Λόνχουρα - Ορνιθοπανίδα Λόνχουρα

Λόνχουρα

Λόνχουρα (Lonchura)
γένος στρουθιόμορφων πτηνών τής οικογένειας εστριλδίδες (Estrildidae). Ζουν σε όλη τη νότια Ασία. Η περιοχή διανομής μεμονωμένων ειδών περιλαμβάνει τη Νέα Γουινέα, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία, τη Βιρμανία, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και τη νοτιοανατολική Κίνα.
Τα περισσότερα είδη έχουν μήκος από 10 έως 12 εκατοστά. Το φτέρωμά τους είναι συνήθως συνδυασμός καφέ, μαύρου, γκρίζου και άσπρου και είναι παρόμοιο και στα δύο φύλα.
Τρέφονται κυρίως με σπόρους.
Η φωλιά χτίζετε στο έδαφος ανάμεσα στα χόρτα και γεννάει, ανάλογα με το είδος από τέσσερα έως δέκα λευκά αυγά.

Ο σπίνος της Ιάβας, Java finch (Lonchura oryzivora ή Padda oryzivora)
Ορισμένα είδη θεωρούνται επιβλαβή για τη γεωργία, όπως ο σπίνος της Ιάβας, που ζει σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες
Ο σπίνος της Ιάβας κατάγεται από την νότια Ασία (Ιάβα, Μπαλί), σήμερα ζει σε μεγάλους αριθμούς και σε άλλες περιοχές του κόσμου όπως Κίνα, Ιαπωνία, στα νησιά της Χαβάης και σε ορισμένες περιοχές τις Αφρικής. Ζούνε σε ζευγάρια η μικρά σμήνη έως 10 πουλιά. Στη φύση θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα παράσιτα κυρίως για τις καλλιέργειες ρυζιού. Χιλιάδες πουλιά σκοτώνονται και δηλητηριάζονται κάθε χρόνο από τους αγρότες που προστατεύουν τις καλλιέργειές τους. Σε πολλές χώρες δεν εισάγονται από τον φόβο μη δημιουργήσουν τοπικά πληθυσμούς με καταστρεπτικά αποτελέσματα για τις καλλιέργειες ρυζιού.
Το γένος Λόνχουρα (Lonchura) αριθμεί 35 είδη.
Ετικέτες: Εστριλδίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Λόνχουρα

Back To Top