Χειμωνοβουτηχτάρι - Ορνιθοπανίδα Χειμωνοβουτηχτάρι

Χειμωνοβουτηχτάρι

Χειμωνοβουτηχτάρι (Podiceps auritus)
Μικρόσωμο είδος βουτηχταριού (33 εκ.) που εμφανίζεται σε μικρούς αριθμούς το χειμώνα στην πατρίδα μας. Σαν βουτηχτάρι που είναι, διακρίνεται από όλα τα τυπικά προσόντα της οικογένειας: δεινός δύτης και στοργικός γονιός που κουβαλάει τα μωρά στην πλάτη του! Έτσι αυτά δεν χρειάζεται να κολυμπάνε και να εκτίθενται στα αρπακτικά ψάρια και σε άλλα ζώα.
Το καλοκαίρι διακρίνεται από το κοκκινόχρωμο σώμα του, με την καφετιά ράχη και από τις χρυσαφένιες φούντες από φτερά σε κάθε πλευρά του κεφαλιού, που εκτείνονται από τα μάτια έως την κορυφή του κεφαλιού. Όμως, εμείς στην Ελλάδα βλέπουμε το Χειμωνοβουτηχτάρι μόνο με το πιο μελαγχολικό χειμωνιάτικο κοστούμι του, όπου κυριαρχούν οι αποχρώσεις του γκρι. Είναι η περίοδος που μοιάζει με το Μαυροβουτηχτάρι, που την ίδια εποχή φορά και αυτό τα χειμωνιάτικα του. Πάντως, το Χειμωνοβουτηχτάρι έχει ίσιο ράμφος ενώ το μαύρο χρώμα στο κεφάλι του δεν κατεβαίνει χαμηλότερα από το ύψος του ματιού.
Διατροφή
Το χειμώνα τρέφεται με ψάρια που βρίσκει στις θάλασσες ή τις λίμνες που δεν παγώνουν. Τον υπόλοιπο χρόνο τρέφεται και με υδρόβια έντομα που βρίσκει στις λίμνες των βορειότερων τμημάτων της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής, όπου και αναπαράγεται.
Αναπαραγωγή
Κάθε ζευγάρι γεννά συνήθως 4 αβγά που τα κλωσσούν και οι δύο γονείς, στις συχνά επιπλέουσες φωλιές τους, τις οποίες στήνουν σε σημεία με κάποια υδρόβια βλάστηση. Επίσης, και οι δύο γονείς αναλαμβάνουν την ανατροφή των νεοσσών.
Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Αγριόπαπιες | Βουτυχτάρια

Ετικέτες: Πάπιες, Πυγοποδίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Χειμωνοβουτηχτάρι

Back To Top