Αραχνοθήρες - Ορνιθοπανίδα Αραχνοθήρες

Αραχνοθήρες

Αραχνοθήρες (Arachnothera)
Οι αραχνοθήρες είναι ένα γένος στρουθιομόρφων πτηνών της οικογένειας των νεκταρινιιδών. Αριθμεί 13 είδη, που είναι κοινά στα δάση της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας. Είναι από τα μεγαλύτερα είδη της οικογένειας των νεκταρινιιδών. Το φτέρωμά τους είναι απλό και έχουν μακρύ ράμφος με έντονη καμπύλη. Τρέφονται τόσο με νέκταρ όσο και με διάφορα μικρά αρθρόποδα.
Οι αραχνοθήρες είναι από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της οικογένειας των νεκταρινιιδών, με μήκος που κυμαίνεται από
13 έως 22 εκατοστά. Το είδος Arachnothera flavigaster με σωματικό βάρος 49 γραμμάρια, είναι το βαρύτερο της οικογένειας. Το ράμφος είναι μακρύ, τουλάχιστον διπλάσιο από το μήκος του κεφαλιού και η γλώσσα είναι σωληνοειδής.
Το φτέρωμα είναι μονότονο, χωρίς ιριδισμό, σε σχέση με τα άλλα συγγενικά γένη και είναι παρόμοιο και στα δύο φύλα. Η άνω πλευρά των περισσότερων ειδών είναι λαδοπράσινη και η κάτω πλευρά υπόλευκη ή κίτρινη, (στα μισά είδη το κάτω μέρος έχει ραβδώσεις).
Το κελάηδημά τους είναι πολύ απλό, συνήθως ένα μεταλλικό τσιπ που επαναλαμβάνεται πολλές φορές για να σχηματίσει το τραγούδι.
Ενδιαίτημα
Σε αντίθεση με την υπόλοιπη οικογένεια, η οποία είναι πιο διαδεδομένη, οι αραχνοθήρες είναι περιορισμένοι στην Ανατολική ζωογεωγραφική περιοχή, από την Ινδία έως ανατολικά τις Φιλιππίνες και από τα Ιμαλάια νότια έως τη Java. Η μεγαλύτερη ποικιλία ειδών τους συναντάται στη χερσόνησο Ταϊλάνδης-Μαλαισίας, στη Σουμάτρα και στο Βόρνεο.
Είναι κυρίως δασόβια πουλιά, ζουν σε ποικιλία δασών, όπως τροπικά δάση, πευκοδάση, φυτείες μπαμπού, δευτερογενή δάση, ή σε παρυφές δασών. Πολλά είδη εμφανίζονται σε ανθρώπινα περιβάλλοντα, όπως κήποι, πάρκα ή φυτείες. Τα περισσότερα είδη προτιμούν πεδινές εκτάσεις, το είδος Arachnothera juliae προτιμά ορεινές εκτάσεις. Συνήθως ζουν μοναχικά ή ως ζευγάρια.
Διατροφή
Είναι παμφάγα πουλιά, αλλά όπως υποδηλώνει το όνομά τους τρέφονται κυρίως με αράχνες. Η διατροφή τους περιλαμβάνει ευρύ φάσμα άλλων μικρών θηραμάτων, όπως αρθρόποδα, γρύλους, κάμπιες, πεταλούδες, μυρμήγκια και άλλα έντομα. Τρέφονται επίσης και με νέκταρ λουλουδιών, η σωληνοειδής γλώσσα τους επιτρέπει να ρουφούν με ευκολία το νέκταρ από τα λουλούδια.
Είναι σημαντικοί επικονιαστές ορισμένων φυτών, κυρίως φυτών με μακριά σωληνοειδή άνθη. Τα λουλούδια που εμποδίζουν την πρόσβαση στο νέκταρ λόγω του σχήματος τους (για παράδειγμα, πολύ μακρύ και στενό λουλούδι) απλώς τρυπιούνται στη βάση και από την τρύπα ρουφούνε το νέκταρ.
Αναπαραγωγή
Οι αραχνοθήρες είναι μονογαμικοί όπως τα περισσότερα είδη από την υπόλοιπη οικογένεια. Διαφέρουν από τα άλλα μέλη της οικογένειας στην κατασκευή της φωλιάς τους, η οποία κρέμεται κάτω από ένα μεγάλο φύλλο, μπανανιάς, φοινικών ή ακόμα και σε κλαδιά. Το σχήμα της φωλιάς διαφέρει ανάλογα με το είδος, από μία απλή κυπελλοειδή στην περίπτωση του Arachnothera magna, ή σε μία επίμηκες σωληνοειδή φωλιά για το είδος Arachnothera chrysogenys ή σε σχήμα μπουκαλιού για το Arachnothera robusta.
Η φωλιά αιωρείται από ένα φύλλο και στερεώνεται με ιστούς αράχνης ή με φυτικές ίνες από το φύλλο. Οι φωλιές φτιάχνονται με χόρτα και φύλλα και το εσωτερικό επενδύεται με μαλακά υλικά. Η κατασκευή της φωλιάς, γίνεται από το θηλυκό μόνο, όπως και στα υπόλοιπα γένη της οικογένειας. Σε αντίθεση όμως με τα άλλα είδη της οικογένειας, στην επώαση των αυγών συμμετέχουν και τα δύο φύλα. Τα θηλυκά γεννούν δύο ή τρία αυγά. Συχνά πέφτουν θύματα της παρασιτικής συμπεριφοράς αναπαραγωγής των κούκκων.

Αραχνοθήρες (Arachnothera)
Arachn. flavigaster

Arachn. longirostra
Arachn. crassirostris

Arachn. magna
Arachn. robusta

Arachn. modesta

Ετικέτες: Νεκταρινιίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αραχνοθήρες

Back To Top