Μήνουρος - Ορνιθοπανίδα Μήνουρος

Μήνουρος

Λύρα ή Μήνουρος (Menura)
Γένος στρουθιόμορφων πουλιών της οικογένειας των μηνουριδών. Το αρσενικό έχει μήκος 60 εκ. και ουρά 70 εκ. Η ουρά του αρσενικού αποτελείται από 16 φτερά, από τα οποία τα εξωτερικά, που είναι και τα πιο μεγάλα, είναι καμπυλωτάτα οποία, όταν είναι όρθια, έχουν το σχήμα των δύο βραχιόνων της αρχαία λύρας, γι` αυτό και το πουλί είναι κυρίως γνωστό ως "λύρα", ενώ τα μεσαία είναι πολύ στενά, και τα υπόλοιπα μοιάζουν με μεγάλα πούπουλα. Το θηλυκό είναι πιο μικρόσωμο από το αρσενικό και δε διαθέτει την εντυπωσιακή ουρά του αρσενικού. Ζει στα ορεινά δάση της ΝΑ Αυστραλίας και τρέφεται με γαιοσκώληκες, αρθρόποδα, σαρανταποδαρούσες και έντομα. Λιγότερο συχνά η διατροφή περιλαμβάνει σαύρες, βατράχια και περιστασιακά σπόρους. Βρίσκουν την τροφή τους σκαλίζοντας με τα πόδια τους τα φύλλα στο έδαφος.



Κατασκευάζει τη φωλιά του στο έδαφος και εκεί το θηλυκό γεννά κατά το Μάιο - Ιούνιο ένα αβγό. Η επώαση διαρκεί 6 εβδομάδες. Η επώαση και το μεγάλωμα του νεοσσού γίνεται από το θηλυκό. Ο κύκλος αναπαραγωγής είναι μακρύς και είναι μακρόβια πτηνά, σε θέση να ζουν έως και τριάντα χρόνια. Τα θηλυκά ενηλικιώνονται στην ηλικία των 5 ή 6 χρόνων, τα αρσενικά αργότερα.
Το γένος αποτελείται από δύο είδη:
Superb Lyrebird (Menura novaehollandiae), που ονομάζεται στην Αβορίγινη γλώσσα "Weringerong", "Woorail", και "Bulln-Bulln".
Άλμπερτ Lyrebird (Menura alberti), ονομάστηκε προς τιμήν του πρίγκιπα Αλβέρτου, σύζυγος της βασίλισσας Βικτωρίας.
Και να που και οι πρωταγωνιστές του ζωικού βασιλείου έχουν ταλέντο … στο τραγούδι! Το lyre bird (ή πουλί-λύρα ή μήνουρος) δημιουργεί το δικό του εντυπωσιακό κελάηδισμα, με τη διαφορά ότι μιμείται με ακρίβεια τους ήχους των άλλων πτηνών, με σκοπό να προσελκύσει τα θηλυκά!

Το εν λόγω πουλί μοιάζει αρκετά με το παγόνι και είναι ένα αποδημητικό πτηνό που το συναντάμε στη νοτιοανατολική Αυστραλία. Έχει ένα τεράστιο φωνητικό εύρος και μπορεί να μιμηθεί τις φωνές 20 και πλέον πτηνών, οι οποίες είναι τόσο τέλειες, ώστε ακόμη και τα πουλιά που αντιγράφει δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά. Αυτό όμως που έχει κάνει διάσημο το πουλί είναι η ικανότητά του να αντιγράφει όλους τους ήχους που ακούει, όπως συναγερμούς αυτοκινήτων, αλυσοπρίονα, κινητήρες, τρυπάνια και μερικές φορές την ανθρώπινη φωνή!


Η ουρά του αρσενικού αποτελείται από 16 φτερά, από τα οποία τα εξωτερικά, που είναι και τα πιο μεγάλα, είναι καμπυλωτά, ενώ τα μεσαία είναι πολύ στενά, και τα υπόλοιπα μοιάζουν με μεγάλα πούπουλα.
Το φτέρωμα του αρσενικού είναι εντυπωσιακό και επειδή μοιάζει με το μουσικό όργανο λύρα, το πτηνό ονομάζεται και πτηνολύρα. Τα φτερά αυτά εμφανίζονται τον Ιούνιο και πέφτουν τον Οκτώβριο, στο τέλος δηλαδή της εποχής της αναπαραγωγής.
Είναι δύσκολο να τα πλησιάσει κανείς μπορεί όμως να ακούσει τη φωνή τους που πολλές φορές είναι διαφορετική, αφού μπορούν και μιμούνται τη φωνή των άλλων πουλιών, κατοικίδιων ζώων ή ακόμα και των ανθρώπων.
Back To Top