Δικρουρίδες - Ορνιθοπανίδα Δικρουρίδες

Δικρουρίδες

Δικρουρίδες, drongos (Dicruridae)
Οικογένεια στρουθιομόρφων δασόβιων πτηνών που ζουν σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Αυστραλίας.
To σώμα τους έχει μήκος 23-29 εκατοστά, τα περισσότερα είδη έχουν μαύρο ή σκούρο γκρι χρώμα, μερικές φορές με μεταλλικές ανταύγειες. Η ουρά τους αποτελείται από 10-12 φτερά, από τα οποία τα εξωτερικά είναι μακρύτερα.
Τα πόδια τους είναι κοντά. Τρέφονται κυρίως με έντομα. Γεννάνε 2 έως 4 αυγά σε φωλιές που τις χτίζουν σε ψηλά δένδρα. Τα ενδιαίτηματά τους είναι συνήθως τα ανοιχτά δάση ή θαμνώδεις εκτάσεις.




Παρά το μικρό τους μέγεθος, είναι επιθετικοί και ατρόμητοι και θα επιτεθούν σε πολύ μεγαλύτερα είδη, ακόμη και σε αρπακτικά πουλιά όταν πρόκειται να υπερασπιστούν τις φωλιές τους. Ορισμένα πουλιά (όπως περιστερόμορφα και οριολίδες) φωλιάζουν κοντά σε drongos για προστασία.
Ορισμένα είδη μπορούν να μιμηθούν μια ποικιλία κλήσεων συναγερμού άλλων ειδών. Αρκετά είδη ζώων και πουλιών ανταποκρίνονται στις κλήσεις συναγερμού, οι οποίες συχνά προειδοποιούν για την παρουσία ενός αρπακτικού.
Χαρακτηριστικός αντιπρόσωπος της οικογένειας των δικρουρίδων είναι το γένος Dicrurus, το οποίο ζει στην Αφρική, στην Ασία και στην Αυστραλία. Τα πουλιά του γένους αυτού έχουν ισχυρό, αγκιστροειδές ράμφος, κοντά πόδια με ισχυρά δάχτυλα, μακριά ουρά και γκρίζο ή μαύρο φτέρωμα με λευκές κηλίδες.
Το είδος Dicrurus adsimilis που ζει στην έρημο Καλαχάρι, είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί ψεύτικους συναγερμούς για την παρουσία ενός αρπακτικού για να αναγκάσουν τα ζώα να φύγουν και να εγκαταλείψουν την τροφή τους.
Dicrurus adsimilis

Το 23% της τροφής τους εξασφαλίζετε έτσι, με αυτόν τον τρόπο. Δεν χρησιμοποιούν μόνο τις δικές τους κλήσεις συναγερμού, αλλά μιμούνται και εκείνες άλλων ειδών. Εάν η κλήση συναγερμού ενός είδους δεν είναι αποτελεσματική, θα προσπαθήσει με άλλη κλήση. 51 διαφορετικές κλήσεις είναι γνωστό ότι μπορεί να μιμηθεί.
Η οικογένεια περιλαμβάνει μόνο το γένος Dicrurus και 25 είδη, αλλά οι Christidis και Boles (2007) επέκτειναν την οικογένεια για να συμπεριλάβουν τις υποοικογένειες Rhipidurinae, Monarchinae (monarchs και paradise flycatchers) και Grallininae.
Dicrurus paradiseus

Το όνομα του γένους προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις dikros, δίκροος "δισχιδής, διχαλωτός" και oura "ουρά".
Ο μεγαλύτερος απατεώνας της ερήμου Καλαχάρι
Το είδος Dicrurus adsimilis που ζει στην έρημο Καλαχάρι, ξεγελάει μία ομάδα από σουρικάτα για να τους κλέψει την τροφή τους, αφού πρώτα κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.
Ετικέτες: Πουλιά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Δικρουρίδες

Back To Top