Διφυλλώδης - Ορνιθοπανίδα Διφυλλώδης

Διφυλλώδης

Διφυλλώδης (Diphyllodes ή Cicinnurus)
Γένος μικρών στρουθιόμορφων παραδείσιων πτηνών της οικογένειας των παραδεισιιδών, που ζουν αποκλειστικά στη Νέα Γουινέα. Τα φτερά του έχουν πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα, με πράσινες βούλες στο στήθος.
Η ουρά του προεκτείνεται σε δύο μακριά νηματοειδή φτερά. Τα είδη του Διφυλλώδης θεωρούνται από τα ωραιότερα παραδείσια πουλιά. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 16 έως 19 εκατοστά και είναι τα μικρότερα είδη των παραδείσιων πουλιών. Το αρσενικό του μικρού πουλιού Diphyllodes magnificus
χαρακτηρίζεται κυρίως από δύο μακριά δρεπανοειδή φτερά στην ουρά, ενώ το φτέρωμά του έχει φανταχτερά χρώματα, μπλε, κίτρινο και κόκκινο, τα θηλυκά έχουν λιγότερο εντυπωσιακά χρώματα συνήθως καφέ - κίτρινο.
Διατροφή
Τρέφονται με φρούτα, έντομα και αραχνοειδή, το 70 τοις εκατό περίπου των διατροφικών τους αναγκών καλύπτεται με φρούτα.
Αναπαραγωγή
Όπως τα περισσότερα παραδείσια πουλιά, είναι επίσης πολυγυνικά, με τα αρσενικά να εκτελούν επιδείξεις του φτερώματος και γαμήλιους χορούς, για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θηλυκά με τα οποία θα ζευγαρώσουν. Μετά το ζευγάρωμα, το θηλυκό αποσύρεται για να μεγαλώσει τους νεοσσούς που θα γεννήσει και θα αναθρέψει μόνο του, ενώ το αρσενικό θα συνεχίσει το ζευγάρωμα και με άλλα θηλυκά.
Συχνά κατατάσσονται και στο γένος Cicinnurus, που έχει μόνο ένα είδος,
Cicinnurus regius
Το είδος Cicinnurus regius, έχει δυο άσπρα μεταλλικά φτερά, μαλακά σαν πούπουλα γύρω από τον λαιμό του, που ανοίγουν προς τα κάτω σαν βεντάλια. Επίσης έχει δυο λεπτά φτερά σαν νήματα στο μέσο της ουράς του, που στην άκρη έχουν ένα πράσινο σπειροειδές φτερό, τα οποία διασταυρώνονται όταν κινούνται. Ζει σε όλη την νέα Γουινέα.
Κικιννόουρος (Cicinnurus)
Η ονομασία προέρχεται από την ελληνική, κίκιννος, σγουρό μαλλί, βόστρυχος («γῆρας εἶναι κρεῑττον ἢ πολλῶν κικίννους νεανιῶν», Αριστοφ.) και ουρά.

Οικογένεια Παραδεισιίδες (Paradisaeidae)
Το γένος Διφυλλώδης χωρίζεται σε δύο είδη:
το Diphyllodes respublica

και το Diphyllodes magnificus.

Ετικέτες: Εξωτικά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Διφυλλώδης

Back To Top