Ηδύδειπνα - Ορνιθοπανίδα Ηδύδειπνα

Ηδύδειπνα

Ηδύδειπνα ή Ανθοδίαιτα (Hedydipna ή Anthodiaeta)
Γένος στρουθιομόρφων πτηνών της οικογένειας των νεκταρινιδών (Nectariniidae).
🌍Ζουν στις γύρω από τον Ισημερινό χώρες της Αφρικής.
Το μήκος του σώματός τους φτάνει τα 15-20 εκατοστά. Έχουν χρώμα ιώδες, με πολύ λαμπρές μελανές κηλίδες.
Η ονομασία προέχεται από την ελληνική και αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες των ειδών να τρέφονται με το νέκταρ των λουλουδιών.🌺
Το γένος αριθμεί τα ακόλουθα είδη:
Hedydipna collaris, Hedydipna platura, Hedydipna metallica, Hedydipna pallidigaster.
Σε μερικές ταξινομήσεις συμπεριλαμβάνονται στο γένος ανθρέπτες (anthreptes).
Ανθρέπτες (anthreptes)
Γένος στρουθιομόρφων πτηνών της οικογένειας των νεκταρινιδών (Nectariniidae). Ζουν κυρίως στη χερσόνησο της Ινδοκίνας, την Ινδονησία στις Φιλιππίνες και κάποια είδη στην Αφρική.
Τρέφονται με το νέκταρ των λουλουδιών.
Νεκταρινιίδες (Nectariniidae)
Οι Νεκταρινιίδες (Nectariniidae) είναι μια μεγάλη οικογένεια με πολλά είδη, Στρουθιόμορφων (Passeriformes) πουλιών. Η οικογένεια περιλαμβάνει συνολικά 15 γένη.
Περισσότερα από τα μισά είδη της οικογένειας ζουν στην Αφρική νοτίως της Σαχάρας. Τα άλλα είδη ζούνε από τη νότια Ασία έως την Αυστραλία. Είναι δραστήρια πουλιά και θεωρούνται τα αντίστοιχα στον Παλαιό Κόσμο, των αμερικανικών κολιμπρίδων. Η πτήση τους όμως δεν είναι τόσο ευκίνητη, και σε αντίθεση με τα κολίβρια, μπορούν μόνο να αιωρούνται στο ίδιο σημείο μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα. Έχουν ισχυρά πόδια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην αναζήτηση της τροφής.
Οπως και οι Μελιφαγίδες (meliphagidae), έχουν ένα μακρύ, κυρτό με κλίση προς τα κάτω ράμφος. Η μακρυά γλώσσα τους, χρησιμεύει να ρουφούνε το νέκταρ από τα λουλούδια και να συλλαμβάνουν τα έντομα.
Τα αρσενικά έχουν συχνά έντονο και λαμπερό με πολλά χρώματα μεταλλικό φτέρωμα. Τα θηλυκά έχουν απλά χρώματα με ελάχιστες εξαιρέσεις. Τρέφονται κυρίως με νέκταρ, έντομα και αράχνες.
Γεννάει συνήθως δύο αυγά. Οι φωλιές συνήθως κρέμονται στα κλαδιά ή στα μεγάλα φύλλα των δέντρων είναι κλειστές, με μια στενή πλευρική είσοδο. Για την προστασία από τους εχθρούς, η φωλιά μερικές φορές χτίζετε κοντά σε φωλιές σφηκών. Η επώαση των αυγών γίνετε μόνο απο το θηλυκό, το αρσενικό συμμετέχει μόνο στην κατασκευή της φωλιάς και στη σίτιση των νεοσσών.
Η οικογένεια περιλαμβάνει συνολικά 15 γένη.
Aethopyga, Anabathmis, Anthobaphes, Arachnothera, Cinnyris, Chalcomitra, Chalcoparia, Cyanomitra, Deleornis, Dreptes, Hedydipna, Hypogramma, Leptocoma και Nectarinia
Ετικέτες: Εξωτικά, Νεκταρινιίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ηδύδειπνα

Back To Top