Δικαία - Ορνιθοπανίδα Δικαία

Δικαία

Δικαία (Dicaeum)
Γένος πτηνών της οικογένειας των μελιφαγιδών? ή των νεκταρινιιδών? ιθαγενών της τροπικής νότιας Ασίας, της Αυστραλίας, της Ιάβας, της Νέας Γουινέας και των νησιών της Σούνδης. Το γένος είναι στενά συνδεδεμένο με το γένος Prionochilus και σχηματίζει μια μονοφυλετική ομάδα, ή κατά άλλους ορνιθολόγους την οικογένεια Δικαιίδες (Dicaeidae).
Είναι πολύ μικρά πουλιά, μήκους 10 έως 18 εκατοστών, συχνά με έντονα χρώματα, μικρές ουρές, κοντά ράμφη και σωληνοειδείς
γλώσσες. Πολλά είδη τρέφονται κυρίως με νέκταρ λουλουδιών, αλλά και με φρούτα, αραχνοειδή και διάφορα άλλα έντομα.
Στο γένος αυτό ανήκουν περίπου 50 είδη, τα γνωστότερα από τα οποία είναι η δικαία η φλογώδης, που ζει στην Ιάβα, η δικαία η τριγωνόστιγμος, που διακρίνεται για το μακρύ, ελαφρώς κυρτό και χοντρό ράμφος της, το μαύρο χρώμα της ράχης της και το γκριζόλευκο της κοιλιάς της, και η δικαία η χρυσόχρους, που ζει στη Νέα Γουινέα και στη νήσο Βόρνεο.

D. agile

D. melanoxanthum

D. australe
D. cruentalum

D. aureolimbatum

D. haematostictum
D. chrysorrheum

D. trigonostigma

D. bicolor

Οικογένεια Δικαιίδες (Dicaeidae)
Η οικογένεια αποτελείται από δύο γένη, το Prionochilus και το Dicaeum, με συνολικά 48 είδη. Από κάποιους ορνιθολόγους εντάσσεται και σε μια διευρυμένη οικογένεια των Νεκταρινιιδών (Nectariniidae).
Είναι μικρά πουλιά με κοντά πόδια και ουρές. Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα στο μέγεθος και στο φτέρωμα είναι ασήμαντες. Σε ορισμένα μόνο είδη, το αρσενικό έχει πιο έντονο φτέρωμα. Τα μικρά ράμφη ποικίλλουν από είδος σε είδος και είναι οδοντωτά, πιθανώς τα βοηθάει να τρώνε ευκολότερα τα κολλώδη φρούτα. Η γλώσσα είναι σωληνοειδής για να διευκολύνει την απορρόφηση του νέκταρ των λουλουδιών. Εκτός από το νέκταρ, τρέφονται και με διάφορα φρούτα, με έντομα και αράχνες.
Το μικρότερο είδος το Dicaeum pygmaeum φτάνει σε μήκος τα 10 εκατοστά και ζυγίζει 5,7 γραμμάρια, το μεγαλύτερο είδος Dicaeum tristrami φτάνει τα 12 εκατοστά σε μήκος και ζυγίζει 12 γραμμάρια.
Ενδιαίτημα
Συναντούνται κυρίως στη Νέα Γουινέα και τις Φιλιππίνες. Η όλη περιοχή διανομής αρχίζει δυτικά από την Ινδία και καταλαμβάνει όλο το νότιο τμήμα της Αυστραλασίας. Ζουν σε ζευγάρια ή σχηματίζουν μικρές ομάδες και συναντούνται σε δάση, κήπους ή σε θαμνώδεις εκτάσεις.
Αναπαραγωγή
Οι φωλιές τους είναι κρεμαστές στα κλαδιά των δέντρων, σφαιρικού σχήματος, κλειστές με πλευρική είσοδο. Ως υλικό χρησιμοποιούνται διάφορες φυτικές ίνες και ιστοί αράχνης. Το θηλυκό γεννάει από δύο έως τέσσερα αυγά. Η επώαση διαρκεί από 10 έως 12 ημέρες.
Ετικέτες: Μελιφαγιδόμορφα, Νεκταρινιίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Δικαία

Back To Top