Περιστέρι του Νίκομπαρ - Ορνιθοπανίδα Περιστέρι του Νίκομπαρ

Περιστέρι του Νίκομπαρ

Περιστέρι του Νίκομπαρ (Caloenas nicobarica)
Είναι ένα είδος περιστεριού που ανήκει στην οικογένεια των περιστερίδων (Columbidae). Ημερόβιο είδος που προτιμά να κινείται στο έδαφος και μόνο για ανάπαυση και κούρνιασμα χρησιμοποιεί τα δέντρα. Είναι ο μοναδικός ζων εκπρόσωπος του γένους Caloenas και ο πλησιέστερος συγγενής του εξαφανισμένου ντόντο. Πρόκειται για ένα μεγάλο είδος περιστεριού με μήκος σώματος έως από 40 εκατοστά.
Το κεφάλι του αρσενικού είναι γκριζομπλέ, ελαφρώς αργυρόχρωμο. Στον λαιμό και στον αυχένα έχει επιμήκη φτερά με φανταχτερά
ιριδίζοντα χρώματα, πράσινο, μπλε με χρυσοπράσινες αντανακλάσεις· το άνω μέρος και οι φτερούγες έχουν πράσινο μεταλλικό χρωματισμό, πρωτεύοντα ερετικά φτερά και στήθος μπλέ. Η ουρά είναι πολύ μικρή και λευκή. Το ράμφος είναι γκριζόμαυρο. Τα θηλυκά είναι ελαφρώς μικρότερα και με λιγότερο φανταχτερά χρώματα.
Έχουν το χαρακτηριστικό πέταγμα των περιστερίδων γρήγορο, με συχνά φτεροκοπήματα. Περιφέρεται σε ομάδες από νησί σε νησί. Σε αντίθεση με άλλα περιστεροειδή, που πετάνε σε χαλαρούς σχηματισμούς, οι ομάδες πετούν σε σχηματισμό, συνήθως σε στήλη. Η λευκή ουρά είναι εμφανής κατά την πτήση στα πίσω πουλιά και χρησιμεύσει ως ένα είδος "σημαδιού", βοηθώντας στη συνοχή όταν διασχίζουν θάλασσα κυρίως την αυγή ή το σούρουπο.
Ενδιαίτημα
Συναντούνται στις Νήσους Νικομπάρ στις Φιλιππίνες και στη Νέα Γουινέα. Οι αποικίες αναπαραγωγής τους σε νησίδες και ατόλες φιλοξενούν και χιλιάδες ζευγάρια αναπαραγωγής. Τη νύχτα κουρνιάζει σε παραθαλάσσια νησάκια όπου δεν υπάρχουν αρπακτικά ζώα και την ημέρα συχνάζει σε περιοχές με την καλύτερη διαθεσιμότητα τροφής και συνήθως κοντά σε κατοικήσιμες περιοχές.
Διατροφή
Τρέφονται με διάφορους σπόρους, φρούτα και μπουμπούκια και προτιμά περιοχές όπου υπάρχει αφθονία σπόρων. Συχνά καταπίνουν πετραδάκια για καλύτερη χώνεψη.
Αναπαραγωγή
Οι φωλιές, πλατφόρμες χτισμένες σε δέντρα, μέχρι και δώδεκα μέτρα πάνω από το έδαφος. Συχνά αρκετές φωλιές χτίζονται στο ίδιο δέντρο. Το θηλυκό γεννάει ένα αυγό. Η περίοδος επώασης διαρκεί 30 ημέρες. Ο νεοσσός πετά μετά από 70 έως 80 ημέρες. Το φτέρωμα των νεαρών είναι πρώτα μαύρο, οι χρυσοπράσινες ανταύγειες όμως απουσιάζουν στα ανήλικα, όπως και η λευκή ουρά, που συναντάται μόνο στα ενήλικα.
Διάφορα
Στην Ευρώπη πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Η πρώτη επιτυχής αναπαραγωγή έγινε στον ζωολογικό κήπο του Παρισιού το 1872. Εξακολουθεί να ζει συχνά σε ζωολογικούς κήπους. Είναι ένα από τα ειδικά προστατευόμενα είδη περιστεριών. Το εμπόριο είναι παράνομο και απαιτείται ειδική άδεια για τα εκτρεφόμενα.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Περιστερόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Περιστέρι του Νίκομπαρ

Back To Top