Πτιλονορρυγχίδες - Ορνιθοπανίδα Πτιλονορρυγχίδες

Πτιλονορρυγχίδες

Πτιλονορρυγχίδες (Ptilonorhynchidae)
Οικογένεια πτηνών της τάξης των στρουθιομόρφων. Είναι μικρού ή μέτριου μεγέθους πουλιά, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον προπάντων για τη συνήθεια των αρσενικών να οργανώνουν και να στολίζουν τα μέρη στα οποία παραμένουν και ζευγαρώνουν. Μοναδικά στον κόσμο των πτηνών, τα αρσενικά καθαρίζουν τις περιοχές που ερωτοτροπούν και δημιουργούν επιδέξια σύνθετες συμμετρικές δομές που τις διακοσμούν με κλαδιά, χορτάρια, φύλλα, λουλούδια, φρούτα, λειχήνες, φτερά
σκαθαριών, φτερά πουλιών, σκελετούς εντόμων, ρητίνη δέντρων, κελύφη σαλιγκαριών, οστά, βότσαλα, κάρβουνα, γυαλί και αμέτρητα άλλα τεχνητά αντικείμενα.
Τα αντίπαλα αρσενικά καταστρέφουν το ένα το άλλο τις κατασκευές, ή κλέβουν τις διακοσμήσεις, βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητές τους να προσελκύσουν περισσότερα θηλυκά. Λόγω αυτής της περίπλοκης συμπεριφοράς, έχουν συσχετιστεί με υψηλή νοημοσύνη και καλλιτεχνικές ικανότητες. Οι πτιλονορρυγχίδες περνούν πολύ χρόνο στο έδαφος.






Χαρακτηριστικά
Το μήκος τους κυμαίνεται από 23 έως 36 εκατοστά και το βάρος τους από 80 έως 290 γραμμάρια, ανάλογα με το είδος. Το μεγαλύτερο είδος είναι το Chlamydera nuchalis, το μικρότερο είδος το Prionodura newtoniana.
Τα αρσενικά δεν είναι τόσο πολύχρωμα όσο τα συγγενικά πουλιά του παραδείσου. Ορισμένα είδη έχουν χρωματιστά λοφία ή επιμήκη φτερά στο κεφάλι. Σε κάποια είδη, τα αρσενικά έχουν μεταλλικές ανταύγειες στο φτέρωμα που σε ορισμένες συνθήκες φωτισμού φαίνονται εντυπωσιακά. Κάποια άλλα έχουν πολύχρωμα σχέδια, κίτρινα πορτοκαλί, πράσινα. Ενώ κάποια άλλα απλά χρώματα με αποχρώσεις του καφέ ή του γκρι. Στα πολύχρωμα είδη, τα αρσενικά έχουν πιο έντονα χρώματα από τα θηλυκά, συνήθως το φτέρωμα των θηλυκών είναι κυρίως καφέ ή γκρι. Στα είδη με απλά χρώματα αρσενικά και θηλυκά έχουν παρόμοιο φτέρωμα. Έχουν δυνατό ράμφος και πόδια.
Το προσδόκιμο ζωής είναι μεταξύ 20 και 30 ετών. Τα πολυγαμικά είδη χρειάζονται επτά χρόνια για να αναπτύξουν το φτέρωμα των ενηλίκων.
Αναπαραγωγή
Σε 17 είδη, τα αρσενικά προσελκύουν τα θηλυκά με περίτεχνες διακοσμημένες συμμετρικές κατασκευές. Τα αρσενικά δεν συμμετέχουν στην επώαση και διατροφή των νεοσσών, ούτε και υπερασπίζονται την επικράτειά τους. Το θηλυκό επιλέγει το αρσενικό που θα ζευγαρώσει, βάσει της ποιότητας της κατασκευής του, από τις επιδείξεις του φτερώματος και τους γαμήλιους χορούς. Σε ορισμένα είδη οι κατασκευές των αρσενικών δεν απέχουν περισσότερο από 100 μέτρα μεταξύ τους, έτσι ώστε το θηλυκό να μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πολλά αρσενικά.
Διατροφή
Αναζητούν την τροφή τους, στο έδαφος, δέντρα και θάμνους. Η τροφή τους αποτελείται κυρίως από φυτικές τροφές όπως, (φρούτα, μπουμπούκια, μίσχους, σπόρους), αλλά και ζωικής προέλευσης, (αρθρόποδα, έντομα, σκουλήκια, μικρά φίδια, σαύρες βατράχια, και πουλιά).

