Μελιφαγίδες - Ορνιθοπανίδα Μελιφαγίδες

Μελιφαγίδες

Μελιφαγίδες (Meliphagidae)
Οικογένεια στρουθιόμορφων πτηνών, με μήκος σώματος 10-48 εκατοστά. Το ράμφος τους είναι λεπτό και έχει κλίση προς τα κάτω. Έχουν μακριές και μυτερές φτερούγες, καθώς και ισχυρά πόδια. Τα πουλιά αυτά φέρουν στην άκρη της γλώσσας τους λεπτό τρίχωμα, το οποίο τα διευκολύνει να παίρνουν το νέκταρ των λουλουδιών. Η ανατομία του σώματός τους παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία ανάμεσα στα διάφορα είδη. Τα περισσότερα έχουν γκρίζα, καφετί ή πρασινωπά χρώματα, μερικά από τα οποία έχουν κόκκινα, κίτρινα ή λευκά
μπαλώματα, με το αρσενικό να έχει πιο έντονα χρώματα σε σχέση με το θηλυκό.
Το γένος Philemon με 17 είδη που ζουν στην Αυστραλία, τη Νέα Γουινέα και την Ινδονησία έχουν γυμνό, με μαύρο δέρμα κεφάλι και ένα εξόγκωμα στο μέτωπο στη βάση του ράμφους.
Η οικογένεια περιλαμβάνει 172 έως 182 είδη σε 42 γένη, που ζουν στην Αυστραλία και στα νησιά του Νότιου Ειρηνικού ωκεανού.
Όλα είναι δενδρόβια και θαμνόβια πουλιά, ενώ γεννούν 1 έως 4 αβγά, οι φωλιές ανάλογα με το είδος είναι ανοιχτές ή κλειστές στο πάνω μέρος με είσοδο στο πλάι.
Τρέφονται βασικά με νέκταρ, γύρη λουλουδιών, έντομα και σπανιότερα με μικρούς καρπούς. Τα πουλιά αυτά είναι πολύ χρήσιμα, γιατί συμβάλλουν στην επικονίαση των φυτών.
Τα πέντε είδη του γένους (Anthochaera) είναι τα πιο μεγάλα της οικογένειας, περίπου 35 εκατοστά και ζουν σε δάση της ανατολικής και νότιας Αυστραλίας.
Ένα πολύχρωμο γένος είναι το Myzomela, με περίπου 30 είδη, που ζουν κυρίως στα νησιά της Ωκεανίας, τα αρσενικά συνήθως είναι κόκκινα και μαύρα.

Acanthagenys rufogularis Acanthorhynchus tenuirostris Acanth. superciliosus

Anthochaera carunculata     Anthochaera chrysoptera     Anthochaera paradoxa

Anthornis melanura           Conopophila albogularis       Certhionyx variegatus

Μελιφαγιδόμορφα (Meliphagoidea)
είναι μια μεγάλη Υπόταξη στρουθιόμορφων πουλιών. Περιέχει μια τεράστια ποικιλομορφία μικρών και μεσαίου μεγέθους ωδικών πτηνών της Ωκεανίας. Η Αυστραλιανή ήπειρος έχει τα περισσότερα γένη και είδη. Χωρίζεται στις εξής οικογένειες: Μαλουρίδες (Maluridae), Δασυορνιθίδες (Dasyornithidae), Ακανθιζίδες (Acanthizidae) και Μελιφαγίδες (Meliphagidae).
Ετικέτες: Μελιφαγιδόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μελιφαγίδες

Back To Top