Τυραννίδες - Ορνιθοπανίδα Τυραννίδες

Τυραννίδες

Τυραννίδες, υποωδικά (Tyranni)
Οι τυραννίδες είναι μια ομάδα πτηνών που ανήκουν στην τάξη των στρουθιόμορφων (Passeriformes), διαφέρουν από τα στρουθιόμορφα (πασσερίδες, ωδικά) από τον απλούστερο φωνητικό θάλαμο που βρίσκεται στο κατώτατο άκρο της τραχείας τους (syrinx). Περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 είδη, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων συναντάται στη Νότια Αμερική. Η ονομασία τους προέρχεται από το γένος τύραννοι (Tyrannus). Το όνομά τους οφείλεται στην επιθετικότητα προς τους εισβολείς στην επικράτειά τους, ακόμη και εναντίον των αρπακτικών πτηνών, παρόλο το μικρό μέγεθος τους.
σύριγγα, σῡριγξ (syrinx)
Όργανο που βρίσκεται κοντά στη διακλάδωση της τραχείας όλων σχεδόν των πουλιών και προορίζεται για την παραγωγή των ήχων, επειδή ο λάρυγγας δεν είναι διαμορφωμένος για τον σκοπό αυτό. Είναι προικισμένη με μύες που βρίσκονται στην τραχεία και στους βρόγχους και οι οποίοι, τροποποιώντας την ένταση των παλλόμενων τμημάτων, προκαλούν την παραγωγή διαφορετικών φθόγγων. Το όργανο αυτό μπορεί να είναι βρογχοτραχειακό, τραχειακό ή βρογχικό. Στην πρώτη περίπτωση, που είναι η πιο συχνή, οι χαμηλότεροι δακτύλιοι της τραχείας σχηματίζουν έναν ηχητικό θάλαμο, που λέγεται τύμπανο, στον οποίο εξέχουν παλλόμενες μεμβράνες, που αποτελούνται από μερικές πτυχές των βρογχικών τοιχωμάτων. Ο ηχητικός θάλαμος μπορεί να αποδώσει σημαντικό όγκο ήχου, όπως έχει παρατηρηθεί π.χ. στις αρσενικές πάπιες.
Τα πουλιά με τους περισσότερους μυς στη σύριγγα έχουν και τις μεγαλύτερες δυνατότητες για την παραγωγή διαφόρων πολύπλοκων τραγουδιών ή κραυγών. Οι πιο πολυτάλαντοι απ’ αυτούς τους φτερωτούς τραγουδιστές έχουν από εφτά ως εννιά ζευγάρια τέτοιους μυς.
Οι τυραννίδες χωρίζονται σε δύο χωριστούς γεωγραφικούς κλάδους, τους Ευρυλαιμίδες (Eurylaimidae) που ζουν στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές του Παλαιού Κόσμου και τους Τυραννίδες που ζουν αποκλειστικά στον Νέο Κόσμο. Ένα είδος των ευρυλαιμίδων, το Sapayoa aenigma ζει στην Αμερική.
Οι τυραννίδες του Νέου Κόσμου, με τη σειρά τους χωρίζονται σε δύο κλάδους, τα οποία διαφέρουν στην ανατομία της σήραγγος (syrinx). Τα συγγενικά είδη που ανήκουν στην οικογένεια Furnariida έχουν τραχεία σήραγγα και επομένως καλούνται επίσης «τραχειοφωνικά» πουλιά. Οι συγγενείς των τυράννων (Tyrannida), από την άλλη πλευρά, έχουν βρογχική σήραγγα και επομένως ονομάζονται "βρογχοφωνικά" πουλιά.

🔸Τυραννίδες, υποωδικά (Tyranni, Suboscines)
  ◾Ευρυλαιμίδες (Παλαιού Κόσμου)
    ◾Ευρυλαιμίδες (Αμερική)
    ◾Philepittidae
    ◾Pittidae
  🔹Tyrannides (τυραννίδες του Νέου Κόσμου)
    ✔Furnariida («τραχειοφωνικοί» τυραννίδες)
      ◾Thamnophilidae
      ◾Conopophagidae
      ◾Grallariidae
      ◾Formicariidae
      ◾Furnariidae
      ◾Rhinocryptidae
      ◾Melanopareia
      ◾Dendrocolaptidae
    ✔Tyrannida ("βρογχοφωνικοί" τυραννίδες)
      ◾Pipridae
      ◾Oxyruncidae
      ◾Tyrannidae
      ◾Cotingidae
      ◾Tityridae
Ετικέτες: Τύραννοι

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Τυραννίδες

Back To Top