Καρδινάλιος - Ορνιθοπανίδα Καρδινάλιος

Καρδινάλιος

Καρδινάλιος (Cardinalis) Στρουθιόμορφα πτηνά της οικογένειας των σπιζιδών, ιθαγενή της Βόρειας Αμερικής. Έχουν ένα χαρακτηριστικό λοφίο στο κεφάλι και κόκκινο φτέρωμα – τουλάχιστον σε ορισμένα τμήματα. Τυπικός εκπρόσωπος της ποικιλόμορφης αυτής ομάδας πουλιών, το μήκος των οποίων δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά, είναι ο κόκκινος καρδινάλιος (Cardinalis cardinalis), είναι διαδεδομένος στην Κεντρική και Βόρεια Αμερική και οφείλει την ονομασία του στο ζωηρό κόκκινο χρώμα του φτερώματός του, που διακόπτεται μόνο από μία μικρή μαύρη
μάσκα στη βάση του ράμφους και στο επάνω μέρος του λαιμού. Το φτέρωμα του θηλυκού έχει μουντό καφέ χρώμα. Το θηλυκό ανήκει σ’ ένα από τα συγκριτικά λίγα είδη στα οποία τα θηλυκά κελαηδούν. Το είδος αυτό, καθώς και άλλα συγγενή, δεν προσαρμόζεται εύκολα στη ζωή της αιχμαλωσίας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί το πουλί σύμβολο για 7 πολιτείες της: το Ιλινόις, την Ιντιάνα, τη Βόρεια Καρολίνα, το Κεντάκι, τη Βιρτζίνια, το Οχάιο, και τη Δυτική Βιρτζίνια.
Οι Καρδινάλιοι ανήκουν στα μονομορφικά είδη πουλιών και είναι αξιοπρόσεχτο ότι κελαηδούν τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά όλο το χρόνο.
Ο αρσενικός καρδινάλιος διεκδικεί το δικαίωμα ιδιοκτησίας στην περιοχή του μ’ ένα ξεκάθαρο σφύριγμα. Και μπορεί να αποδειχτεί επίμονος και δεξιοτέχνης στο κελάηδημα! Έχει καταγραφεί ότι ένας αρσενικός καρδινάλιος συνέθεσε 28 κελαηδήματα από διαφορετικούς συνδυασμούς φθόγγων.
Αλλο κοινό είδος είναι ο γκρίζος καρδινάλιος (Cardinalis sinuatus), κοινός στα δάση της Βραζιλίας, της Βολιβίας και της Αργεντινής. Λιγότερο εντυπωσιακό από τον κόκκινο καρδινάλιο, το φτέρωμά του είναι κυρίως γκρίζο με κόκκινη μάσκα στην περιοχή των ματιών. Ονομάζεται επίσης και πυρρολοξία (pyrrhuloxia).
Το τρίτο είδος του γένους είναι ο καρδινάλιος ο φοινικεύς (Cardinalis phoeniceus) διαδεδομένο στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα.

  Καρδινάλιος (Cardinalis) 
Cardinalis cardinalis

Cardinalis sinuatus

Cardinalis phoeniceus


Άλλα πουλιά που αναφέρονται και ως καρδινάλιοι ανήκουν στο γένος Paroaria, το οποίο κατατάσσεται συνήθως στην οικογένεια θραυπίδες (Thraupidae). Είδη του γένους Paroaria ζουν σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική, καθώς και σε πολλά νησιά της Καραϊβικής.
Καρδιναλίδες (Cardinalidae)
Οικογένεια πουλιών της τάξης των στουθιόμορφων (Passeriformes). Πήρε το όνομα από το είδος κόκκινος καρδινάλιος (Cardinalis cardinalis), για το κόκκινο λοφίο του αρσενικού, που θυμίζει την μίτρα καθολικού καρδινάλιου. Συγγενεύουν με την οικογένεια των θραυπιδών (Thraupidae) και των εμπεριζιδών (Emberizidae), συχνά θεωρείται ως μια υποοικογένεια των εμπεριζιδών (Emberizidae). Κάποιες πηγές τα κατατάσουν στην οικογένεια σπιζίδες (Fringillidae).
Ο χρωματισμός είναι έντονος, με κυρίαρχα χρώματα το κόκκινο, κίτρινο ή το μπλε. Τα δύο φύλα διαφέρουν συνήθως στο χρωματισμό του φτερώματος. Όλα τα είδη έχουν δυνατό κωνικό ράμφος.
Ζουν κυρίως σε θαμνώδη τοπία και δασικές περιοχές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.
Τρέφονται κυρίως με σπόρους, φρούτα και έντομα.
Η οικογένεια αριθμεί 45 είδη που κατανέμονται σε 15 γένη.
Τα κυριότερα γένη είναι τα εξής
◾Periporphyrus, ◾Saltator, ◾Caryothraustes, ◾Parkerthraustes, ◾Rhodothraupis, ◾Cardinalis, ◾Cyanocompsa, ◾Passerina, ◾Pheucticus και ◾Spiza.

γκρίζος καρδινάλιος (Cardinalis sinuatus), κοινός στα δάση της Βραζιλίας, της Βολιβίας και της Αργεντινής.

Το τρίτο είδος του γένους είναι ο καρδινάλιος ο φοινικεύς (Cardinalis phoeniceus) διαδεδομένο στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα.
Ετικέτες: Θραυπίδες, Σπιζίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Καρδινάλιος

Back To Top