Πύρρουλας ο κοινός - Ορνιθοπανίδα Πύρρουλας ο κοινός

Πύρρουλας ο κοινός

Πυρούλη, Πύρρουλας ο κοινός, Pyrrhula pyrrhula
Στρουθιόμορφο πουλί της οικογένειας των φριντζιλιδών. Πρόκειται για πουλιά μέτριου μεγέθους, με κοντρόχοντρο σώμα συνολικού μήκους περίπου 15 εκ., και κοντό, ισχυρό ράμφος. Στο γένος αυτό περιλαμβάνονται περίπου 7 είδη, σημαντικότερο από τα οποία είναι το Pyrrhula pyrrhula, γνωστό επίσης με την κοινή ονομασία πύρουλας.

Απαντάτε στην Ευρώπη, τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Ασία στην Ιαπωνία, καθώς και της Σιβηρία. Βιότοπός του είναι πεδινά αλλά και ορεινά δάση. Προτιμά κωνοφόρα δάση, κυρίως με ερυθρελάτες, αλλά και μικρά μικτά δάση με κωνοφόρα. Τρέφεται κυρίως με σπόρους και με καρπούς, καθώς και με μπουμπούκια και άγρια φρούτα.
Κατηγορία: Σπιζίδες (Fringillidae) | Γένος: Πυρούλη (Pyrrhula)





Ο πύρρουλας είναι μικρό πτηνό που εμφανίζει φυλετικό διμορφισμό, με το αρσενικό να διαφέρει αρκετά από το θηλυκό στο χρωματισμό του πτερώματος, στοιχείο που το καθιστά εύκολα αναγνωρίσιμο στην παρατήρηση πεδίου.
Το πυκνό φτέρωμά του είναι γκρίζο στη ράχη, γυαλιστερό μαύρο κάτω από τον λαιμό, στο πάνω μέρος του κεφαλιού (στέμμα) και στις φτερούγες, που φέρουν επίσης μια λευκή λωρίδα σε κάθε πλευρά· οι παρειές, το στήθος και το μεγαλύτερο μέρος της κοιλιάς είναι ρόδινα-πορτοκαλί στο αρσενικό και καστανά στο θηλυκό. Η ίριδα είναι σκούρα καφέ. Το μέγεθός του κυμαίνεται από 15,5-17,5 εκατοστά. Το άνοιγμα των φτερούγων κυμαίνεται από 22 έως 26 εκατοστά και το σωματικό βάρος του είναι συνήθως περίπου 26 γραμμάρια.
Ο πύρρουλας είναι ημερόβιο πουλί και ελάχιστα εδαφόβιο. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, είναι δυσδιάκριτο, καθώς αναζητά καταφύγιο σε φράκτες ή σε πυκνούς θάμνους. Το χειμώνα, ωστόσο, είναι εύκολο να παρατηρηθεί. Η πτήση του πύρρουλα είναι σχετικά αργή και κυματοειδής.

Το είδος αυτό είναι κοινό σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και στην εύκρατη Ασία. Στις περισσότερες περιοχές είναι επιδημητικό, ωστόσο ορισμένοι βόρειοι πληθυσμοί μεταναστεύουν νοτιότερα τον χειμώνα.
Στην Ελλάδα συναντάται ως χειμερινός επισκέπτης, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.
Το θηλυκό γεννά 4-5 γαλαζοπράσινα αβγά με κηλίδες, τα οποία επωάζει με τη βοήθεια του αρσενικού. Η περίοδος της επώασης διαρκεί 13 έως 14 ημέρες.
Έχει μελωδικό κελάδημα και προσαρμόζεται εύκολα στην αιχμαλωσία.

Το είδος δεν φαίνεται να κινδυνεύει από κάποια συγκεκριμένη απειλή, γι’αυτό η IUCN έχει χαρακτηρίσει το είδος ως Ελαχίστης Ανησυχίας (LC), παγκοσμίως, αν και υπάρχει μείωση των πληθυσμών του, λόγω απωλείας των ενδιαιτημάτων του.
Η λατινική ονομασία του γένους Pyrrhula έχει ελληνική προέλευση και είναι η ακριβής απόδοση της λέξης Πύρρουλας, με σαφή αναφορά στην πυρρόχρωμη κάτω επιφάνεια του αρσενικού. Είναι πιθανόν, την ονομασία να έδωσε πρώτος ο Αριστοτέλης, ως Πυρραλίς.


Γένος: Bullfinches, (Pyrrhula)
Grey-headed Bullfinch, (Pyrrhula erythaca) Δυτική Κίνα, Θιβέτ.


Red-headed Bullfinch, (Pyrrhula erythrocephala) Ιμαλάια.


Azores Bullfinch, (Pyrrhula murina) São Miguel Island, Αζόρες.


Brown Bullfinch, (Pyrrhula nipalensis) Ιμαλάια, βόρεια Μιανμάρ.


Ετικέτες: Σπιζίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Πύρρουλας ο κοινός

Back To Top