Πελαργόμορφα - Ορνιθοπανίδα Πελαργόμορφα

Πελαργόμορφα

Πελαργόμορφα (Ciconiiformes) Πελαργόμορφα
Τάξη παρυδάτιων καλοβατικών πτηνών. Σύμφωνα με το παραδοσιακό σύστημα κατάταξης η τάξη περιλαμβάνει τις εξής οικογένειες: Θρησκειορνιθίδαι (Threskiornithidae), μεταξύ των οποίων οι γνωστές ιβίδες και η πλαταλέα, Πελαργίδαι (Ciconiidae), Ερωδιίδες (Ardeidae) Φοινικοπτερίδες (Phoenicopteridae), Πελεκανίδες (Pelecanidae), Σκοπίδαι(Scopidae), Φαλαινοκεφαλίδαι (Balaenicipitidae), Σουλίδες (Sulidae), Φρεγατίδες (Fregatidae), Φαλακροκορακίδες (Phalacrocoracidae), Καθαρτίδες (Cathartidae). Πρόσφατες μελέτες των φυλογενετικών σχέσεων των πτηνών με βάση το DNA τους, οδήγησαν σε ένα διαφορετικό σύστημα κατάταξης στο οποίο περιλαμβάνονται στα π. 29 οικογένειες και περισσότερα από 1.000 είδη, μεταξύ των οποίων και οι γύπες της οικογένειας των καθαρτιδών (cathartidae), που ζουν στην Αμερική.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Πελαργόμορφα

Περιγραφή: Τα περισσότερα Πελαργόμορφα είναι μεγαλόσωμα πτηνά με μακρύ λαιμό, επίμηκες, ισχυρό ράμφος και μακριά, άπτερα πόδια, χαρακτηριστικά που διευκολύνουν την αναζήτηση της τροφής στα ρηχά νερά. Τα πουλιά αυτά βαδίζουν αργά και διαθέτουν δυνατές φτερούγες. Ζουν συνήθως σε κατά μεγάλες ομάδες, κοντά σε γλυκά νερά, όπου τρέφονται με ψάρια, μικρά σπονδυλόζωα και διάφορα ασπόνδυλα· σε ορισμένες περιπτώσεις, περισσότερα από ένα είδη σχηματίζουν μεγάλες μικτές αποικίες.
Τα περισσότερα Πελαργόμορφα κατασκευάζουν τις φωλιές τους πάνω στα δέντρα, όπου εναποθέτουν τα αβγά τους· στη φροντίδα των νεοσσών συμμετέχουν και οι δύο γονείς. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο τα αρσενικά επιδίδονται πολλές φορές σε γαμήλιες επιδείξεις.

Τα περισσότερα από τα είδη αυτής της τάξης έχουν ψηλά πόδια για να κινούνται στα ρηχά νερά όπου και βρίσκουν την τροφή τους και μακρύ ράμφος για να μπορούν να πιάνουν τη λεία τους χωρίς να βάζουν το κεφάλι τους κάτω από το νερό. Τρέφονται κυρίως με ψάρια και ασπόνδυλα.

Εξαίρεση από αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν τα είδη που ανήκουν στην Οικογένεια Καθάρτες (Cathartidae)

και που αποτελούν τους γύπες του νέου κόσμου και έχουν χαρακτηριστικά και συνήθειες σαν τους πιό γνωστούς γύπες της Ευρώπης. Τα είδη που ζούν στις εύκρατες περιοχές είναι μεταναστευτικά. Τα περισσότερα φωλιάζουν σε αποικίες πάνω στα δέντρα ενώ κάποια από αυτά μπορούν να φωλιάσουν και στο έδαφος ή στους καλαμιώνες.

Γεωγραφική εξάπλωση
Zούν σε όλες τις ηπείρους (Εκτός από την Ανταρκτική). Τους γύπες του νέου κόσμου τους βρίσκουμε μόνο στην Αμερική ενώ τις υπόλοιπες οικογένειες τις συναντάμε σε όλες τις ηπείρους αν και αποφεύγουν τις ερήμους αφού είναι πουλιά συνδεδεμένα με το γλυκό νερό.
Στην Ελλάδα βρίσκουμε 3 οικογένειες πουλιών αυτής της τάξης που αντιπροσωπεύονται από 14 είδη.
Ετικέτες: Ερωδιοί, Οικογένεια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Πελαργόμορφα

Back To Top