Εστριλδίδες - Ορνιθοπανίδα Εστριλδίδες

Εστριλδίδες

Εστριλδίδες (Estrildidae)
Οικογένεια πασσερίμορφων (passeriformes) πτηνών με μεγάλη ποικιλία ειδών. Eίναι μικρά πουλιά, με μήκος σώματος από 8 έως 15 εκατοστά. Το ράμφος είναι κοντό, δυνατό και κωνικό προσαρμοσμένο στην κατανάλωση σπόρων. Το φτέρωμα των αρσενικών έχει συνήθως ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, κόκκινου, μπλε, μοβ, πράσινου, κίτρινου, μαύρου ή λευκού χρώματος. Τα θηλυκά έχουν ανοιχτότερα και λιγότερο εντυπωσιακά χρώματα και σχέδια. Το κελάηδημά τους δεν είναι εντυπωσιακό, αλλά το υπέροχο
πολύχρωμο φτέρωμά τους, η ζωντάνια και η προσαρμοστικότητά τους τα κάνει πολύ δημοφιλή στους εκτροφείς καλλωπιστικών πτηνών.
Ενδιαίτημα
Ζουν σε θερμές περιοχές της Αυστραλίας, Αφρικής και Ασίας. 78 είδη ζουν στην Αφρική νότια της Σαχάρας και στη Μαδαγασκάρη. Στην περιοχής της Αυστραλίας και σε ορισμένα νησιά του Ειρηνικού ζουν 43 είδη. 19 είδη ζουν στην ενδιάμεση περιοχή Indomalaiischen (Μαλαϊκό Αρχιπέλαγος). Τα περισσότερα είδη ζουν σε στέπες, σαβάνες, περιμετρικά των δασών και των χωραφιών και σε βοσκότοπους με θάμνους. Τα είδη που ζουν στα δάση είναι ελάχιστα.
Διατροφή
Αναζητούν την τροφή τους, που αποτελείται από σπόρους, φρούτα και μικρά ασπόνδυλα, στο έδαφος. Ορισμένα είδη, όπως το είδος Paludipasser locustella, τρέφονται με ιδιαίτερα λεπτούς σπόρους, ενώ άλλα είδη τρέφονται με μεγαλύτερους σπόρους όπως το ρύζι και το καλαμπόκι.
Αναπαραγωγή
Φτιάχνουν ογκώδεις θολωτές φωλιές, επενδεδυμένες με πούπουλα στο εσωτερικό. Γεννούν 4 έως 10 αυγά, τα οποία επωάζονται και από τα δύο φύλα. Στη σίτιση και στη φροντίδα των νεοσσών, συμμετέχουν και οι δύο γονείς.

Ορισμένα είδη εστριλδίδων θεωρούνται επιβλαβή για τη γεωργία, όπως ο σπίνος της Ιάβας, Java finch (Padda oryzivora) που ζει σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες ρυζιού.
✔ Μερικά είδη έχουν εξημερωθεί και ζουν σε κλουβιά, όπως ο Σπίνος Ζέβρα, ταινιοπυγή η στικτή (Taeniopygia guttata) της Αυστραλίας, ο κοινωνικός σπίνος (Lonchura striata) της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας και ο σπίνος της Ιάβας (Padda oryzivora), που προέρχεται από την Ιάβα και το Μπαλί της Ινδονησίας, αλλά έχει εξαπλωθεί ευρέως στην Ινδοκίνα και στη Νοτιοανατολική Ασία.
✔ Το γκούλντιαν ή rainbow finch (Chloebia gouldiae) είναι ένα ιδιαίτερα όμορφο πουλί της βόρειας Αυστραλίας, το οποίο έχει μαύρο κεφάλι, μωβ στήθος, κίτρινη κοιλιά, λευκό στο κάτω μέρος της ουράς, κυανό περιλαίμιο και πράσινη πλάτη, εξ ού και ο χαρακτηρισμός του ως ουράνιο τόξο. Τα Gouldians ζουν σε ομάδες μετακινούμενα σε ορισμένες περιοχές. Κατά την διάρκεια των υγρών εποχών παρατηρούνται στο έδαφος ψάχνοντας για σπόρους. Όταν αρχίζουν οι ξερές εποχές μετακινούνται σε δασώδης λόφους για ζευγάρωμα, όπου υπάρχει περισσότερη τροφή. Κατά την διάρκεια της εποχής της αναπαραγωγής, φτιάχνουν φωλιές στις τρύπες που κάνουν οι τερμίτες στους Ευκαλύπτους, Eucalyptus tintinnans και Eucalyptus brvifolia.
✔ Το είδος Erythrura cyaneovirens έχει κόκκινο κεφάλι, μπλε στήθος, πράσινη κοιλιά και πλάτη και μπορντό ουρά. Ζει στα τροπικά δάση των νησιών Σαμόα.
✔ Το είδος Pytilia afra έχει κόκκινο κεφάλι, γκρι λαιμό, καστανοκόκκινο σώμα και ζει στην ανατολική Αφρική.
✔ Ορισμένα είδη εστριλδίδων πέφτουν θύματα της παρασιτικής συμπεριφοράς αναπαραγωγής, των παραδείσιων χηρών. Σε αντίθεση με τους κούκους και τους ινδικατορίδες (Indicatoridae), οι παραδείσιες χήρες δεν καταστρέφουν τα αυγά του ξενιστή, ούτε σκοτώνουν τους νεοσσούς, αλλά μεγαλώνουν μαζί τους.

Αναγνωρισμένα είδη indigobird και τα αντίστοιχα είδη ξενιστών (Εστριλδίδες) που προτιμούν για να γεννούν τα αυγά τους.

Παραδείσιες χήρες
Vidua chalybeata

Vidua camerunensis



Vidua codringtoni
Vidua funerea
Vidua larvaticola
Vidua maryae
Vidua nigeriae
Vidua purpurascens
Vidua raricola
Vidua wilsoni
Ξενιστές                      
Lagonosticta senegala
Lagonosticta nitidula
Clytospiza monteiri
Euschistospiza dybowskii
Lagonosticta rara
Lagonosticta rubricata
Hypargos niveoguttatus
Lagonosticta rubricata
Lagonosticta larvata
Lag. sanguinodorsalis
Ortygospiza atricollis
Lagonosticta rhodopareia
Amandava subflava
Lagonosticta rufopicta
Αγγλική ονομασία
Red-billed Firefinch
Brown Firefinch
Brown Twinspot
Dybowski’s Twinspot
Black-bellied Firefinch
African Firefinch
Peter’s Twinspot
African Firefinch
Black-faced Firefinch
Rock Firefinch
Quail-finch
Jameson’s Firefinch
Goldbreast
Bar-breasted Firefinch


Το μεγαλύτερο αυγό βρίσκεται πάνω αριστερά, τα μικρότερα από κάτω του ξενιστή


Ο νεοσσός (αριστερά) είναι μεγαλύτερος με πιο σκούρο δέρμα από τον νεοσσό (δεξιά) του ξενιστή


Αριστερά οι 2 νεοσσοί είναι του ξενιστή, ενώ στα δεξιά ο μεγαλύτερος νεοσσός του θύτη


Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Εστριλδίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Εστριλδίδες

Back To Top