Φανέτο - Ορνιθοπανίδα Φανέτο

Φανέτο

Φανέτο, ακανθίς η καναβοφάγος (Carduelis Cannabina) Φανέτο
Κοινό όνομα του ωδικού πτηνού ακανθίδα η κανναβοφάγα, της οικογένειας των σπιζιδών. Το πουλί αυτό, που έχει μήκος περίπου 13 εκ. μαζί με την ουρά, λέγεται και σκορδαλιός.
Το καλοκαίρι, το αρσενικό έχει στήθος χρώματος κόκκινου, λαιμό και κοιλιά ασπριδερή, με καφετιές λωρίδες, και ράχη καστανή με πιο σκούρες βούλες.
Το θηλυκό δεν παρουσιάζει κόκκινους χρωματισμούς και στο στήθος του έχει μικρά σκούρα στίγματα. Και στα δυο φύλα, τα μάτια έχουν χρώμα ανοιχτό καστανό, το ράμφος τους είναι καφέ, όπως επίσης και
τα πόδια. Η ουρά τους είναι ψαλιδωτή.

Βιότοπος εμφάνιση
Ζει κατά σμήνη στις παρυφές των δασών σχεδόν όλης της Ευρώπης και στη Βόρεια Αφρική. Απαντάται σε ανοιχτές εκτάσεις µε λίγα δέντρα και κυρίως θάµνους. Πουλί αγελαίο, τριγυρνάει κατά σµήνη σε χωράφια, βάλτους, ακόµα και κοντά στη θάλασσα ή ψηλά στα βουνά. Μπορεί να ζήσει επίσης στην αιχμαλωσία.
Το κελάδημά του είναι ευχάριστο, αφήνει πολλά τερετίσµατα µε εναλλαγές, ενώ όταν πετάει, βγάζει ένα µελωδικό κάλεσµα σαν του Φλώρου.
Τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά µε σπόρους.

Αναπαραγωγή
Το φ. φωλιάζει στους θάμνους, η φωλιά του µοιάζει µε µικρή κούπα και χτίζεται αποκλειστικά από το θηλυκό, συνήθως σε φράχτες και θάµνους, σπανιότερα δε στο έδαφος. Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου το θηλυκό γεννά δυο φορές από 4 έως 6 αβγά που τα επωάζει επί 14 ημέρες. Τη φροντίδα των νεοσσών αναλαµβάνουν και οι δύο γονείς, ενώ τα µικρά πετούν αφού συµπληρώσουν 11-13 µέρες ζωής.

Ένα όμοιο είδος είναι η ακανθίδα η πυρρόραμφη (carduelis fIavirostris), που έχει κίτρινο ράμφος και φτέρωμα καστανό με σκούρες λωρίδες στα πλευρά.
Από την άνοιξη έως το φθινόπωρο ζει στις πιο βόρειες περιοχές της Ευρώπης, απ’ όπου μεταναστεύει για να διαχειμάσει σε περιοχές της Μεσογείου.
Ετικέτες: Σπιζίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Φανέτο

Back To Top