Ευρυλαιμίδες - Ορνιθοπανίδα Ευρυλαιμίδες

Ευρυλαιμίδες

Ευρυλαιμίδες (Eurylaimidae)
Οικογένεια στρουθιόμορφων πτηνών που ανήκουν στην υποτάξη των Τυράννων, υποωδικά, (Tyranni). Το μέγεθος κυμαίνεται από 14 έως 28 εκατοστά. Είναι στιβαρά πουλιά με χαρακτηριστικό μεγάλο κεφάλι, μεγάλα μάτια, ευρεία ράμφη και κοντά πόδια ουρές. Στα περισσότερα είδη, η ουρά είναι στρογγυλεμένη. Τα χρώματά τους, ειδικά τα ασιατικά είδη είναι συχνά φανταχτερά. Συνήθως σε πολλά είδη τα χρώματα των θηλυκών είναι πιο ανοιχτά. Το ράμφος τους είναι πλατύ, συχνά έντονα χρωματιστό και στα πόδια τους έχουν τρία δάχτυλα προς τα εμπρός και ένα προς τα πίσω.
Ζούν σε δάση ή κοντά σε δασικές εκτάσεις στην Αφρική, τη Νότια Ασία και τη Νοτιοανατολική Ασία (από τα Ιμαλάια μέχρι τη νότια Κίνα και τις Φιλιππίνες). Τα περισσότερα είδη ζουν στο εσωτερικό των δασών, κάποια άλλα σε πιο ανοικτές περιοχές, σε παράκτια δάση, σε φυτείες δέντρων ή σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Συναντούνται από το ύψος της θάλασσας μέχρι τα 2500 μέτρα. Συχνά προτιμούν περιοχές κοντά σε νερά.
Στην οικογένεια ανήκουν 15 είδη, τα έντεκα από τα οποία συναντώνται στη νοτιοανατολική Ασία (στα νησιά Σουμάτρα και Ιάβα), ενώ τα άλλα τέσσερα διαβιούν στα τροπικά δάση της Αφρικής. Χαρακτηριστικοί αντιπρόσωποι είναι τα είδη Eurylaimus javanicus, με γκρίζο, κίτρινο και κόκκινο χρώμα στα φτερά του, και Calyptomena viridis, το οποίο διαθέτει λαμπερό πράσινο φτέρωμα.

Διατροφή: Η τροφή των περισσότερων ειδών αποτελείται κυρίως από έντομα, τα οποία πιάνουν στον αέρα έν πτήση όπως οι Μυγοθηρίδες (Muscicapidae) αλλά και διάφορα αρθρόποδα. Κάποια είδη τρέφονται με σαύρες και μικρά βατράχια. Τρία είδη του γένους Καλυπτόμενα, (Calyptomena) και το μονοτυπικό γένος Ψευδοκαλυπτόμενα (Pseudocalyptomena) τρέφονται με φρούτα. Οι νεοσσοί τρέφονται με έντομα.
Οι φωλιές συνήθως κρέμονται στα κλαδιά των δέντρων συχνά πάνω από το νερό. Συνήθως γεννούν από δύο έως τρία αυγά.
Σε άγρια κατάσταση ζούν κατά μέσο όρο έξι χρόνια, σε αιχμαλωσία φτάνουν μέχρι τα 19 έτη.

Genus Κορύδον, Corydon
Dusky broadbill, Corydon sumatranus


Genus: Κυμβίρυγχος, Cymbirhynchus
Black-and-red broadbill, Cymbirhynchus macrorhynchos


Genus: Ευρύλαιμος, Eurylaimus
Banded broadbill, Eurylaimus javanicus


Black-and-yellow broadbill, Eurylaimus ochromalus


Wattled broadbill, Eurylaimus steerii


Genus: Ψαρίσωμος, Psarisomus
Long-tailed broadbill, Psarisomus dalhousiae


Genus: Καλυπτόμενα, Calyptomena
Green broadbill, Calyptomena viridis


Genus: Ψευδοκαλυπτόμενα, Pseudocalyptomena
Grauer's broadbill, Pseudocalyptomena graueri


Genus: Σερίλοφος, Serilophus
Silver-breasted broadbill, Serilophus lunatus

Ετικέτες: Εξωτικά, Τύραννοι

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ευρυλαιμίδες

Back To Top