Κοκκινοβουτηχτάρι - Ορνιθοπανίδα Κοκκινοβουτηχτάρι

Κοκκινοβουτηχτάρι

Κοκκινοβουτηχτάρι (Podiceps grisegena)
Το κοκκινοβουτηχτάρι είναι ένα είδος υδρόβιων πουλιών της οικογένειας των ποδικεπιτιδών (Podicipedidae). Όπως όλα τα βουτυχτάρια, το κοκκινοβουτηχτάρι είναι ένας καλός κολυμβητής και επιδέξιος δύτης.
Υπάρχουν δύο υποείδη: Το P. g. grisegena που εμφανίζεται στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία και, το ελαφρώς μεγαλύτερο υποείδος P. g. holboellii που συναντάται στη Βόρεια Αμερική και την Ανατολική Σιβηρία.
Το υποείδος που συναντάται στην Ευρασία φτάνει σε μήκος σώματος μεταξύ 40 και 50
εκατοστών και το άνοιγμα των φτερούγων κυμαίνεται από 77 έως 85 εκατοστών. Το βάρος του κυμαίνεται από 692 έως 925 γραμμάρια.
Το υποείδος P. g. holboellii που συναντάται στη Βόρεια Αμερική και την Ανατολική Σιβηρία είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, φτάνει σε μήκος σώματος από 42 έως 56 εκατοστά. Το βάρος του κυμαίνεται από 750 έως 1600 γραμμάρια.
Είναι λίγο μικρότερο από το σκουφοβουτηχτάρι (Podiceps cristatus), έχει μήκος 40 έως 50 εκατοστά αλλά είναι πιο γεροδεμένο, με πιο χοντρό λαιμό και δυνατό ράμφος, το άνοιγμα των φτερούγων κυμαίνεται από 77 έως 85 εκατοστά.
Τους καλοκαιρινούς μήνες το κοκκινοβουτηχτάρι έχει μαύρο στέμμα και μέτωπο που εκτείνεται μέχρι στα μάτια, λευκά μάγουλα και λάρυγγα ενώ ο λαιμός του είναι κοκκινωπός. Το σώμα του και οι φτερούγες είναι κοκκινοκάστανα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ασπρίζει κάπως στο σώμα κι ο λαιμός του γίνεται γκριζωπός. Το ράμφος είναι κιτρινόμαυρο, τα υποείδος της Βορείου Αμερικής, το κίτρινο της βάσης του ράμφους είναι πιο έντονο.
Τα νεαρά άτομα έχουν ραβδωτά μάγουλα τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Στην Ελλάδα είναι χειμερινός επισκέπτης, απαντάται σε μικρούς αριθμούς στις ακτές και στις μεγάλες λίμνες της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας.
Αναπαραγωγή
Αναπαράγεται κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, στη βόρεια Φινλανδία και στη βορειοδυτική Ρωσία, στη Λευκή Θάλασσα.
Η περιοχή αναπαραγωγής εκτείνεται από την ανατολική Κεντρική Ευρώπη την κεντρική Σκανδιναβία και φτάνει μέχρι τη δυτική Σιβηρία. Το δυτικό όριο διανομής διατρέχει τη Γερμανία κατά μήκος του ποταμού Έλβα. Δυτικά από αυτά τα σύνορα υπάρχουν μεμονωμένες αναφορές στις Κάτω Χώρες και τη Μεγάλη Βρετανία. Στο νότο, η περιοχή αναπαραγωγής εκτείνεται στη Ρουμανία, τα Σκόπια, την Τουρκία και την Υπερκαυκασία.
Τροφή
Όπως όλα τα βουτηχτάρια, πετάει λίγο. Είναι θαυμάσιος δύτης και καταδιώκει υποβρυχίως τα ψάρια με τα οποία τρέφεται. Επίσης, συχνά τρώει και υδρόβια έντομα, καρκινοειδή, μαλάκια κι άλλα ασπόνδυλα.
Ετικέτες: Πάπιες, Πυγοποδίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κοκκινοβουτηχτάρι

Back To Top