Χειμωνόσπινος - Ορνιθοπανίδα Χειμωνόσπινος

Χειμωνόσπινος

Χειμωνόσπινος (Fringilla montifringilla)
Ο Χειμωνόσπινος επισκέπτεται την Ελλάδα τους χειμερινούς μήνες προερχόμενος από την βόρεια Ευρώπη. Μοιάζει αρκετά με τον σπίνο, έχει όμως διαφορές στο χρωματισμό του φτερώματος, που αλλάζει ανάλογα με τις εποχές. Τους χειμερινούς μήνες το κεφάλι και ο λαιμός του αρσενικού είναι γκριζοκαφέ, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μαύρο. Η πλάτη και το στήθος είναι πορτοκαλί. Η κοιλιά και το κάτω μέρος της ουράς είναι λευκά. Το θηλυκό έχει απλά χρώματα, το κεφάλι του είναι καφετί με σκούρες ρίγες στην κορυφή του, ενώ το στήθος του είναι θαμπό πορτοκαλί, λιγότερο λαμπερό από το αρσενικό. Από τον Σπίνο ξεχωρίζει από το λευκό ουροπύγιο και το λιγότερο λευκό στις φτερούγες, που λείπει εντελώς από την ουρά. Ο Χειμωνόσπινος, αντίθετα με τον Σπίνο, στην Ελλάδα έρχεται το χειμώνα και προτιμάει τα δάση με τα κωνοφόρα και τις καλλιεργημένες εκτάσεις. Πετάει κυματιστά, συνήθως σε κοπάδι, συχνά μαζί και με Σπίνους.
Ενδιαίτημα
Απαντά από τη Νορβηγία έως την χερσόνησο Καμτσάτκα. Στην Ευρώπη ζεί στης Νορβηγία, στη Σουηδία, τη Φινλανδία, καθώς και στη βόρεια και κεντρική Ρωσία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, συναντούνται στην κεντρική Ευρώπη.
Το χειμώνα μεταναστεύει από τις βόρειες περιοχές αναπαραγωγής, νοτιότερα στην κεντρική Ευρώπη σε διάφορα ενδιαιτήματα.
Διατροφή
Το καλοκαίρι τρέφετε με έντομα και διάφορα ασπόνδυλα. Κατά τους χειμερινούς μήνες, τρέφετε κυρίως σπόρους.
Αναπαραγωγή
Αναπαράγεται συνήθως στα μέσα Μαΐου. Γεννάει από 5 έως 7 αβγά σε καλά προφυλαγμένη φωλιά σε σχήμα κούπας, συνήθως πάνω σε κωνοφόρα δέντρα. Το θηλυκό κλωσάει μόνο του για 13 έως 14 μέρες. Την σίτιση των νεοσσών, που πετούν από τη φωλιά μετά από δυο εβδομάδες, αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς. Ο Χειμωνόσπινος δεν αναπαράγεται στην Ελλάδα.




Ετικέτες: Σπιζίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Χειμωνόσπινος

Back To Top