Κοτιγκίδες - Ορνιθοπανίδα Κοτιγκίδες

Κοτιγκίδες

Κοτιγκίδες (cotingidae)
Οικογένεια πτηνών της τάξης των στρουθιομόρφων. Περιλαμβάνει περίπου 90 είδη, ιθαγενή των τροπικών περιοχών της Αμερικής, τα οποία αναφέρονται γενικά με την κοινή ονομασία Κοτίγκα.
Η οικογένεια εμφανίζει μεγάλη ποικιλομορφία σε ό,τι αφορά το μέγεθος, που μπορεί να ποικίλει από 9 έως 45 εκατοστά, καθώς και τον χρωματισμό του φτερώματος των διαφόρων ειδών. Γενικά, οι Κοτιγκίδες φέρουν πλατύ ράμφος με ελαφρά γαμψή άκρη, κοντά και δυνατά πόδια και στρογγυλεμένες φτερούγες.
Τα αρσενικά έχουν εντονότερα χρώματα, ενώ συχνή είναι η παρουσία σε αυτά λοφίων, παράξενων φτερών, λειριών ή θυλάκων.
Τα πουλιά αυτά συναντώνται κυρίως στα τροπικά δάση, όπου τρέφονται με φρούτα και διάφορα έντομα.
Τα θηλυκά γεννούν από ένα έως τέσσερα αυγά και επωάζονται μόνο από το θηλυκό. Η επώαση διαρκεί συνήθως 15-28 ημέρες. Οι νεοσσοί μπορούν να πετάξουν συνήθως σε 28 έως 33 ημέρες.
Παραδείγματα των πιο πολύχρωμων κοτιγκίδων είναι το γαλάζιο είδος, κοτίγκα η ζωστή (Cotinga amabilis), που ζει από το Μεξικό έως την Κόστα Ρίκα, και το κοκκινωπό Xipholena punicea που ζει στα ορεινά της Γουιάνας και στη Βραζιλία. Το Carpodectes nitidus συναντάται στην κεντρική Αμερική και είναι ένα από τα λίγα λευκά τροπικά πουλιά.

Παραδείγματα των πιο πολύχρωμων κοτιγκίδων
Cotinga amabilis

Xipholena punicea

Carpodectes nitidus


Η οικογένεια αριθμεί 66 είδη χωρισμένα σε 25 γένη.
Ορισμένα από τα γνωστότερα γένη της οικογένειας είναι τα: κοτίγκα Cotinga, ο κεφαλόπτερος Cephalopterus, Φυτότομα Phytotoma, ο γυμνοκέφαλος Gymnoderus, η τίτιρα Rupicola, Pipreola κ.ά. Ειδικότερα το γένος Cotinga περιλαμβάνει πουλιά με μικρό αλλά δυνατό σώμα και κοντά φτερά με ζωηρά χρώματα.
Το είδος κοτίγκα η ζωστή, συνηθισμένο στην ανατολική Βραζιλία, έχει σκούρο μπλε χρώμα στη ράχη του και μοβ ή κόκκινο στην κοιλιά του.

Ετικέτες: Εξωτικά, Τύραννοι

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κοτιγκίδες

Back To Top