Αιλουροαοιδός - Ορνιθοπανίδα Αιλουροαοιδός

Αιλουροαοιδός

Αιλουροαοιδός (Ailuroedus)
Γένος πουλιών της οικογένειας των πτιλονορρυγχίδων (Ptilonorhynchidae) που ζουν στην Αυστραλία, τη Νέα Γουινέα και στα κοντινά νησιά, με 3 γνωστά είδη.
Είναι πουλιά μεσαίου μεγέθους με μήκος από 24 έως 31 εκατοστά, με εύρωστο, συμπαγές σώμα. Το κεφάλι σχετικά μικρό και στρογγυλεμένο, με δυνατό και στιβαρό ράμφος. Το ράμφος είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το μισό μήκος του κεφαλιού, ανοιχτόχρωμο και στα δύο φύλα. Το φτέρωμα έχει κυρίως αποχρώσεις σκούρου πράσινου στο άνω μέρος, με ανοιχτότερα χρώματα ή άσπρο, -ανάλογα με το είδος- στο στήθος ή στον αυχένα, καθώς και λευκές και μαύρες βούλες που ποικίλλουν ανάλογα με το είδος. Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο χρωματισμό και στο μέγεθος ανάμεσα στα φύλα.

  Γένος Αιλουροαοιδός 
Ailuroedus buccoides

Ailuroedus melanotis

Ailuroedus crassirostris


Διατροφή
Είναι ημερόβια πουλιά και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο έδαφος, αναζητώντας τροφή.
Η τροφή τους αποτελείται κυρίως από φρούτα με προτίμηση στα σύκα, μπουμπούκια, μίσχους, σπόρους, αρθρόποδα και μικρά σπονδυλωτά, συμπεριλαμβανομένων και άλλων πουλιών.
Αναπαραγωγή
Αντίθετα από τα άλλα 17 (πολυγυνικά) συγγενικά είδη της οικογένειας των πτιλονορρυγχίδων, είναι μονογαμικά είδη που περνούν ολόκληρη τη ζωή τους μαζί και ζουν μόνιμα σε μια περιοχή που την υπερασπίζονται σθεναρά από εισβολείς. (Ο ελαφρός διμορφισμός ή η απουσία διμορφισμού, συνήθως συνυπάρχουν με τη μονογαμία).
Κανένα αρσενικό από τα είδη αυτού του γένους, δεν φτιάχνει τις πολύπλοκες κατασκευές των άλλων ειδών της οικογένειας, ωστόσο τα αρσενικά διακοσμούν την περιοχή που ερωτοτροπούν, με μικρά αντικείμενα με λαμπερά χρώματα. Η ερωτοτροπία των μονογαμικών αιλουροαοιδών είναι απλοϊκή, σε αντίθεση με το πολύπλοκο τελετουργικό των άλλων 17 ειδών της οικογένειας. Η φωλιά φτιάχνεται σε διχάλες δέντρων, είναι ανοιχτή κυπελλοειδής και ογκώδης. Το θηλυκό εκκολάπτει τα αυγά μόνο του, ενώ στη σίτιση και φροντίδα των νεοσσών συμμετέχουν και οι δύο γονείς.
Ονομασία
Το όνομα Ailuroedus, είναι σύνθετη λέξη από την ελληνική γλώσσα: αίλουρος ailouros και αοιδός ή ωδος odos, αναφέρεται στη φωνητική κλήση που θυμίζει νιαούρισμα γάτας, η αγγλική ονομασία είναι, πουλιά γάτες.
Πτιλονορρυγχίδες (Ptilonorhynchidae)
Οικογένεια πτηνών της τάξης των στρουθιομόρφων. Είναι μικρού ή μέτριου μεγέθους πουλιά, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον προπάντων για τη συνήθειά των αρσενικών να οργανώνουν και να στολίζουν τα μέρη στα οποία παραμένουν και ζευγαρώνουν. Μοναδικά στον κόσμο των πτηνών, τα αρσενικά καθαρίζουν τις περιοχές που ερωτοτροπούν και δημιουργούν επιδέξια σύνθετες συμμετρικές δομές που τις διακοσμούν με κλαδιά, χορτάρια, φύλλα, λουλούδια, φρούτα, λειχήνες, φτερά σκαθαριών, φτερά πουλιών, σκελετούς εντόμων, ρητίνη δέντρων, κελύφη σαλιγκαριών, οστά, βότσαλα, κάρβουνα, γυαλί και αμέτρητα άλλα τεχνητά αντικείμενα.
Τα αντίπαλα αρσενικά καταστρέφουν το ένα το άλλο τις κατασκευές, ή κλέβουν τις διακοσμήσεις, βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητές τους να προσελκύσουν περισσότερα θηλυκά. Λόγω αυτής της περίπλοκης συμπεριφοράς, έχουν συσχετιστεί με υψηλή νοημοσύνη και καλλιτεχνικές ικανότητες.
Στην οικογένεια περιλαμβάνονται περίπου 20 είδη, τα οποία ζουν στην Αυστραλία, στη Νέα Γουινέα και σε μερικά γειτονικά νησιά. Δέκα είδη ζουν στη Νέα Γουινέα και οκτώ στην Αυστραλία, τα υπόλοιπα δύο είδη είναι κοινά και στις δύο περιοχές.
Ένα από τα γνωστότερα είδη είναι το Amblyornis inornata, το οποίο ζει στα δάση της Νέας Γουινέας και των Moλούκων νήσων. Αφού διαλέξει ένα μικρό ξέφωτο, κατασκευάζει με άχυρα μια κωνική φωλιά, ύψους περίπου 50 εκ. και διαμέτρου 1 μ., μπροστά από την οποία δημιουργεί ένα είδος μικρού κήπου, τον οποίο στολίζει με λουλούδια, φύλλα και καρπούς, τα οποία φροντίζει πάντοτε με επιμέλεια.
Έχουν υψηλή μέση επιβίωση και ορισμένα είδη ζουν από 20 έως 30 χρόνια.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Εξωτικά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αιλουροαοιδός

Back To Top