Σκαρθί - Ορνιθοπανίδα Σκαρθί

Σκαρθί

Σκαρθί (Serinus serinus)
Το σκαρθί είναι ένα μικρό 11,5 εκατοστά κιτρινολαδί πουλί με πολύ κοντό ράμφος. Η εντονότερη κιτρινωπή εμφάνιση του αρσενικού το διαχωρίζει από το θηλυκό. Συγκεκριμένα το αρσενικό εμφανίζει ζωηρό κίτρινο χρώμα στο στήθος, στο λάρυγγα, στο μέτωπο, στο φρύδι, γύρω από τα μάγουλα και στο ουροπύγιο. Το υπόλοιπο φτέρωμα έχει ελαιοπράσινο χρωματισμό με σκουρότερες ραβδώσεις. Το θηλυκό έχει παρόμοιο φτέρωμα με το αρσενικό, με περισσότερες ραβδώσεις όμως στο κάτω μέρος και με απαλή κίτρινη απόχρωση στα
σημεία που το αρσενικό είναι έντονα κίτρινο.
Βιότοπος εμφάνιση
Είναι επιδημητικό πουλί στην Ελλάδα. Παρατηρείται συνήθως τη χειμερινή περίοδο σε δέντρα αγροτικών εκτάσεων, σε κατοικημένες περιοχές και σε πάρκα.
Αναπαραγωγή
Αναπαράγεται στην Ελλάδα. Κατασκευάζει τη φωλιά του σε σχήμα ανοιχτού κυπέλλου πάνω σε θάμνους και δέντρα. Γεννά δύο μέ τρείς φορές το χρόνο, την άνοιξη, από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, 4 αυγά κάθε φορά, που κλωσάει μόνο του το θηλυκό από 11 έως 14 ημέρες.
Τροφή
Τρέφεται με μικρούς σπόρους που βρίσκει συνήθως ψάχνοντας στο έδαφος.
Καθεστώς προστασίας
Όπως όλες οι σπίζες, κυνηγιέται έντονα και παράνομα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλά να πεθαίνουν σε κλουβιά.
Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαικής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.





Ετικέτες: Σπιζίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Σκαρθί

Back To Top