Σκολοπακίδες - Ορνιθοπανίδα Σκολοπακίδες

Σκολοπακίδες

Οικογένεια Σκολοπακίδες (Scolopacidae)
Οικογένεια ελόβιων πουλιών, που περιλαμβάνει τα γένη μπεκάτσα (σκολόπαξ), σκολομπεκατσίνι (σκολοπακίδα) και άλλα. Στην οικογένεια περιλαμβάνονται και 75 περίπου είδη του βόρειου ημισφαίριου καθώς και περιοχών του ίδιου ημισφαίριου όπου υπάρχουν πολυάριθμα τέλματα και πλούσια εντομολογική πανίδα της αρκτικής τούνδρας, γιατί οι συνθήκες αυτές είναι ιδεώδεις για τη διαβίωση των πουλιών αυτών. Οι Σ. φωλιάζουν συνήθως μέσα σε κοιλότητες άμμου ή στη χλόη, όπου εναποθέτουν και τα 4 μεγάλα αβγά που γεννάνε. Οι νεοσσοί, από πολύ νωρίς, περπατάνε.
Τρέφονται με έντομα και υδρόβια μικρά ζώα. Τα μακριά άλλωστε πόδια τους και το μακρύ επίσης ράμφος τους, τους επιτρέπουν να περπατάνε στα ρηχά νερά και να ψάχνουν για την τροφή τους μέσα στη λάσπη του πυθμένα.

Συνήθως όμως δεν κολυμπάνε, παρά το γεγονός ότι μερικά είδη έχουν τα δάχτυλα τους ενωμένα με νηκτική μεμβράνη. Το φτέρωμά τους χαρακτηρίζεται από τις καφετιές και καστανές μικρές κηλίδες του, που αποτελούν στην πραγματικότητα χρωματική προσαρμογή με το περιβάλλον.
Στην περίοδο της σύζευξης, τα θηλυκά αποκτούν «νυφική περιβολή» καθώς το φτέρωμά τους στο στήθος γίνεται κοκκινωπό ή καστανό. Αντίθετα με τα περισσότερα πουλιά, το θηλυκό πολλών Σ. εμφανίζει λαμπρότερους χρωματισμούς από το αρσενικό. Στις περιπτώσεις αυτές το θηλυκό είναι και πιο επιθετικό ερωτικά από το αρσενικό.
Πολλά είδη Σ., που κατοικούν στις βόρειες περιοχές είναι μεταναστευτικά και το χειμώνα κατεβαίνουν σε πιο θερμές περιοχές. Μερικά απ’ αυτά φτάνουν ως τη Νότια Αφρική, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία.
Τα είδη αυτά πετάνε σε μεγάλα σμήνη, που αποτελούνται είτε από ένα είδος Σ., είτε από διάφορα είδη αλλά του ίδιου πάντα μεγέθους.
Τέλος, οι Σ. έχουν πολύ νόστιμο κρέας και γι’ αυτό και τα κυνηγούν, με άμεσο κίνδυνο, πολλά τους είδη να τείνουν να εξαφανιστούν.
Σκολοπακίδες (Scolopacidae)

Ετικέτες: Σκολοπακίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Σκολοπακίδες

Back To Top