Χαλικοκυλιστής - Ορνιθοπανίδα Χαλικοκυλιστής

Χαλικοκυλιστής

Χαλικοκυλιστής, χαλικίας ο ανατρεπτικός (Arenaria interpres)
Μικρό (21-24 εκ.) παρυδάτιο πουλί με εντυπωσιακά χρώματα, που του δίνουν την όψη Αρλεκίνου και με πολύ χαρακτηριστική συμπεριφορά. Ο Χαλικοκυλιστής αναποδογυρίζει συνεχώς βότσαλα ή φύκια με το ράμφος του για να φάει τα μικρά ασπόνδυλα που κρύβονται από κάτω. Όταν πετάει, ο Χαλικοκυλιστής αναγνωρίζεται από το μοναδικό συνδυασμό χρωμάτων και σχεδίων στη ράχη και τα φτερά του. Το γαμήλιο φτέρωμα του αρσενικού έχει το χρώμα της σκουριάς στη ράχη, ανακατεμένο με μαύρες ραβδώσεις και κηλίδες. Στο κεφάλι, το λαιμό και το στήθος έχει περίπλοκα ασπρόμαυρα σχέδια.
Το θηλυκό και το νεαρό είναι παρόμοια αλλά λιγότερο ζωηρόχρωμα. Η κοιλιά του Χαλικοκυλιστή είναι πάντα άσπρη, το ράμφος κοντό και μαύρο και τα πόδια κοντά και κόκκινα. Το χειμώνα τα έντονα χρώματα από πάνω, δίνουν τη θέση τους σε ένα ομοιόμορφο γκρίζο ενώ διατηρείται το πλατύ, μαύρο «κολάρο». Ζει 20 χρόνια
Ενδιαίτημα
Αυτό το κοντόχοντρο πουλί φωλιάζει γύρω από τον Αρκτικό Ωκεανό, το νοτιότερο έως και τη Βαλτική. Ξεχειμωνιάζει στις εύκρατες και τροπικές ακτές όλου του κόσμου, όμως όχι τόσο στη Μεσόγειο. Από τη χώρα μας περνάει κυρίως αργά την άνοιξη και αργά το φθινόπωρο και θα τον συναντήσουμε τότε στις κατάλληλες παραλίες, είτε μόνο του είτε σε μικρά κοπάδια.
Φωλιάζει στη βάση των βράχων και γεννά συνήθως 4 αυγά.

Υδρόβια & Παρυδάτια | Σκολοπακίδες (Scolopacidae)

Ετικέτες: Σκολοπακίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Χαλικοκυλιστής

Back To Top