Γιαμπιρού - Ορνιθοπανίδα Γιαμπιρού

Γιαμπιρού

Γιαμπιρού (Jabiru)
Γιαμπιρού (Jabiru) μονοτυπικό γένος (Jabiru mycteria) πελαργόμορφων πουλιών της Αμερικής. Συναντάται από το Μεξικό μέχρι την Αργεντινή, εκτός της περιοχής δυτικά των Άνδεων.
Το Γιαμπιρού φτάνει σε ύψος μέχρι 1,20 εκατοστά, το άνοιγμα των φτερών του είναι περίπου 2,60 εκατοστά και το ράμφος φτάνει έως τα 30 εκατοστά μήκος. Το κυρίως φτέρωμα είναι λευκό, ο λαιμός, το κεφάλι και το ράμφος είναι μαύρα. Το κεφάλι και το πάνω μέρος του λαιμού είναι άπτερα και η βάση του λαιμού κόκκινη. Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του είδους είναι τα κίτρινα μάτια στα θηλυκά, ενώ του αρσενικού είναι σκούρα. Τα δύο φύλα είναι παρόμοια στην εμφάνιση, με το αρσενικό να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το θηλυκό.
Είναι το ψηλότερο πουλί στη Νότια και Κεντρική Αμερική που μπορεί να πετάξει, έχει σχεδόν το ίδιο ύψος με την Μεγάλη Ρέα (Rhea americana) και το δεύτερο μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών μετά τον Κόνδορα των Άνδεων (Vultur gryphus).

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια Πελαργόμορφα Γιαμπιρού (Jabiru)




Το Γιαμπιρού ζει σε μεγάλες ομάδες κοντά σε ποτάμια και λίμνες. Τρέφεται με ψάρια, μαλάκια, αμφίβια, αυγά πτηνών, ερπετά και περιστασιακά με μικρά θηλαστικά. Συνήθως αναζητούν την τροφή σε ρηχά νερά ποταμών και λιμνών.

Φτιάχνει την φωλιά του σε ψηλά δέντρα. Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο. Το θηλυκό γεννάει συνήθως από 2 έως 4 αυγά. Οι νεοσσοί πετούν μετά από 110 ημέρες περίπου, αλλά συνεχίζουν να ζούν υπό την φροντίδα των γονιών τους άλλους 3 μήνες. Και οι δύο γονείς συμμετέχουν στην φροντίδα και στη διατροφή των νεοσσών.
Ο μέσος όρος ζωής είναι τα 36 έτη.




Παρόμοια είδη
Αναστόμος

Φαλαινοκεφαλίδαι
Σκοπίδαι

Λεπτόπτιλος
Εφιππιόρυγχος

Γιαμπιρού

Ετικέτες: Πελαργίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Γιαμπιρού

Back To Top