Μαλουρίδες - Ορνιθοπανίδα Μαλουρίδες

Μαλουρίδες

Μαλουρίδες (Maluridae) Μαλουρίδες (Maluridae)Ενδημικά πουλιά μικρού και μεσαίου μεγέθους που ζούν στην Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα. Ανήκουν στην τάξη των στρουθιόμορφων (Passeriformes). Μοιάζουν με τους τρωγλοδύτες, αλλά χωρίς να σχετίζονται άμεσα. Το μήκος τους κυμαίνεται από 7,5 έως 25 εκατοστά. Τα περισσότερα είδη έχουν σχέδια στο σώμα τους σε καφέ, κόκκινο, ιριδίζων μπλε, μαύρο και άσπρο. Σε πολλά είδη υπάρχει φυλετικός διμορφισμός, με τα αρσενικά να έχουν πολύχρωμα σχέδια. Πολλά είδη έχουν ωραίο κελάηδημα και μπορούν να μιμηθούν
και άλλους ήχους.
Είναι εντομοφάγα πουλιά και αναζητούν την τροφή τους κυρίως σε χαμόκλαδα. Παρόλο που σχηματίζουν ζεύγη, το αρσενικό και το θηλυκό ζευγαρώνουν και με άλλα πουλιά, τα οποία βοηθούν και στη διατροφή των νεοσσών.
Η οικογένεια περιλαμβάνει 5 γένη και 29 είδη, 14 είδη ανήκουν στο γένος μάλουρος (Malurus).
νεοελληνικά το αρσενικό ως ουσιαστικό ο μάλουρος, -η (θηλυκό και μάλουρις και μαλουρίς), -ο
αρχαία αυτός που έχει λευκή ουρά. ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ= μαλός, «λευκός» + -ουρος, οὐρά.



3 είδη του γένους Stipiturus

και 10 είδη του γένους Amytornis.

Μελιφαγιδόμορφα (Meliphagoidea)
είναι μια μεγάλη Υπόταξη στρουθιόμορφων πουλιών. Περιέχει μια τεράστια ποικιλομορφία μικρών και μεσαίου μεγέθους ωδικών πτηνών της Ωκεανίας. Η Αυστραλιανή ήπειρος έχει τα περισσότερα γένη και είδη. Χωρίζεται στις εξής οικογένειες: Μαλουρίδες (Maluridae), Δασυορνιθίδες (Dasyornithidae), Ακανθιζίδες (Acanthizidae) και Μελιφαγίδες (Meliphagidae).

Ετικέτες: Μελιφαγιδόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μαλουρίδες

Back To Top