Στην οικογένεια περιλαμβάνονται περίπου 20 είδη, τα οποία ζουν στην Αυστραλία, στη Νέα Γουινέα και σε μερικά γειτονικά νησιά. Δέκα είδη ζουν στη Νέα Γουινέα και οκτώ στην Αυστραλία, τα υπόλοιπα δύο είδη είναι κοινά και στις δύο περιοχές.
Τρία είδη του γένους αιλουροαοιδός (Ailuroedus), είναι μονογαμικά και εδαφικά, ζουν μόνιμα σε μια περιοχή που την υπερασπίζονται σθεναρά από εισβολείς. Τα υπόλοιπα 17 πολυγυνικά είδη υπερασπίζονται μόνο την άμεση περιοχή των κατασκευών τους. Η αφθονία τροφής επιτρέπει στα αρσενικά να περνούν άφθονο χρόνο στις κατασκευές τους, για να προσελκύσουν και να ζευγαρώνουν με τα θηλυκά, επίσης επιτρέπει στα θηλυκά να επωάζουν και να μεγαλώνουν τους απογόνους τους χωρίς τη βοήθεια των αρσενικών.
Τα υπόλοιπα 17 είδη είναι πολυγυνικά, Scenopoeetes (1 είδος), Amblyornis (1 είδη), Archboldia (1 είδος), Prionodura (1 είδος), Sericulus (4 είδη), Ptilonorhynchus (1 είδος) και Chlamydera (5 είδη).
Ένα από τα γνωστότερα είδη είναι το Amblyornis inornata, το οποίο ζει στα δάση της Νέας Γουινέας και των Moλούκων νήσων. Αφού διαλέξει ένα μικρό ξέφωτο, κατασκευάζει με άχυρα μια κωνική φωλιά, ύψους περίπου 50 εκ. και διαμέτρου 1 μ., μπροστά από την οποία δημιουργεί ένα είδος μικρού κήπου, τον οποίο στολίζει με λουλούδια, φύλλα και καρπούς, τα οποία φροντίζει πάντοτε με επιμέλεια.

Πολλά είδη μπορούν να μιμηθούν το κελάηδημα άλλων πουλιών.
Το είδος Chlamydera cerviniventris, μπορεί να μιμηθεί ακόμη και την ανθρώπινη φωνή. Αντιγράφουν επίσης ήχους από το γύρω περιβάλλον τους, όπως νερό που ρέει, το χλιμίντρισμα των αλόγων ή τον καλπασμό τους.
Το είδος Chlamydera lauterbachi μιμήται τον ήχο του νερού, το γρύλισμα των γουρουνιών, τον ήχο αλυσοπρίονου και σφυριών.
Το είδος Archboldia papuensis μιμούνται το θρόισμα των ξερών φύλλων από τον άνεμο και τον ήχο της πτώσεώς τους στο έδαφος.
Έχουν υψηλή μέση επιβίωση και ορισμένα είδη ζουν από 20 έως 30 χρόνια.
αμβλύορνις η άκοσμη (Amblyornis inornata)
Ένα από τα γνωστότερα είδη είναι το Amblyornis inornata, το οποίο ζει στα δάση της Νέας Γουινέας και των Moλούκων νήσων. Αφού διαλέξει ένα μικρό ξέφωτο, κατασκευάζει με άχυρα μια κωνική φωλιά, ύψους περίπου 50 εκ. και διαμέτρου 1 μ., μπροστά από την οποία δημιουργεί ένα είδος μικρού κήπου, τον οποίο στολίζει με λουλούδια, φύλλα και καρπούς, τα οποία φροντίζει πάντοτε με επιμέλεια.
πτιλονόρυγχος ο ιόχρους (Ptilonorhynchus violaceus)
Ένα άλλο είδος, γνωστό με την κοινή ονομασία σατινένιο πουλί λόγω της γυαλάδας του φτερώματός του (μαύρο με ιώδεις και γαλάζιες αποχρώσεις) είναι το Ptilonorhynchus violaceus. Το πουλί αυτό έχει τη μορφή μικρής κουρούνας και συνολικό μήκος 35 εκ., το 1/3 των οποίων καταλαμβάνει η ουρά. Στην αρχή της περιόδου του ζευγαρώματος, το αρσενικό κατασκευάζει σε ένα ξέφωτο, με άχυρα και κλαδάκια, μια κυκλική φωλιά, την οποία στολίζει με λουλούδια, κοχύλια και φτερά. Όταν το θηλυκό σταθεί μέσα ή κοντά στη φωλιά, το αρσενικό ερωτοτροπεί από την εξέδρα, χοροπηδώντας και βγάζοντας κραυγές.

  Γένος Αμβλύορνις      
Amblyornis subalaris

Amblyornis inornata

Amblyornis flavifrons


  Γένος Αιλουροαοιδός 
Ailuroedus buccoides

Ailuroedus melanotis

Ailuroedus crassirostris




Ετικέτες: Εξωτικά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Πτιλονορρυγχίδες

Back To Top