Ριπίδουρος - Ορνιθοπανίδα Ριπίδουρος

Ριπίδουρος

Ριπίδουρος (Rhipidura) Γένος στρουθιόμορφων πτηνών, τα οποία κατατάσσονται σε διάφορες οικογένειες ανάλογα με το σύστημα ταξινόμησης. Πρόκειται για μικρά εντομοφάγα πουλιά της νοτιοανατολικής Ασίας και της Ωκεανίας, τα οποία χαρακτηρίζονται από μακριά ουρά την οποία ανοίγουν σαν βεντάλια (αρχ. ελλ. ριπίδιο)· στο χαρακτηριστικό αυτό οφείλεται και η ονομασία του γένους. Το χρώμα του φτερώματος ποικίλλει στα διάφορα είδη, κυρίως αποχρώσεις του γκρι, του μαύρου, του καφέ ή πορτοκαλί, συχνά με λευκές περιοχές, ειδικά στην κοιλιά, τα φρύδια και στην ουρά. Τα περισσότερα είδη συλλαμβάνουν στον αέρα τα έντομα, κατά τη διάρκεια της πτήσης τους, όπως οι μυγοχάφτες. Υπάρχουν περίπου 43 διαφορετικά είδη σε όλο τον κόσμο, ο κύριος τομέας διανομής είναι ο νότιος Ειρηνικός: Η Νέα Ζηλανδία έχει τρία ενδημικά υποείδη του Rhipidura fuliginosa.
Το είδος Rhipidura aureola συναντάται στην Ινδία, τη νοτιοανατολική Ασία και τη νότια Κίνα. Το φτέρωμά του είναι καστανό, με λευκό φρύδι πάνω από τα μάτια.
Στην Αυστραλία είναι ενδημικά τα είδη Καστανοκόκκινος Ριπίδουρος (Rhipidura rufifrons) και Rhipidura leucophrys.
Ένα από τα μεγαλύτερα είδη του γένους είναι το Rhipidura leucophrys, μήκους περίπου 20 εκατοστών και με τη μεγαλύτερη ουρά που φτάνει σε μήκος τα 23 εκατοστά, το οποίο αναζητά την τροφή του και στο έδαφος. Έχει μαύρο φτέρωμα, εκτός από την κοιλιά του που είναι λευκή. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά ωδικά πουλιά της Αυστραλίας, το κελάηδημά του είναι σύντομο και γλυκό και πολλές φορές ακούγεται και τη νύχτα.
◻️ ριπίδιο
βεντάλια από ψαθί, ύφασμα, χαρτί ή φτερά πουλιών για δροσισμό τού προσώπου.
◻️ Οι Christidis και Boles (2007) επέκτειναν την οικογένεια δικρουρίδες (Dicruridae) για να συμπεριλάβουν τις υποοικογένειες Rhipidurinae, Monarchinae (monarchs και paradise flycatchers) και Grallininae.
Ετικέτες: Εξωτικά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ριπίδουρος

Back To Top