Οριολίδες - Ορνιθοπανίδα Οριολίδες

Οριολίδες

Οριολίδες (Oriolidae)
Οικογένεια πτηνών την τάξης των στρουθιόμορφων (Passeriformes). Περιλαμβάνει διάφορα είδη ζωηρόχρωμων πολύχρωμων πτηνών, στο μέγεθος του κότσυφα, τα οποία ζουν κυρίως στις τροπικές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής. Το μοναδικό είδος που αναπαράγεται στις εύκρατες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου είναι ο χλωρίων ο γνήσιος (Oriolus oriolus).
Είναι μεσαίου μεγέθους πουλιά περίπου 18-30 εκατοστά, με επίμηκες και στιβαρό σώμα, με τα θηλυκά να είναι ελαφρώς μικρότερα από τα
αρσενικά. Έχουν μακριές, μυτερές φτερούγες με 10 πρωτεύοντα ερετικά φτερά. Μεσαία έως μακριά ουρά που αποτελείται από 12 φτερά. Η πτήση τους είναι κυματιστή και γρήγορη.
Χαρακτηριστικά
Τα είδη της οικογένειας έχουν έντονο φυλετικό διμορφισμό. Τα αρσενικά είναι πολύχρωμα με έντονη αντίθεση χρωμάτων, στα περισσότερα είδη, το σώμα είναι έντονο κίτρινο με μαύρες περιοχές στο κεφάλι, στα φτερά ή στην ουρά, λαδί ή μαύρα. Τα θηλυκά έχουν παρόμοια χρώματα με τα αρσενικά, διαφέρουν όμως από τα αρσενικά για το λιγότερο εντυπωσιακό φτέρωμά τους στο οποίο, στη θέση του ζωηρού κίτρινου και μαύρου, κυριαρχεί το λαδί χρώμα στη ράχη και το ανοιχτό γκρίζο στο στήθος και στην κοιλιά, γενικά οι αντιθέσεις στα χρώματα δεν είναι τόσο έντονες. Τα αρσενικά ορισμένων ειδών στη Νοτιοανατολική Ασία είναι μαύρα και έχουν κόκκινα ή ασημί-λευκά σημάδια. Παρόμοια με τα θηλυκά είναι τα ανήλικα πουλιά, συχνά με ραβδώσεις. Παρά το εντυπωσιακό φτέρωμά τους, σπάνια διακρίνονται.
Ενδιαίτημα
Τα περίπου 28 είδη της οικογένειας ζουν κυρίως στις τροπικές περιοχές του Παλαιού Κόσμου, 6 είδη συναντούνται στην Αφρική, 16 στη Νοτιοανατολική Ασία και 4 στην Αυστραλία. Μόνο ένα είδος αναπαράγεται στις εύκρατες και μεσογειακές ζώνες στα ανατολικά και δυτικά της Παλεαρκτικής. Στα δυτικά συναντάται ο χλωρίων ο γνήσιος (Oriolus Oriolus), στα ανατολικά το Oriolus chinensis. Φυσικός του βιότοπος είναι δάση φυλλοβόλων και κωνοφόρων, περιοχές με διάσπαρτα δένδρα, άλση και οπωρώνες, ζουν σχεδόν αποκλειστικά σε περιοχές με δέντρα.
Διατροφή
Η τροφή αποτελείται κυρίως από έντομα, ιδίως κάμπιες, ορισμένα είδη τρέφονται επίσης με φρούτα και νέκταρ.
Αναπαραγωγή
Οι οριολίδες είναι μονογαμικά είδη. Φτιάχνουν κρεμαστές φωλιές σε σχήμα πανεριού, ο πυθμένας της βρίσκεται συνήθως στον αέρα, στις κορυφές δέντρων σε μια διχάλα των κλαδιών, ανάμεσα στο φύλλωμα. Eπιλέγουν τοποθεσίες για φώλιασμα κοντά σε επιθετικά είδη όπως δικρουρίδες, ή αετοµαχίδες, τα οποία παρέχουν ένα βαθμό προστασίας. Τα αυγά είναι λευκά ή κιτρινωπά με σκούρες κηλίδες. Οι νεοσσοί έχουν καφετί φτέρωμα.

Η οικογένεια οριολίδες χωρίζεται στα εξής γένη
Oriolus - orioles (29 είδη)
Sphecotheres - figbirds (3 είδη)
Pitohui - pitohuis (4 είδη)

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Οικογένεια, Οριολίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Οριολίδες

Back To Top