίων. Είναι κλειστή και έχει για είσοδο ένα πολύ μικρό άνοιγμα στο πάνω μέρος της. Αρκετές φορές το Σπιτοχελίδονο προτιμά να κάνει τη φωλιά του δίπλα στις φωλιές άλλων πουλιών του ίδιου είδους δημιουργώντας έτσι ένα χαρακτηριστικό σύμπλεγμα. που μοιάζει με μικρή αποικία.
Αναπαράγεται ευρέως στην Ευρασία, από τη Βρετανία έως την Ιαπωνία και την Κορέα, και στη βόρεια βόρεια Αφρική. Μεταναστεύει για να ξεχειμωνιάσει στην κεντρική και νότια Αφρική, τη νότια Ασία και τη νοτιοανατολική Κίνα.

Τροφή: Τρέφεται με μικρά έντομα που συλλαμβάνει καθώς πετά.

Καθεστώς προστασίας: Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

Η οικογένεια αποτελείται από τα εξής είδη.
Χελιδόνια (Hirundinidae)
Σταυλοχελίδονο (Hirundo rustica)
Μιλτοχελίδονο (Hirundo daurica)
Βραχοχελίδονο (Ptyonoprogne rupestris)
Ορθοχελίδονο (Riparia riparia)
Σπιτοχελίδονο (Delichon urbica)
Ετικέτες: Χελιδόνια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Σπιτοχελίδονο

Back To Top