Αμβλύορνις - Ορνιθοπανίδα Αμβλύορνις

Αμβλύορνις

Αμβλυόρνιθα ή Αμβλύορνις (amblyornis)
Επιστημονική ονομασία γένους στρουθιομόρφων πουλιών της οικογένειας των πτιλονορυγχιδών, με 4 είδη. Τα πουλιά αυτά ζουν αποκλειστικά στη Νέα Γουινέα, σε υγρές, δασώδεις εκτάσεις. Μοιάζουν πολύ με τα παραδείσια πουλιά, αν και δεν έχουν τόσο έντονους χρωματισμούς, και φτάνουν σε μήκος τα 20 έως 25 εκατοστά. Τα πόδια τους είναι κοντά και λεπτά και η ουρά τους έχει μέτριο μήκος. Τα κύρια χρώματα του γένους είναι σοκολατί ή ανοιχτοπράσινο. Το κεφάλι των αρσενικών στολίζεται με ένα μεγαλοπρεπές πορτοκαλί λοφίο.
Τρέφονται κυρίως με καρπούς, μαλάκια και αρθρόποδα και γεννούν 1 έως 3 αβγά.
Πτιλονορρυγχίδες (Ptilonorhynchidae)
Οικογένεια πτηνών της τάξης των στρουθιομόρφων. Είναι μικρού ή μέτριου μεγέθους πουλιά, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον προπάντων για τη συνήθειά των αρσενικών να οργανώνουν και να στολίζουν τα μέρη στα οποία παραμένουν και ζευγαρώνουν. Στην οικογένεια περιλαμβάνονται περίπου 20 είδη, τα οποία ζουν στην Αυστραλία, στη Νέα Γουινέα και σε μερικά γειτονικά νησιά.
Ένα από τα γνωστότερα είδη είναι το Amblyornis inornata, το οποίο ζει στα δάση της Νέας Γουινέας και των Moλούκων νήσων. Αφού διαλέξει ένα μικρό ξέφωτο, κατασκευάζει με άχυρα μια κωνική φωλιά, ύψους περίπου 50 εκ. και διαμέτρου 1 μ., μπροστά από την οποία δημιουργεί ένα είδος μικρού κήπου, τον οποίο στολίζει με λουλούδια, φύλλα και καρπούς, τα οποία φροντίζει πάντοτε με επιμέλεια.
Ptilonorhynchus violaceus
Ένα άλλο είδος, γνωστό με την κοινή ονομασία σατινένιο πουλί λόγω της γυαλάδας του φτερώματός του (μαύρο με ιώδεις και γαλάζιες αποχρώσεις) είναι το Ptilonorhynchus violaceus. Το πουλί αυτό έχει τη μορφή μικρής κουρούνας και συνολικό μήκος 35 εκ., το 1/3 των οποίων καταλαμβάνει η ουρά. Στην αρχή της περιόδου του ζευγαρώματος, το αρσενικό κατασκευάζει σε ένα ξέφωτο, με άχυρα και κλαδάκια, μια κυκλική φωλιά, την οποία στολίζει με λουλούδια, κοχύλια και φτερά. Όταν το θηλυκό σταθεί μέσα ή κοντά στη φωλιά, το αρσενικό ερωτοτροπεί από την εξέδρα, χοροπηδώντας και βγάζοντας κραυγές.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα του γένους είναι η κατασκευή της φωλιάς τους, που μοιάζει με μικρή καλύβα. Οι φωλιές αυτές είναι τόσο καλαίσθητα κατασκευασμένες, ώστε οι πρώτοι εξερευνητές είχαν πιστέψει ότι επρόκειτο για κατασκευές των παιδιών των ιθαγενών του νησιού. Η κατασκευή τους αρχίζει όταν τα αρσενικά γίνουν σεξουαλικά δραστήρια. Τότε φροντίζουν να ομορφύνουν τον χώρο της κατοικίας τους για να προσελκύσουν εκεί τα θηλυκά. Η αμβλυόρνιθα είναι ένα πουλί που ζει αποκλειστικά στη Νέα Γουινέα.
  Γένος Αμβλύορνις      
Amblyornis subalaris

Amblyornis inornata

Amblyornis flavifrons


  Γένος Αιλουροαοιδός 
Ailuroedus buccoides

Ailuroedus melanotis

Ailuroedus crassirostris




Ετικέτες: Εξωτικά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αμβλύορνις

Back To Top