Αναστόμος - Ορνιθοπανίδα Αναστόμος

Αναστόμος

Γένος Αναστόμος (Anastomus)
Μεγάλα πελαργόμορφα πουλιά με χαρακτηριστικό ράμφος το οποίο εφάπτει μόνο στην άκρη και χρησιμοποιείται για την συγκράτηση των μυδιών και άλλων οστρακοειδών, το χαρακτηριστικό αυτό αφορά μόνο τα ενήλικα.
Τρέφεται κυρίως με μαλάκια και καρκινοειδή όπως σαλιγκάρια μύδια, και καβούρια. Το ράμφος τους είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τη λήψη και το άνοιγμα των οστρακοειδών και των καρκινοειδών.
Χωρίζεται σε δύο είδη το ασιατικό είδος Anastomus oscitans και το αφρικανικό είδος Anastomus lamelligerus.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Πελαργόμορφα | Anastomus

Asian Openbill (Anastomus oscitans) Νοτιανατολική Ασία Ινδία, Σρι Λάνκα.
Το ασιατικό είδος φτάνει σε μήκος σώματος απο 68 έως 80 εκατοστά, το ύψος κυμαίνεται απο 75 έως 80 εκατοστά και το άνοιγμα φτερών απο 145 έως 150 εκατοστά. Αρσενικό και θηλυκό δεν παρουσιάζουν κανένα διμορφισμό. Το φτέρωμα είναι κυρίως ασημί έως λευκό (εποχή του ζευγαρώματος). Η κάτω πλευρά των φτερούγων και το πάνω μπροστινό των φτερών επίσης λευκό. Το πίσω μέρος της πλάτης, τα δευτερεύοντα και η ουρά μαύρα. Το μακρύ και δυνατό ράμφος είναι γκριζωπό έως κιτρινωπό. Τα μακριά πόδια έχουν μια κοκκινωπή απόχρωση. Τα νεαρά πουλιά ξεχωρίζουν εύκολα απο το γκριζοκαφέ φτέρωμα.
Κυρίως τρέφονται με μύδια, καρκινοειδή, γαστρόποδα, αμφίβια, με μικρότερα ψάρια, έντομα και άλλα ασπόνδυλα. Συνήθως αναζητούν την τροφή στα ρηχά νερά των οικοτόπων τους.
Στις περισσότερες περιοχές διανομής το είδος πρός το παρόν δεν είναι σε κίνδυνο και συνεπώς, έχει ταξινομηθεί στην Κόκκινη Λίστα της IUCN ως είδος με ελάχιστη ανησυχία. Στην Κίνα, ωστόσο το είδος θεωρείται ότι έχει εξαλειφθεί. Αυτό οφείλεται στο ανεξέλεγκτο κυνήγι και στην καταστροφή των φυσικών οικοτόπων του.
   
    
African Openbill (Anastomus lamelligerus) Αφρική και τη Μαδαγασκάρη.
Το αφρικανικό είδος φτάνει σε ύψος απο 55 έως 60 εκατοστά και το βάρος του κυμαίνεται απο 1000 έως 1300 γραμμάρια. Το φτέρωμά του είναι μαύρο με μεταλλικές ανταύγειες. Στην περιοχή του στήθους και στις φτερούγες εμφανίζονται μέρη καφετί φτέρωμα. Τα μακρυά πόδια είναι επίσης μαύρα. Το δυνατό ράμφος είναι μαύρο στη βάση και στη μέση, οι υπόλοιπες περιοχές είναι ανοιχτό καφέ. Το ράμφος στο κέντρο έχει ένα κενό και είναι έτσι προσαρμοσμένο ώστε να συγκρατεί και να συνθλίβει τα καρκινοειδή και οστρακοειδή που αποτελούν και τη βασική τροφή του.
Συνήθως σχηματίζουν μεγάλες ομάδες, εκτός απο την περίοδο του ζευγαρώματος. Η φωλιά χτίζεται στο έδαφος με ξερά χ΄ρτα και κλαδάκια. Το θηλυκό γεννά τρία έως πέντε αυγά, τα οποία επωάζονται για μια περίοδο 25-30 ημερών και απο τους δύο γονείς. Οι νεοσσοί παραμένουν στη φωλιά περίπου δύο μήνες μέχρι να ανεξαρτοποιηθούν.
Υπάρχουν δύο υποείδη, το Anastomus lamelligerus lamelligerus και το Anastomus lamelligerus madagascariensis.
Οι διατροφικές συνήθειες και οι οικότοποι είναι παρόμοιοι με το παραπάνω ασιατικό είδος.
   
    

Παρόμοια είδη
Αναστόμος

Φαλαινοκεφαλίδαι
Σκοπίδαι

Λεπτόπτιλος
Εφιππιόρυγχος

Γιαμπιρού

Ετικέτες: Εξωτικά, Παρυδάτια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αναστόμος

Back To Top