Ανθοβαφή - Ορνιθοπανίδα Ανθοβαφή

Ανθοβαφή

Ανθοβαφή (anthobaphes)
Γένος στρουθιομόρφων πτηνών της οικογένειας των νεκταρινιιδών. Ζουν κυρίως στην κεντρική και νότια Αφρική, μέσα στα δάση.
Το μήκος του σώματός τους φτάνει τα 20 εκατοστά. Τρέφονται με μικρά έντομα και με το νέκταρ των λουλουδιών.
Περισσότερα από το μισά είδη ζουν στην Αφρική νοτίως της Σαχάρας. Τα υπόλοιπα είδη ζουν στη νότια Ασία και στην Αυστραλία.
Τα ανθοβαφή είναι τα αντίστοιχα πουλιά των αμερικανικών κολιμπρίδων
(Kolibris). Η πτήση τους είναι γρήγορη και άμεση, χάρη στα μικρά φτερά τους. Οπως και τα κολίβρια, μπορούν να αιωρούνται σε ένα σημείο, αλλά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.
Το ράμφος τους είναι μακρύ και λυγισμένο προς τα κάτω. Η γλώσσα τους είναι μακριά έτσι ώστε να ρουφούνε το νέκταρ από τα λουλούδια και να πιάνουν τα έντομα. Τα λουλούδια που εμποδίζουν την πρόσβαση στο νέκταρ λόγω του σχήματος τους (για παράδειγμα, πολύ μακρύ και στενό λουλούδι) απλώς τρυπιούνται στη βάση κοντά στα νέκταρ και από την τρύπα ρουφούνε το νέκταρ. Τα φρούτα είναι επίσης μέρος της διατροφής ορισμένων ειδών.

Anthobaphes violacea


Τα αρσενικά είναι συχνά πολύχρωμα με λαμπερό μεταλλικό φτέρωμα. Τα θηλυκά συνήθως έχουν απλά χρώματα με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Χτίζουν τις φωλιές τους σε κλαδιά ή πυκνά φύλλα, με μεγάλη καλαισθησία. Συνήθως κρέμονται στα κλαδιά ή στα μεγάλα φύλλα των δέντρων σε κυπελλοειδές σχήμα και περίκλειστες. Πλευρικά υπάρχει μια στενή είσοδος.
Γεννούν έως 6 αβγά, τα οποία κλωσσούν μόνο τα θηλυκά. Τα αρσενικά βοηθούν μόνο στο χτίσιμο της φωλιά και στη σίτιση των νεοσσών.
Οι νεοσσοί παρασιτικών ειδών αναπαραγωγής, όπως ο Κούκος και των Ινδικατορίδων αναγνωρίζονται και θανατώνονται.
Η οικογένεια Ανθοβαφή (anthobaphes) περιλαμβάνει 15 γένη με 132 είδη.
Νεκταρινιίδες (Nectariniidae)
Οι Νεκταρινιίδες (Nectariniidae) είναι μια μεγάλη οικογένεια με πολλά είδη, Στρουθιόμορφων (Passeriformes) πουλιών. Η οικογένεια περιλαμβάνει συνολικά 15 γένη.
Περισσότερα από τα μισά είδη της οικογένειας ζουν στην Αφρική νοτίως της Σαχάρας. Τα άλλα είδη ζούνε από τη νότια Ασία έως την Αυστραλία. Είναι δραστήρια πουλιά και θεωρούνται τα αντίστοιχα στον Παλαιό Κόσμο, των αμερικανικών κολιμπρίδων. Η πτήση τους όμως δεν είναι τόσο ευκίνητη, και σε αντίθεση με τα κολίβρια, μπορούν μόνο να αιωρούνται στο ίδιο σημείο μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα. Έχουν ισχυρά πόδια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην αναζήτηση της τροφής.
Οπως και οι Μελιφαγίδες (meliphagidae), έχουν ένα μακρύ, κυρτό με κλίση προς τα κάτω ράμφος. Η μακρυά γλώσσα τους, χρησιμεύει να ρουφούνε το νέκταρ από τα λουλούδια και να συλλαμβάνουν τα έντομα.
Τα αρσενικά έχουν συχνά έντονο και λαμπερό με πολλά χρώματα μεταλλικό φτέρωμα. Τα θηλυκά έχουν απλά χρώματα με ελάχιστες εξαιρέσεις. Τρέφονται κυρίως με νέκταρ, έντομα και αράχνες.
Γεννάει συνήθως δύο αυγά. Οι φωλιές συνήθως κρέμονται στα κλαδιά ή στα μεγάλα φύλλα των δέντρων είναι κλειστές, με μια στενή πλευρική είσοδο. Για την προστασία από τους εχθρούς, η φωλιά μερικές φορές χτίζετε κοντά σε φωλιές σφηκών. Η επώαση των αυγών γίνετε μόνο απο το θηλυκό, το αρσενικό συμμετέχει μόνο στην κατασκευή της φωλιάς και στη σίτιση των νεοσσών.
Η οικογένεια περιλαμβάνει συνολικά 15 γένη.
Aethopyga, Anabathmis, Anthobaphes, Arachnothera, Cinnyris, Chalcomitra, Chalcoparia, Cyanomitra, Deleornis, Dreptes, Hedydipna, Hypogramma, Leptocoma και Nectarinia
Ετικέτες: Εξωτικά, Νεκταρινιίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ανθοβαφή

Back To Top