Ικτερίδες - Ορνιθοπανίδα Ικτερίδες

Ικτερίδες

Ικτερίδες (icteridae)
Οικογένεια στρουθιόμορφων ωδικών πτηνών. Περιλαμβάνει περίπου 100 είδη πουλιών, μεσαίου μέχρι μεγάλου μεγέθους, τα οποία είναι ιθαγενή της Αμερικής. Φέρουν οξύ, κωνικό ράμφος και το φτέρωμά τους είναι συνήθως μαύρο, με έντονα ιριδίζοντα ή χρωματιστά σχέδια. Ταξιδεύουν σε σμήνη, εκτός την εποχή της αναπαραγωγής και συναντώνται σε ποικιλία βιοτόπων, όπως στα λιβάδια, στους αγρούς και στους βαλτότοπους. Τρέφονται με καρπούς, σπόρους και έντομα. Τα θηλυκά χτίζουν ανοιχτές φωλιές πάνω σε δέντρα, θάμνους ή και στο έδαφος, ενώ τα αρσενικά φροντίζουν για την τροφή των νεοσσών.
Τυπικός αντιπρόσωπος της οικογένειας είναι το γένος Icterus, στο οποίο ανήκουν περίπου 30 είδη με ευρεία εξάπλωση στην αμερικανική ήπειρο. Τα πουλιά αυτά μοιάζουν εκπληκτικά με τους ορίολους του Παλαιού Κόσμου (οικογένεια oriolidae), στις διατροφικές συνήθειες, στο μέγεθος, στη συμπεριφορά και στο κιτρινόμαυρο φτέρωμα (χαρακτηριστικό παράδειγμα συγκλίνουσας εξέλιξης)· για το λόγο αυτό ονομάζονται και ορίολοι του Νέου Κόσμου.
Τα αρσενικά έχουν μαύρο και κίτρινο ή πορτοκαλί φτέρωμα με λευκά σημάδια, ενώ τα θηλυκά και οι νεοσσοί φέρουν πιο μουντά χρώματα. Τα περισσότερα είδη των ψυχρότερων περιοχών, ιδιαίτερα της Βόρειας Αμερικής, μεταναστεύουν νοτιότερα το χειμώνα.
Πιο διαδεδομένα είναι τα είδη Icterus icterus και Icterus galbula. Το πρώτο έχει μαύρο και ζωηρό πορτοκαλί φτέρωμα, με γαλάζια σημάδια γύρω από τα μάτια και στη βάση του ράμφους· το δεύτερο, γνωστό με την κοινή ονομασία ορίολος της Βαλτιμόρης, έχει κιτρινόμαυρο φτέρωμα.
Μεταξύ των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, το γένος Euphagus περιλαμβάνει τα είδη Euphagus cyanocephalus και Euphagus carolinus, γνωστά και ως μαυροπούλια, λόγω του σκουρόχρωμου φτερώματός τους.
Το είδος Dolichonyx oryzivorus αλλάζει φτέρωμα, καθώς ταξιδεύει κάθε χρόνο από τη Βόρεια μέχρι τη Νότια Αμερική και αντίστροφα· προτού ξεκινήσει για το μεταναστευτικό του ταξίδι παθαίνει πτιλόρροια, απορρίπτει δηλαδή όλα τα φτερά του και φτάνει το φθινόπωρο γυμνό στη Νότια Καρολίνα και στη Γεωργία (Τζόρτζια). Το πουλί αυτό έχει γοητευτικό κελάδημα με ωραίους λαρυγγισμούς.
Χαρακτηριστικοί αντιπρόσωποι της οικογένειας είναι επίσης τα είδη του γένους μόλοθρος (molothrus) και του γένους Agelaius. Το δεύτερο περιλαμβάνει πουλιά με ανοιχτόχρωμο και γυαλιστερό φτέρωμα, τα οποία περνούν το καλοκαίρι στους βαλτότοπους της ανατολικής Αμερικής και του νοτιοανατολικού Καναδά, ενώ τον χειμώνα μεταναστεύουν στη Φλόριντα.
Η οικογένεια Ικτερίδες (icteridae) περιλαμβάνει τα εξής γένη
Dolichonyx, Agelaius (5 είδη), Xanthopsar, Agelasticus (3 είδη), Chrysomus (2 είδη), Nesopsar, Sturnella (7 είδη), Xanthocephalus, Dives (3 είδη), Euphagus (2 είδη), Quiscalus (5 είδη), Agelaioides (2 είδη), Molothrus (5 είδη), Icterus (25-30 είδη), Amblycercus, Ocyalus, Clypicterus, Cacicus (10 είδη), Psarocolius (10 είδη), Gymnomystax, Pseudoleistes (2 είδη), Amblyramphus, Hypopyrrhus, Curaeus, Anumara, Gnorimopsar, Oreopsar, Lampropsar, Macroagelaius (2 είδη).
Ετικέτες: Οικογένεια, Οριολίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ικτερίδες

Back To Top